Olej z pestek dyni
Olej z pestek dyni, dzięki dużej zawartości chlorofili i karotenoidów, wyróżnia się ciemnozielonym kolorem, ma także lekko orzechowy smak i zapach. Słynie ze swoich właściwości prozdrowotnych – pomaga zadbać o wzrok, utrzymuje prawidłowy poziom cholesterolu we krwi, poprawia koncentrację. Dobrze sprawdzi się także jako element pielęgnacji każdego rodzaju skóry, a szczególnie u osób z cerą problematyczną, trądzikową oraz skłonną do przebarwień i pękających naczynek. Nie powoduje zatykania porów.
Olej z pestek dyni powstaje w wyniku tłoczenia na zimno surowych pestek dyni (Cucurbita pepo). Składa się głównie z nienasyconych kwasów tłuszczowych, m.in. kwasu linolowego (ok. 46 %), kwasu oleinowego (ok. 33 %). Jest też bogaty w fitosterole, karotenoidy, żelazo, miedź i cynk. Zawiera kwasy fenolowe, witaminę A i E, a także skwalen.
DZIAŁANIE
Działanie wewnętrzne:
- Pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi.
- Dzięki zawartości skwalenu, olej z pestek dyni ma silne właściwości antyoksydacyjne, zwiększa syntezę witaminy D i hormonów steroidowych.
Działanie zewnętrzne:
- Intensywnie regeneruje skórę – wspomaga gojenie się ran i blizn, wpływa rozjaśniająco na przebarwienia.
- Zawarty w oleju z pestek dyni skwalen reguluje wydzielanie sebum, dzięki czemu pomaga walczyć z trądzikiem.
- Olej z pestek dyni działa nawilżająco, ujędrniająco i wygładzająco na skórę.
SKŁAD
Olej z pestek dyni 100%. Najwyższa jakość! Surowiec spożywczo-kosmetyczny.
ZASTOSOWANIE
W pielęgnacji cery: jako ostatni produkt nałożony na twarz – tuż po zastosowaniu kosmetyku tonizującego, serum i kremu nawilżającego. Może być stosowany samodzielnie lub połączony w proporcjach 1:5 z innym olejem dostosowanym do naszego rodzaju skóry. Należy go stosować codziennie wieczorem. Uwaga – produkt może brudzić ubrania i pościel.
W kuchni: wspaniale będzie się komponował z zupami krem, sprawdzi się jako składnik sosów do sałatek ze świeżych warzyw, ale wspaniale też będzie smakował w połączeniu ze świeżym chlebem na zakwasie.
Należy pamiętać, że olej z pestek dyni nie nadaje się do podgrzewania, gdyż może nie tylko stracić swoje dobroczynne właściwości, ale nawet stać się szkodliwy dla zdrowia.
Nie powinien być spożywany przez kobiety w ciąży.
ŹRÓDŁA
1. „Olej z nasion dyni jako źródło cennych składników w diecie człowieka.” Agata Antoniewska, Agata Adamska, Jarosława Rutkowska, Monika Zielińska
2. „Analiza profilu kwasów tłuszczowych wybranych olejów „nietypowych”. Jarosława Rutkowska, Agata Antoniewska, Damian Baranowski, Ewa Rasińska
3. „Charakterystyka wybranych olejów tłoczonych na zimno.” Małgorzata Wroniak, Monika Kwiatkowska, Krzysztof Krygier
4. Olej z pestek dyni. https://dietetycy.org.pl/olej-z-pestek-dyni/
5. Pumpkin Seed Oil: An Alternative Medicine. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34924730/