• Olejek z kocanek włoskich 5% w jojobie Nanga
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Olejek z kocanek włoskich 5% w jojobie Nanga
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Helichrysum italicum

Olejek z kocanek włoskich 5% w jojobie Nanga

Ciepły, ziołowy, lekko ziemisty zapach z miodową nutą, który odsłania swoją złożoność dopiero po odpowiednim rozcieńczeniu. Stosowany na skórę, poprawia jej elastyczność oraz spłyca zmarszczki, przyspiesza gojenie się ran.

    • ; 1
  • W magazynie: 19 sztuk
    16,85
    W magazynie: 19 sztuk
    16,85
    Dodaj
    do ulubionych
  • Najniższa cena produktu w ostatnich 30 dniach:

  • Koszt przesyłki już od 13 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł (Poczta, Inpost, GLS).

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Olejek z kocanek włoskich 5% w jojobie Nanga

Olejek eteryczny z kocanek włoskich (Helichrysum italicum) otrzymywany jest ze świeżego, kwitnącego ziela podczas destylacji z parą wodną. Zapach jest dość wyjątkowy, choć gdy wąchany bez wcześniejszego rozcieńczenia, może wydawać się zbyt intensywny. Po rozproszeniu olejku w jojobie odsłania się cała złożoność aromatu, jaką ta drobna, niepozorna roślinka w sobie kryje. Zielny, lekko ziemisty, a zarazem ciepły i miodowy aromat znajduje zastosowanie w perfumerii; w kompozycji zapachowej stanowi nutę bazy i zapewnia jej trwałość jako tzw. fiksator.

Kocanki włoskie (prawidłowa nazwa jest w liczbie mnogiej!), nazywane także nieśmiertelnikiem (w literaturze angielskiej “Immortelle”, “everlasting”) to roślina doceniana za swoje lecznicze właściwości już od czasów starożytnych; jej naturalnym zasięgiem występowania są tereny basenu Morza Śródziemnego. Już w czasach Starożytnej Grecji zauważono, że przyspiesza gojenie się ran, ukąszeń i ugryzień.

To właśnie dobroczynny i wielopoziomowy wpływ na skórę wysuwa się na pierwszy plan. Nie bez powodu olejek z kocanek włoskich wchodzi w skład wielu ekskluzywnych produktów do pielęgnacji twarzy o działaniu odmładzającym; posiada bowiem zdolność do poprawy elastyczności skóry (hamując aktywność enzymów kolagenazy i elastazy, odpowiedzialnych za rozpad odpowiednio: kolagenu i elastyny), a także do spłycania zmarszczek i zmniejszania blizn. Jednak olejek z kocanek włoskich, to nie tylko działanie odmładzające, to także nieoceniona pomoc w terapii stanów zapalnych skóry (np. trądzik, łuszczyca, egzema, czy grzybica).

To jeden z droższych olejków eterycznych, dlatego zdecydowaliśmy się go sprzedawać w formie rozcieńczonej. Wykazuje on skuteczność już przy bardzo niskich dawkach, a maksymalne stężenie przy zastosowaniu na skórę, zalecane przez Roberta Tisseranda, to 0,5%, czyli 10 razy mniej niż w naszym produkcie.

Jak przygotować olejek o stężeniu 0,1% oraz 0,5% zaczynając od roztworu 5%?

1 g 5% olejku z kocanek włoskich wymieszaj z 49 g oleju bazowego (np. ze słodkich migdałów lub jojoba) i wymieszaj. W ten sposób uzyskasz olejek o stężeniu 0,1%.

1 g 5% olejku z kocanek włoskich wymieszaj z 9 g oleju bazowego (np. ze słodkich migdałów lub jojoba) i wymieszaj. W ten sposób uzyskasz olejek o stężeniu 0,5%.


WŁAŚCIWOŚCI:

  • przeciwzapalny
  • antybakteryjny
  • kojący nerwy
  • mukolityczny
  • przyspieszający gojenie się ran
  • ułatwiający zabliźnianie
  • odmładzający skórę
  • kojący bóle reumatyczne
  • regenerujący przemęczone mięśnie


ZASTOSOWANIE

  • To wspaniały dodatek do kosmetyków naturalnych; szczególnie tych do cery dojrzałej i przedwcześnie starzejącej się. Stosowany regularnie poprawia elastyczność skóry, spłyca zmarszczki, zmniejsza blizny.
  • Warto stosować go w terapii skóry objętej stanem zapalnym. Działa przeciwzapalnie i antyseptycznie; jest bardzo przydatny podczas leczenia trądziku oraz stanów zapalnych pochodzenia bakteryjnego oraz grzybiczego, a także łuszczycy i egzemy.
  • Delikatny masaż (lub lekkie wklepanie olejku) w miejsce drobnych ran, ukąszeń, a także żylaków i siniaków (także po urazach sportowych) przynosi ukojenie.
  • Sprawdza się jako składnik naturalnych perfum (nuta bazy).
  • Masaż oraz kąpiel z dodatkiem olejku z kocanek włoskich działają przeciwzapalnie i koją bóle stawów oraz mięśni. Dla wzmocnienia efektu przeciwbólowego warto połączyć go z olejkiem z mięty pieprzowej i rozmarynowym, jednak tych dwóch nie powinno się stosować wieczorem, mają bowiem działanie pobudzające.


SPOSÓB UŻYCIA

  • Masaż – przygotuj olejek o stężeniu 0,1% i delikatnie wmasuj w ciało i rozkoszuj się kojącym aromatem i relaksującym działaniem olejku. W przypadku masażu miejscowego o działaniu przeciwbólowym i regeneracyjnym, użyj wyższego stężenia np 0,5%. Dla wzmocnienia efektu dodaj olejek z rumianku rzymskiego.
  • Kąpiel – Dodaj od kilku do kilkunastu kropel 5% olejku do napełnionej wodą wanny. Zanurz się w wodzie na co najmniej 20 minut. Nie używaj środków myjących (najlepiej wziąć prysznic przed kąpielą z olejkami).
  • Dodatek do kosmetyków – dodaj 1-2 krople 5% olejku do jednorazowej porcji kosmetyku lub kilka kropli do maseczki pielęgnacyjnej.
  • Serum do twarzy – przygotuj olejek w stężeniu 0,5%, stosuj jako serum do twarzy, przy okazji delikatnie masując ją.


SKŁAD


Olejek eteryczny z kocanek włoskich rozcieńczony w oleju jojoba (roztwór 5%).


CIEKAWOSTKI


Pierwsze wzmianki w literaturze na temat medycznych zastosowań rodzaju Helichrysum pojawiły się w dziele “Historia Plantarum” greckiego uczonego i filozofa, Teofrasta z Eresos (370-287 p.n.e.). Ziele (zmieszane z miodem) wspomniane jest tam jako remedium na oparzenia, a także ukąszenia i ugryzienia jadowitych zwierząt.

Pierwszy człon nazwy botanicznej kocanek także sięga czasów starożytnej Grecji, bowiem “helichrysum” to połączenie dwóch starogreckich słów: ἥλιος (helios – słońce) and χρῡσός (chrysos – złoto). Nazwa odnosi się do wyglądu i koloru drobnych kwiatów kocanek.


DOBRZE ŁĄCZYĆ Z


Olejkiem bergamotkowym, olejkiem z rumianku rzymskiego, olejkiem neroli, olejkiem geraniowym, olejkiem z grejpfruta różowego, olejkiem petitgrain, olejkiem ze słodkiej pomarańczy oraz olejkiem lawendowym.


OSTRZEŻENIA


Unikać kontaktu z oczami, uchem wewnętrznym oraz wrażliwymi okolicami. Nie powinien być używany przez kobiety w ciąży. Tylko do użytku zewnętrznego.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY


Kocanki włoskie (Helichrysum italicum) to niewielka, wieloletnia roślina należąca do rodziny astrowatych (Asteraceae) dorastająca do ok. 60 cm wysokości i występująca naturalnie na terenach basenu Morza Śródziemnego. Posiada wąskie, srebrne liście i kuliste, złocistożółte kwiaty zebrane w koszyczki. Rodzaj Helichrysum obejmuje ponad 500 gatunków, w Polsce możemy spotkać jeden z nich: kocanki piaskowe.


INFORMACJE TECHNICZNE


Kraj pochodzenia Bułgaria

Metoda pozyskiwania destylacja z parą wodną

Użyta część rośliny kwitnące ziele

Kolor transparentny, jasnożółty

Zapach ciepły, ziołowy, lekko miodowy (nuta bazy)

Główne składniki octan nerylu 23,80%, alfa-pinen 10,45%, propionian nerylu 5,5%, beta-kariofilen 4,39%, limonen 4,19%


BIBLIOGRAFIA


1. R. Tisserand, R. Young, Essential Oil Safety: A Guide for Health Care Professionals, 2nd edition, 2014
2. V. A. Worwood, The complete book of essential oils and aromatherapy, New World Library, 2016
3. S. Price, L. Price, Aromatherapy for Health Professionals, 3rd edition, Churchill Livingstone, 2007
4. A. Sarkic, I. Stappen, Essential Oils and Their Single Compounds in Cosmetics – A Critical Review, Cosmetics 2018, 5(1)
5. M. Andjic i in., Formulation and Evaluation of Helichrysum italicum Essential Oil-Based Tropical Formulations for Wound Healing in Diabetic Rats, Pharmaceuticals (Basel), 2021 Aug; 14(8): 813
6. D. Antunes i in., Helichrysum italicum: From traditional use to scientific data, Journal of Ethnopharmacology, Volume 151, Issue 1, 10 January 2014, Pages 54-65



Kraj pochodzenia: Bułgaria
Aromat: ziołowy, ciepły, lekko miodowy
Zastosowanie: pielęgnacja cery dojrzałej , jako środek łagodzący stres i niepokój, do kąpieli oraz masaży odmładzających skórę, do pielęgnacji cery objętej stanem zapalnym
Ostrzeżenia: do użytku zewnętrznego, stosować rozcieńczony, unikać kontaktu z oczami i uchem wewnętrznym

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Zenona K., W dniu: 06.01.2024

    Polecam. Piękny zapach. Świetne właściwości.

Polecane dla Ciebie

    Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

      OK