Boswellia carterii

Olejek Olibanum Premium 100% eteryczny Nanga 10ml

Głęboki, żywiczny aromat ułatwiający oddychanie. Wspomaga koncentrację, łagodzi stany lękowe, relaksuje ciało oraz umysł.

    • ; 1
  • W magazynie: 2 sztuk
    36,33
    W magazynie: 2 sztuk
    36,33
  • Koszt przesyłki już od 10,90 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł (Poczta, Inpost, GLS).

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Olejek Olibanum Premium 100% eteryczny Nanga

Naturalny olejek eteryczny z kadzidłowca, inaczej zwany Frankincense lub olibanum, pozyskiwany jest z drzewa kadzidłowca (Boswellia carteri), występującego naturalnie w Afryce Północnej. Żywica powstała z nacięć kory drzewa, inaczej zwana kadzidłem, czczona i wykorzystywana jest w wielu kulturach od blisko 3000 lat. Była jednym z darów Trzech Króli dla nowonarodzonego Dzieciątka Jezus. Olejek Frankincense, działając antyseptycznie, wspaniale sprawdza się podczas kuracji infekcji dróg oddechowych różnego rodzaju. Może być stosowany wtedy w postaci inhalacji, kąpieli czy masaży klatki piersiowej. Ponadto, posiada niesamowitą właściwość zwalniania i pogłębiania oddechu, co doprowadza do głębokiej relaksacji i koncentracji. Nic dziwnego więc, że stosowny jest w wielu praktykach religijnych i medytacyjnych. Gorące kompresy z jego dodatkiem przyniosą ukojenie osobom cierpiącym na bóle mięśni i stawów. Kąpiele wzbogacone olejkiem z kadzidłowca, załagodzą również infekcje dróg moczowo – płciowych, a ponadto zadziałają ujędrniająco i odmładzająco na skórę. Niesamowicie głęboki aromat olejku, rozpylony w powietrzu, wspomaga koncentrację oraz łagodzi stany stresu i niepokoju.


WŁAŚCIWOŚCI

  • Antyseptyczny
  • Przeciwzapalny
  • Rozgrzewający
  • Wspomagający odkrztuszanie
  • Ściągający i ujędrniający skórę
  • Łagodzący podrażnienia błon śluzowych (np. bóle gardła)
  • Ułatwiający oddychanie
  • Zwalniający i pogłębiający oddech
  • Odmładzający i regenerujący skórę
  • Wspomagający leczenie infekcji dróg oddechowych
  • Łagodzący bóle mięśni i stawów
  • Poprawiający nastrój
  • Uspokajający
  • Wspomagający koncentrację
  • Przynoszący ukojenie przy ciężkich i obfitych miesiączkach
  • Łagodzący stres i niepokój
  • Pomagający w medytacji i innych technikach relaksacyjnych
  • Przyspieszający gojenie się ran i stanów zapalnych skóry
  • Łagodzący infekcje dróg moczowo – płciowych (np. zapalenie pęcherza)
  • Zmniejszający blizny


ZASTOSOWANIE

  • Masaże kojące bóle menstruacyjne, mięśni i stawów
  • Kąpiele relaksujące i odmładzające skórę, mające korzystny wpływ na układ moczowy (pomocne przy zapaleniach pęcherza)
  • Inhalacje uspakajające i wspomagające leczenie infekcji dróg oddechowych (np. zapalenie oskrzeli, przeziębienie, kaszel)
  • Gorące kompresy na obolałe mięśnie i stawy
  • Środek zmniejszający blizny i rozstępy
  • Środek pomocniczy przy medytacji, zwiększający koncentrację
  • Pielęgnacja skóry (np. jako dodatek do kosmetyków)
  • Naturalna aromatyzacja powietrza


SPOSÓB UŻYCIA

  • Masaż – 2 – 3 krople olejku dodać do porcji oleju bazowego np. kokosowego (minimum 1 łyżka stołowa), a następnie wmasować w wybrany obszar skóry (np. brzuch, klatka piersiowa, mięśnie, stawy)
  • Dodatek do kosmetyków – dodać 1 kroplę olejku do jednorazowej porcji kosmetyku do pielęgnacji skóry, wklepać w skórę (szczególnie dojrzała, zwiotczała cera)
  • Olejek zmniejszający blizny i rozstępy – 1 kroplę olejku dodać do łyżeczki oleju bazowego, wymieszać i masować bliznę lub rozstępy przez kilka minut
  • Kąpiel – 5 – 7 kropli olejku dodać do wypełnionej wodą wanny
  • Inhalacja – 3 – 5 kropli olejku dodać do naczynia z gorącą wodą, wdychać pod przykryciem z ręcznika, z zamkniętymi oczami przez około 3-5 minut
  • Gorący kompres – 3 – 5 kropli olejku rozpuścić w łyżeczce oleju bazowego, dodać do miseczki z gorącą wodą, a następnie zwilżyć ręcznik (lub bawełnianą ścierkę) w wodzie i przyłożyć go do obolałego miejsca (np. stawy)
  • Aromatyzacja powietrza – kilka kropli olejku dodać do wody w parowniku aromaterapeutycznym


DOBRZE ŁĄCZY SIĘ Z


Olejkiem lawendowym, mirrowym, sosnowym, paczulowym, z drzewa sandałowego i olejkami cytrusowymi (np. neroli, bergamotka, mandarynka).


CIEKAWOSTKI


W porównaniu z dostępnym w naszej ofercie olejkiem eterycznym z frankincense, olejek z olibanum jest pozyskiwany z innej odmiany kadzidłowca (_Boswellia carteri vs Boswellia serrata), ma także bardziej szlachetny aromat. Olejek z olibanum wyżej cenimy przy tworzeniu perfum czy aromaterapii, natomiast tańsze olejki z kadzidłowca czy frankincense korzystniej stosować przy masażu.

W czasach starożytnych, z racji swoich wszechstronnych właściwości, kadzidło wyceniane było wyżej niż złoto. Egipcjanie stosowali je do balsamowania zwłok, a także odkażania chorych, wierząc, że wypędza złe duchy.
W starszych źródłach olejek może występować pod nazwą olibanum, która pochodzi z łacińskiego Olium Libanum, oznaczającego “olejek z Libanu”.


OSTRZEŻENIA


Olejek Frankincense jest nietoksyczny i niedrażniący, co czyni go jednym najbardziej bezpiecznych olejków eterycznych. Mimo wszystko, przed pierwszym użyciem zaleca się wykonać próbę alergiczną na niewielkim skrawku skóry. Należy unikać kontaktu z oczami, uszami wewnętrznymi i wrażliwymi obszarami ciała oraz przechowywać go poza zasięgiem dzieci. Kobiety w ciąży i karmiące, przed jego użyciem, powinny skonsultować to z lekarzem.


INFORMACJE TECHNICZNE

  • Kraj pochodzenia Somalia
  • Metoda pozyskiwania destylacja z parą wodną
  • Użyta część rośliny żywica
  • Kolor jasnożółty
  • Intensywność zapachu bardzo przyjemny, głęboki, intensywny i lekko kamforowy
  • Konsystencja rzadka
  • Temperatura zapłonu 44°C


BADANIA LABORATORYJNE


Jakość oferowanych przez nas olejków jest dla nas bardzo ważna.

Do produktu olejek olibanum premium dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:

  • Kartę charakterystyki

W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail


BIBLIOGRAFIA


1. P. Davis, Aromaterapia od A do Z, czyli poradnik leczenia zapachami, Wydawnictwo OPUS, Łódź 1993
2. C. Walters, Aromaterapia – ilustrowany przewodnik, Wydawnictwo Könemann, Köln 2001
3. http://rozanski.li
4. http://ayurvedicoils.com



Kraj pochodzenia: Somalia
Aromat: drzewny, balsamiczny
Zastosowanie: aromatyzacja pomieszczeń, inhalacje podczas infekcji górnych dróg oddechowych, zabiegi relaksacyjne, pielęgnacja stanów zapalnych skóry, masaże i kąpiele niwelujące zmęczenie, remedium na obolałe mięśnie i stawy, pielęgnacja cery dojrzałej , pielęgnacja blizn, działanie przeciwzapalne, działanie antyseptyczne, działanie przeciwbólowe
Ostrzeżenia: do użytku zewnętrznego, stosować rozcieńczony, unikać kontaktu z oczami i uchem wewnętrznym

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Paweł K., W dniu: 16.11.2020

    Polecam :)

  • Ocena: (5/5)

    Magdalena M., W dniu: 04.08.2020

    naturalny i trwały zapach

  • Ocena: (5/5)

    Renata Z., W dniu: 04.07.2020

    Produkt bardzo dobrej jakości

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK