Ostropest plamisty już w czasach Cesarstwa Rzymskiego stosowano do zwiększenia przepływu żółci, a także do ochrony przed skutkami nadmiernego spożywania alkoholu. Jest ważną rośliną przemysłową uprawianą w wielu krajach, m.in. w Polsce. Uprawiany jest ze względu na owoce zawierające bioflawonoidy, z których najbardziej czynną jest sylimaryna.

DZIAŁANIE
Właściwości prozdrowotne
- Sylimaryna chroni przed czynnikami uszkadzającymi komórki wątroby np. alkohol, metale ciężkie, jest stosowana przy wirusowym zapaleniem wątroby.
- Jest silnym przeciwutleniaczem, (silniejszym od witaminy E) chroniąc przed utratą glutiationu, najważniejszego antyutleniacza wewnątrz komórkowego jaki wytwarza organizm.
- Sylimaryna działa również jako antidotum w przypadku zatrucia muchomorem sromotnikowym jeżeli zostanie podana w 10 minut po zatruciu!!!
- Olej z ostropestu działa żółciotwórczo i żółciopędnie, zapobiega tworzeniu się kamieni żółciowych.
- Wspomaga działanie odtruwające i ochraniające wątrobę przed działaniem toksyn, zmniejsza uszkodzenia wątroby, wspomaga rekonwalescencję, przyśpieszając usuwanie substancji toksycznych odkładających się w organizmie.
- Przyspiesza gojenie się ran, owrzodzeń, odleżyn.
- Przyczynia się do powstrzymywania krwawień, np. z żylaków odbytu, nosa, jelita grubego.
- Reguluje wypróżnienia (w większych dawkach wykazuje działanie rozwalniające), wykazuje działanie przeciwzapalne, obniża poziom „złego” cholesterolu we krwi, zapobiega miażdżycy.

ZASTOSOWANIE
- Olej z ostropestu sam lub w mieszaninach z innymi olejami może być stosowany jako olej prozdrowotny. Również z uwagi na te cechy olej ten może być również wykorzystywany jako olej biologicznie czynny w kosmetyce.
- Zalecany przy egzemie, łuszczycy i pękającej skórze.
- Polecany do spożycia w diecie przy chorobach wątroby: wirusowe zapalenie wątroby, zmiany wątrobowe przy chorobie alkoholowej, uzależnieniach.
- Polecany przy migrenowych bólach głowy.
- Znajduje zastosowanie w leczeniu trądziku i łuszczycy, hamuje podziały komórek nowotworowych.
- Zapobiega miażdżycy.
- Chroni przed wirusowym zapaleniem wątroby.
- Zatrucia muchomorem sromotnikowym (czas podania 10 min).

SKŁADNIKI
Owoce ostropestu zawierają również około 18% oleju zawartego w łusce i bielmie. Zawartość sylimaryny w owocach ostropestu waha się w granicach 1,5-3%. Olej z ostropestu plamistego posiada skład kwasów tłuszczowych zbliżony do olejów jadalnych, a skład fitosteroli jest najbliższy składowi oleju sojowego. Zawiera on ponadto pewne ilości flawonoidów, a zwłaszcza sylimaryny czym podwyższa stabilność oksydatywną oleju.
Dzienna zalecana do spożycia porcja 13 ml zawiera:
Wartość energetyczna |
534kcal / 100g
|
Tłuszcz |
100g |
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
9,5g |
– kwasy tłuszczowe jednonienasycone |
6,3g |
– w tym kwas Omega-6 |
5,9g |
– kwasy tłuszczowe wielonienasycone |
3,2g |
– w tym Omega-9 |
3g |

SPOSÓB UŻYCIA
Profilaktycznie
3 razy dziennie po 1 łyżeczce na około 30 min przed posiłkiem lub jako dodatek do potraw zimnych np. do sałatek, jajek.
Informacja o alergenach
Może zawierać gluten, sezam, soję, orzechy: ziemne, laskowe, włoskie, makadamia, migdały.
***