• Olej z pestek granatu 100ml Olvita
    rotator-prawo
    rotator-lewo

Olej z pestek granatu 100ml Olvita

    • ; 1
  • W magazynie: 0 sztuk
    27,90
    W magazynie: 0 sztuk
    27,90
    Dodaj
    do ulubionych
  • Produkt chwilowo niedostępny.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Olej z pestek granatu zimnotłoczony Olvita

Granat jest rośliną towarzyszącą człowiekowi od tysiącleci – wykopaliska wskazują, że jest jedną z najstarszych uprawianych roślin. Pierwsze zapiski dotyczące granatu pochodzą z czasów Sumerów – 3000 lat p.n.e. Granat stanowi symbol płodności, boskiej mocy i urodzaju.

Pestki granatu zawierają około 20% oleju. Uzyskany z nich na zimno olej odznacza się specyficznym, ale delikatnym i orzeźwiającym smakiem oraz zapachem granatu. Jest barwy ciemnozłotej. Niełatwo jest jednak pozyskać olej z pestek granatu, gdyż prawie 0,5 kg oleju wymaga zużycia 90 kg pestek. Olej z granatu używany jest spożywczo, kosmetycznie, farmaceutycznie i w paszach dla zwierząt.

Olejem z pestek granatu wspierali się już starożytni. Stosowali go do pozbywania się pasożytów i bakterii oraz dla zdrowia żołądka i jelit.

Olej z granatu, jak każdy olej roślinny, odznacza się dużą zawartością niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – w swoim składzie ma ich aż 95%. Zawiera kwasy takie jak: linolowy, oleinowy, alfa-linolenowy oraz wyróżniający go kwas punikowy (79%), nazywany omega-5. Kwas ten odpowiada za silne pobudzenie odporności. Wzmaga procesy przeciwzapalne poprzez wpływ na hamowanie produkcji prozapalnych prostaglandyn. Dzięki temu olej z pestek granatu chroni narządy, np. trzustkę, nerki i wątrobę.

Składniki oleju z granatu, w tym kwas punikowy, pozytywnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy. Wspomagają regulację poziomu cholesterolu i triglicerydów we krwi, sprzyjają też utrzymaniu prawidłowego ciśnienia tętniczego. Zapobiegają zmniejszaniu się światła naczyń krwionośnych.

Mózg do sprawnego działania potrzebuje kwasów tłuszczowych, których dostarcza olej z pestek granatu. Na zdolności mózgu i poprawę jego procesów korzystnie wpływają też polifenole z tego oleju. Olej z granatu pozytywnie oddziałuje na komórki nerwowe, wspomaga pamięć i koncentrację.

Olej z pestek granatu zasłynął jako surowiec kosmetyczny. Badania sugerują, że pobudza on syntezę kolagenu. Oznacza to, że wpływa na ujędrnienie i uelastycznienie wiotkiej skóry, a także zmniejsza widoczność zmarszczek. Nadaje się do pielęgnacji każdego typu cery, w tym przede wszystkim trądzikowej, tłustej, suchej i dojrzałej. Jest olejem, który nie zatyka porów, ale jednocześnie skutecznie nawilża. Pomaga regulować produkcję sebum, dzięki czemu matuje cerę. Wspomaga regenerację komórek naskórka, aby uszkodzona skóra szybciej wróciła do pięknego wyglądu. Ponadto przynosi ulgę skórze łuszczycowej i atopowej.

Olej z granatu wspaniale pielęgnuje także włosy. Zabezpiecza je przed uszkodzeniami, domyka łuski. Włosy są gładsze, łatwe do rozczesywania i błyszczące.

W składzie oleju z pestek granatu znajdują się niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym sprzężony kwas alfa-linolenowy – kwas punikowy), fitosterole (kampesterol, sitosterol, stigmasterol), fitoestrogeny, polifenole, witaminy (A, D, E, C, z grupy B) i składniki mineralne.


DZIAŁANIE


Wewnętrzne:

  • Poprawia profil lipidowy i pomaga kontrolować ciśnienie krwi.
  • Chroni naczynia krwionośne.
  • Wspomaga procesy umysłowe.
  • Wzmacnia układ odpornościowy.

Zewnętrzne:

  • Pobudza syntezę kolagenu, ujędrniając skórę.
  • Wspomaga procesy regeneracji naskórka.
  • Wzmacnia naczynka krwionośne.
  • Zmniejsza świecenie się tłustej cery.
  • Pielęgnuje włosy.


SKŁAD


Olej z pestek granatu zimnotłoczony – 100%. Najwyższa jakość!


SPOSÓB UŻYCIA


Wewnętrznie:

Spożywaj 2 łyżeczki oleju z pestek granatu na dzień. Najlepiej wypij bezpośrednio na czczo, możesz także stosować olej z granatu jako dodatek do potraw na zimno.

Zewnętrznie:

Niewielką ilość oleju z pestek granatu nałóż na dłonie i rozsmaruj na ciele lub twarzy. Wmasuj także we włosy, paznokcie, usta. Olej z granatu dobrze sprawdza się w przypadku okolicy oczu. Mieszaj go w niedużej ilości z innymi kosmetykami, ale nie traktuj jako olej bazowy. Olej z pestek granatu jest zazwyczaj substancją czynną w kosmetykach, jego stężenie w nich najczęściej wynosi 5%.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY


Granatowiec/granat właściwy (Punica granatum) – krzew lub niewielkie drzewo z rodziny krwawnicowatych (Lythraceae). Pochodzi z Bliskiego Wschodu i Basenu Morza Śródziemnego. Dziś jest uprawiany w wielu zakątkach świata w klimacie równikowym, zwrotnikowym i podzwrotnikowym. Najwięcej granatów rośnie w Indiach, Iranie, Pakistanie, Turcji, Egipcie i na Kaukazie. Granatowiec odnajduje się na stanowiskach suchych, słonecznych, wilgotnych. Znosi mrozy i nie jest wymagający pod względem gleby. Osiąga wysokość 10 m. Liście granatowca są przeciwległe i podłużne, kwiaty zaś czerwone, o średnicy 3 cm i 4-5 płatkach. Owocami są jagody o sześciokątnym kształcie z grubą skórą. Skrywają około 600 nasion otoczonych osnówkami, stanowiących jadalną częścią granatu.


ŹRÓDŁA


1. Potent health effects of pomegranate. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC4007340/
2. Wpływ spożycia soku z granatów na ciśnienie krwi i zdrowie układu krążenia. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21457902/
3. Punica granatum L.-derived omega-5 nanoemulsion improves hepatic steatosis in mice fed a high fat diet by increasing fatty acid utilization in hepatocytes. https://www.nature.com/articles/s41598-020-71878-y
4. POMEGRANATE SEED OIL: A COMPREHENSIVE REVIEW ON ITS THERAPEUTIC EFFECTS. https://ijpsr.com/bft-article/pomegranate-seed-oil-a-comprehensive-review-on-its-therapeutic-effects/
5. Preventive and Prophylactic Mechanisms of Action of Pomegranate Bioactive Constituents. https://www.hindawi.com/journals/ecam/2013/789764/
6. Chapter 108 – Potential Health Benefits of Pomegranate (Punica granatum) Seed Oil Containing Conjugated Linolenic Acid. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780123756886101082
7. Pomegranate as a cosmeceutical source: pomegranate fractions promote proliferation and procollagen synthesis and inhibit matrix metalloproteinase-1 production in human skin cells. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16221534/



Masz pytanie? Napisz do nas

Polecane dla Ciebie

    Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

      OK