Olejek sosnowy 100% Nanga

  • W magazynie: 74 sztuk
    8,17
    W magazynie: 74 sztuk
    8,17
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Olejek Sosnowy 100% Nanga

Olejek sosnowy pozyskiwany jest z igieł i gałązek sosny zwyczajnej (Pinus sylvestris) na drodze destylacji z parą wodną.

Wydziela świeży, żywiczny zapach, taki jak ten, który sprawia, że bierzemy głęboki oddech w iglastym lesie. Drzewną nutę uzupełnia subtelna, nieco kamforowa słodycz. Warto skosztować tego zapachu na zimno i na ciepło. Olejek zakroplony na chusteczkę pachnie bardziej „lekarsko” i orzeźwiająco. Podgrzany w kominku z kolei wydaje się być cieplejszy, słodszy i bardziej „leśny”. Polecam też połączyć ten olejek z olejkiem cytrynowym w proporcji 1:1. Wychodzi z tego prawdziwie upojna kompozycja.

Głównymi składnikami aktywnymi olejku sosnowego są monoterpeny, których stężenie w olejku sięga 90%. Monoterpeny są podatne na utlenianie, dlatego ważne jest, aby olejek ten przechowywać w lodówce.

Sosna zwyczajna od zawsze była cennym surowcem zielarskim. Do dziś pozyskuje się z niej igły, żywicę, młode pędy i kwiaty. Z igieł powstaje olejek, z żywicy wiele preparatów medycznych, a młode pędy i kwiaty warto zjadać na surowo – stanowią bombę bioaktywnych związków o działaniu prozdrowotnym. Pozytywny wpływ na organizm ma także samo przebywanie w sosnowym lesie i wdychanie jego zapachu.

W dawnej medycynie wywary z igliwia sosnowego wykorzystywane były do inhalacji w chorobach dróg oddechowych. Wlewano je także do kąpieli, które zażywano w przypadku reumatyzmu, bólu kości i mięśni. Napary z igieł wypijano w przeziębieniach, aby szybciej wrócić do zdrowia, lub wykorzystywano do przemywania skóry jako środek antyseptyczny. Z młodych pędów sporządzano syrop albo miód, które miały wzmacniać cały organizm i poprawiać odporność.


WŁAŚCIWOŚCI

  • Olejek sosnowy to sprzymierzeniec układu oddechowego. Doskonale udrożnia nos, zatoki i dolne drogi oddechowe. Pomaga rozrzedzić i wykrztusić wydzielinę płucną, gdy męczy nas silny kaszel.
  • Olejek ten działa przeciwdrobnoustrojowo, co w połączeniu z powyższym czyni go fantastycznym, naturalnym środkiem do stosowania w przeziębieniach, grypie i różnych infekcjach. Dobrze jest się nim inhalować, a także rozpylić go w powietrzu, aby oczyścić zarówno organizm jak i pomieszczenie.
  • Olejek sosnowy to skuteczny antyseptyk dla skóry i błon śluzowych. Można go wcierać w skórę dotkniętą grzybicą lub infekcją bakteryjną, a także dodawać do kąpieli i nasiadówek w przypadku infekcji miejsc intymnych.
  • Olejek sosnowy wykazuje właściwości rozgrzewające i uśmierzające bóle mięśni i stawów oraz nerwobóle. Warto zastosować go w masażu całego ciała po intensywnym wysiłku fizycznym, a także do wcierania w stawy przy bólach reumatycznych i artretycznych.
  • Olejek sosnowy odstrasza owady.
  • W odniesieniu do układu nerwowego, olejek sosnowy działa energetyzująco i wyostrza koncentrację. Podnosi na duchu i oczyszcza umysł z natłoku myśli. Idealnie nadaje się do podgrzania w kominku na czas medytacji.


ZASTOSOWANIE

  • do inhalacji w przypadku kaszlu, kataru, astmy, alergii wziewnej, infekcji górnych dróg oddechowych, chrypki
  • jako środek do dezynfekcji skóry
  • do kąpieli i nasiadówek przy infekcjach i zapaleniach miejsc intymnych
  • do masażu zmęczonych mięśni i bolących stawów
  • na nerwobóle
  • do medytacji
  • jako element orzeźwiający i zapachowy do sauny
  • jako dodatek do wyrobu własnych kosmetyków
  • jako dezynfekujący i aromatyzujący dodatek do sprzątania


SPOSÓB UŻYCIA

  • Kominek aromaterapeutyczny

Do kominka aromaterapeutycznego wlej do pełna wodę i dodaj 3 – 8 kropel olejku. Na dole rozpal świeczkę. Przebywaj blisko kominka, aby wdychać jak najwięcej związków lotnych.

  • Inhalacja

Kilka kropel olejku dodaj do gorącej wody, nakryj głowę ręcznikiem i wdychaj unoszącą się parę przez 5-10 minut. Uważaj, aby para nie dostawała się do oczu. Możesz także nanieść kroplę olejku na chusteczkę i inhalować się nią kilka razy dziennie.

  • Kąpiel

3 – 15 kropli olejku dodaj do wanny z gorącą wodą i dobrze wymieszaj. Zanurz się w wodzie na co najmniej 20 minut. Nie używaj środków myjących (najlepiej wziąć prysznic przed kąpielą z olejkami).

  • Masaż

15 – 30 kropel olejku dodaj do 50 ml oleju bazowego (np. z awokado) i wymieszaj. Olej możesz nieco podgrzać.


SKŁAD

Olejek z sosny zwyczajnej (Pinus sylvestris) 100%. Bez dodatków. Najwyższa jakość!


DOBRZE ŁĄCZYĆ Z

Z wszelkimi olejkami cytrusowymi, z olejkiem cytronelowym, szałwiowym, kolendrowym, cyprysowym, eukaliptusowym, jałowcowym, lawendowym, mirtowym, rozmarynowym, z drzewa herbacianego.


OSTRZEŻENIA

Używać ostrożnie, może powodować podrażnienia. Nie stosować w ciąży oraz podczas karmienia piersią. Przeciwwskazaniem do stosowania jest nadwrażliwość na olejek.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY


Sosna zwyczajna (Pinus sylvestris) jest przedstawicielem rodziny sosnowatych. Występuje naturalnie w całej Europie i na Syberii. Uprawiana jest w Nowej Zelandii i w Ameryce Północnej na terenach o klimacie umiarkowanym. Z upraw z łatwością przedostaje się do środowisk naturalnych.

Sosna dorasta do 30-40 m wysokości. Kiedy rośnie w skupiskach, dolna część jej pnia jest naga, a korona tworzy „parasol”. Kiedy rośnie sama, jej korona jest gęstsza, a pokrój stożkowaty. Sosna ma długie na 3-7 cm igły, które wymienia co 3-6 lat. Jest wiatropylna. Jej kwiaty mogą być męskie lub żeńskie. Produkują mikroskopijny, żółty pyłek, który uwalniają w maju. Można go wtedy dostrzec na ziemi i na brzegach kałuż. Warto wspomnieć. że posiada on walory prozdrowotne. Po zapyleniu potrzeba roku, aby doszło do zapłodnienia. Wtedy rodzą się nasiona, które w kolejnym roku wypadają z szyszek.


INFORMACJE TECHNICZNE

  • Kraj pochodzenia Bułgaria
  • Metoda pozyskiwania destylacja parą wodną
  • Użyta część rośliny igły i gałązki
  • Kolor przeźroczysty do bladożółtego
  • Intensywność zapachu świeży, słodki, lekko leśny
  • Główne składniki sylwestren, pinen, octan bornylu, dipenten, kardinen, felandren
  • Konsystencja rzadki


BADANIA LABORATORYJNE

Jakość oferowanych przez nas olejków jest dla nas bardzo ważna.

Do produktu olejek sosnowy dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:

  • Certyfikat analizy

W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail


BIBLIOGRAFIA


1. Aromaterapia i inne terapie naturalne. Wyd. Rea. 2006
2. https://www.aromaweb.com
3. https://pl.wikipedia.org
4. https://www.webmd.com

***

Kraj pochodzenia: Austria
Aromat: słodki, świeży
Zastosowanie: Masaż, Bóle , Do kominków
Ostrzeżenia: Do użytku zewnętrznego, Unikać kontaktu z oczami

Masz pytanie? Napisz do nas

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK