Olejek kolendrowy 100% Nanga

  • W magazynie: 77 sztuk
    15,25
    W magazynie: 77 sztuk
    15,25
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Olejek kolendrowy 100% Nanga

Olejek kolendrowy pozyskiwany jest z nasion kolendry siewnej (Coriandrum sativum) na drodze destylacji z parą wodną. Jest wyjątkowo bogaty w linalol, którego zawiera aż 78%. Związek ten posiada udokumentowane działanie prozdrowotne i to głównie on odpowiada za właściwości i zapach olejku kolendrowego.

Olejek kolendrowy to przede wszystkim wsparcie dla układu trawiennego. Poza tym świetnie pielęgnuje skórę i dba o jej dobrą kondycję. Doskonale wpływa na mięśnie i stawy, uśmierzając ich bóle i sprzyjając regeneracji. Jest ponadto wysoko ceniony w perfumerii. Doskonale łączy się z wieloma zapachami, dodając im lekkości i słodyczy. Wykorzystywany jest również w przemyśle spożywczym do aromatyzowania alkoholi i cukierków, a także w przemyśle farmaceutycznym do nadawania przyjemnego zapachu lekom i preparatom.

Kolendra była znana i ceniona już w dalekich czasach antycznych. Jej historia sięga co najmniej 1300 roku p.n.e., kiedy to umieszczono ją w grobowcu Tutenchamona. Starożytni Grecy i Rzymianie wykorzystywali ją jako przyprawę i roślinę leczniczą. Stosowali ją przede wszystkim w dolegliwościach trawiennych i obficie doprawiali nią potrawy przeznaczone na wielkie uczty. Nasiona kolendry uznawane były ponadto w wielu krajach za afrodyzjak, dlatego w starożytności i średniowieczu dodawano je do napojów miłosnych.


WŁAŚCIWOŚCI

  • Olejek kolendrowy zastosowany w aromaterapii działa energetyzująco, ale jednocześnie koi układ nerwowy, przywraca spokój i opanowanie. Pozytywnie wpływa na nastrój i może zadziałać jak afrodyzjak.
  • Działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Świetnie nadaje się do oczyszczania i pielęgnacji skóry, szczególnie tłustej, łojotokowej i trądzikowej.
  • Zastosowany w masażu rozgrzewa i pogłębia odprężenie ciała, pobudza krążenie krwi. Wmasowany w brzuch poprawia trawienie i wspomaga pracę jelit.
  • Działa przeciwzapalnie na skórę, mięśnie i stawy. Łagodzi bóle przepracowanych mięśni i stawów. Sprzyja gojeniu się skórnych zmian zapalnych.
  • Zastosowany w inhalacjach wspomaga funkcjonowanie układu oddechowego, oczyszczając go z bakterii, wirusów i nadmiaru zalegającej wydzieliny. Ułatwia oddychanie.

[1, 2, 3]


ZASTOSOWANIE

  • Do wyrobu perfum
  • W aromaterapii dla poprawy nastroju i odprężenia
  • Do masażu relaksacyjnego, sportowego, terapeutycznego
  • Do wcierania w stawy przy bólach reumatycznych i artretycznych
  • Do masażu brzucha przy dolegliwościach trawiennych
  • Do pielęgnacji skóry i włosów
  • Jako dodatek do kosmetyków
  • Do inhalacji w infekcjach układu oddechowego, alergiach, astmie
  • Jako dodatek do prania i sprzątania


SPOSÓB UŻYCIA

Kominek aromaterapeutyczny

Do kominka aromaterapeutycznego wlej do pełna wodę i dodaj 3 – 5 kropel olejku. Na dole rozpal świeczkę. Przebywaj blisko kominka, aby wdychać jak najwięcej związków lotnych.

Inhalacja

2 – 3 krople olejku dodaj do gorącej wody, nakryj głowę ręcznikiem i wdychaj unoszącą się parę przez 5-10 minut. Uważaj, aby para nie dostawała się do oczu. Możesz także nanieść kroplę olejku na chusteczkę i inhalować się nią kilka razy dziennie.

Kąpiel

3 – 8 kropli olejku dodaj do wanny z gorącą wodą i dobrze wymieszaj. Zanurz się w wodzie na co najmniej 20 minut. Nie używaj środków myjących (najlepiej wziąć prysznic przed kąpielą z olejkami).

Masaż

15 – 30 kropel olejku dodaj do 50 ml oleju bazowego (np. herbacianego) i wymieszaj. Olej możesz nieco podgrzać. Zastosuj do relaksującego masażu całego ciała, do masażu zmęczonych mięśni i obolałych stawów oraz do masażu brzucha przy bolesnej menstruacji lub niestrawności i wzdęciach.

Inne

Olejek bazyliowy odstrasza owady, dlatego można go wcierać w skórę przed wizytą w lesie lub skomponować własną mieszankę olejkową na komary i inne owady z jego dodatkiem.


SKŁAD

Olejek eteryczny z nasion kolendry 100%. Bez dodatków. Najwyższa jakość!


DOBRZE ŁĄCZY SIĘ Z

Bergamotką, cynamonem, imbirem, grejpfrutem, cytryną, neroli i pomarańczą, czarnym pieprzem, trawą cytrynową, koprem włoskim, kurkumą, lawendą.


OSTRZEŻENIA

Nie używać na skórze bez rozcieńczenia. Tylko do zastosowań zewnętrznych. Trzymać w miejscu niedostępnym dla dzieci. Chronić oczy.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY


Kolendra siewna (Coriandrum sativum) jest rośliną jednoroczną z rodziny selerowatych. Pochodzi z ciepłego południa Europy, ale radzi sobie również w chłodniejszych krajach. Osiąga około 70 cm wysokości. Ma cienką, kruchą i mocno rozgałęzioną łodygę. Jej listki są małe i cienkie, dolne o kształcie klapowanym, górne pierzastodzielne. Kwiaty drobne i białe, tworzą baldachy złożone na szczytach łodyg. Owocami kolendry są małe, brązowe, kuliste rozłupnie z nasionami w środku.


INFORMACJE TECHNICZNE

  • Kraj pochodzenia Ukraina
  • Metoda pozyskiwania destylacja parą wodną
  • Użyta część rośliny nasiona
  • Kolor przejrzysty do blado żółtego
  • Intensywność zapachu słodki, lekko owocowy, ziołowy
  • Główne składniki geraniol 3%, linalol 78%, limonen 5%
  • Konsystencja rzadka


BIBLIOGRAFIA


1. Aromaterapia i inne terapie naturalne. Wyd. Rea. 2006
2. http://www.herbiness.com
3. https://essentialoils.co.za
4. https://www.aromaweb.com

***

Kraj pochodzenia: Ukraina
Zastosowanie: Masaż, Bóle , Odprężenie i nastrój, Dla cery tłustej
Ostrzeżenia: Do użytku zewnętrznego, Stosować rozcieńczony, Unikać kontaktu z oczami

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Ewelina K., W dniu: 01.10.2019

    Produkt spełnił moje oczekiwania. Nie mam zastrzeżeń.

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK