• Olejek z białego tymianku 100% Nanga
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Olejek z białego tymianku 100% Nanga
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Thymus zygis

Olejek z białego tymianku 100% Nanga

  • W magazynie: 132 sztuk
    7,85
    W magazynie: 132 sztuk
    7,85
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Olejek z tymianku białego (Thymus zygis)

Olejek ten pozyskiwany jest z kwitnącego ziela białego tymianku (Thymus zygis) na drodze destylacji parowej. Jest on bogaty w tymol – związek o silnym i skutecznym działaniu przeciwbakteryjnym, przeciwgrzybiczym i antyseptycznym.

Tymianek biały rośnie w Hiszpanii, Portugalii i Maroko. Znany jest również jako tymianek hiszpański. Od „zwykłego” tymianku (Thymus vulgaris) odróżniają go śnieżnobiałe kwiaty (tymianek właściwy rodzi kwiaty jasnofioletowe lub różowe). Tam gdzie występuje, stosowany jest głównie jako przyprawa.

Tymianek jest rośliną cenioną od czasów starożytnych. Symbolizował odwagę, dlatego jego nazwa łacińska została zaczerpnięta z greckiego słowa „thumus”, czyli odwaga. Najpierw starożytni wojownicy, a później średniowieczni rycerze zabierali ze sobą gałązki tymianku na wojnę, aby jego zapach dodawał im waleczności i pewności siebie.

W kontekście leczniczym tymianek był dawniej ważną rośliną stosowaną w licznych dolegliwościach, przede wszystkim w chorobach układu oddechowego, przeziębieniach, gorączce, problemach trawiennych, nerwowości i bezsenności. Wykorzystywano jego pozytywny wpływ na drogi oddechowe, aby złagodzić kaszel i katar. Tymiankowa herbata miała pomagać w szybkim powrocie do zdrowia i poprawiać trawienie. Działała też rozkurczowo i sedatywnie, ułatwiając zasypianie.

Tymianek pełnił także rolę kadzidła. Jego wysuszone ziele płonęło często podczas ceremonii religijnych.


WŁAŚCIWOŚCI

  • Olejek z białego tymianku zastosowany w masażu rozgrzewa i pobudza krążenie krwi. Koi bóle reumatyczne i mięśniowe. Sprzyja głębokiemu rozluźnieniu ciała.
  • Zastosowany na skórę działa antyseptycznie i przeciwzapalnie. Odkaża skórę, wspomaga gojenie się zmian zapalnych i drobnych ran. Reguluje wydzielanie sebum.
  • Zastosowany w inhalacjach wspomaga funkcjonowanie układu oddechowego w infekcjach, grypie i przeziębieniu. Udrożnia i oczyszcza drogi oddechowe, łagodzi kaszel i katar.


ZASTOSOWANIE

  • do masażu
  • do oczyszczania i pielęgnacji skóry dotkniętej grzybicą, infekcją bakteryjną, zmianami zapalnymi
  • do płukania gardła i jamy ustnej w stanach zapalnych
  • do wcierania w ukąszenia owadów i drobne rany
  • jako dodatek do kosmetyków
  • do inhalacji


SPOSÓB UŻYCIA

Uwaga – Olejek z białego tymianku zawiera tymol, który jest drażniący dla skóry. Zawsze pamiętaj o odpowiednim rozcieńczeniu olejku.

Kominek aromaterapeutyczny

Do kominka aromaterapeutycznego wlej do pełna wodę i dodaj 3 – 10 kropel olejku. Na dole rozpal świeczkę. Przebywaj blisko kominka, aby wdychać jak najwięcej związków lotnych.

Inhalacja

2 – 3 krople olejku dodaj do gorącej wody, nakryj głowę ręcznikiem i wdychaj unoszącą się parę przez 5-10 minut. Uważaj, aby para nie dostawała się do oczu. Możesz także nanieść kroplę olejku na chusteczkę i inhalować się nią kilka razy dziennie.

Kąpiel

3 – 10 kropli olejku dodaj do wanny z gorącą wodą i dobrze wymieszaj. Zanurz się w wodzie na co najmniej 20 minut. Nie używaj środków myjących (najlepiej wziąć prysznic przed kąpielą z olejkami).

Masaż

15 kropel olejku dodaj do 50 ml oleju bazowego (np. z kiełków pszenicy) i wymieszaj. Olej możesz nieco podgrzać.

Inne

Olejek rozcieńczony w oleju bazowym możesz zastosować do pielęgnacji skóry i do płukania jamy ustnej.


SKŁAD

Olejek eteryczny z białego tymianku (Thymus zygis) 100%. Bez dodatków. Najwyższa jakość!


DOBRZE ŁĄCZY SIĘ Z

Bergamotką, grapefruitem, cytryną, lawendą, rozmarynem i sosną.


CIEKAWOSTKI

Tymianek był używany w starożytnej medycynie Greków, Egipcjan i Rzymian. Używany był jako kadzidło w greckich świątyniach, a Egipcjanie używali go do balsamowania. W czasie Średniowiecza podawano go rycerzom podczas walk dla zwiększenia odwagi, a gałązka tymianku przynoszona była na salę rozpraw aby odpędzić wszelkie choroby.


DODATKOWE INFORMACJE

Tymol – składnik aktywny zawarty w olejku – krystalizuje się w temperaturze poniżej 20°C. Im większa zawartość tymolu, tym większa jego skłonność do zmiany stanu skupienia. Zalecamy wtedy włożenie butelki do miski z gorącą wodą, którą należy wymieniać często i tak długo, aż olejek nie wróci do stanu ciekłego. Przed użyciem dokładnie wstrząsnąć.


OSTRZEŻENIA

Olejek z białego tymianku może drażnić skórę. Może być toksyczny jeśli nie zostanie prawidłowo rozcieńczony.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY

Tymianek biały (Thymus zygis) należy do rodziny jasnotowatych. Występuje naturalnie w Hiszpanii, Portugalii i Maroko. Rośnie na słonecznych wzgórzach i wybrzeżach. Potrafi przystosować się do ubogich gleb. Tworzy gęste kępy. Jego łodyga jest słabo rozgałęziona i sięga około 30 cm wysokości. Liście są bardzo drobne, wąskie, igiełkowate. Kwiaty także bardzo drobne i białe, wyrastające w okółkach. Tymianek biały rozmnaża się za pomocą nasion, a także za pomocą rozłóg. Cała roślina przyjemnie pachnie.


INFORMACJE TECHNICZNE

  • Kraj pochodzenia Maroko
  • Metoda pozyskiwania destylacja z parą wodną
  • Użyta część rośliny liście
  • Kolor przejrzysty, bezbarwny do bladożółtego
  • Intensywność zapachu silny, ziołowy, pikantny
  • Główne składniki linalool 7%, limonen 1%
  • Konsystencja rzadki


BIBLIOGRAFIA


1. https://www.aromaweb.com
2. https://en.wikipedia.org
3. https://pfaf.org
4. https://www.naturalmedicinefacts.info

***

Kraj pochodzenia: Maroko
Aromat: ziołowy, pikantny
Nuta zapachowa: Nuta głowy
Zastosowanie: Do kominków
Ostrzeżenia: Do użytku zewnętrznego, Stosować rozcieńczony, Unikać kontaktu z oczami

Masz pytanie? Napisz do nas

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK