Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK
  • Oliwka europejska liść
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Oliwka europejska liść
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Olea europaea

Oliwka europejska liść

  • W magazynie: 14 sztuk
    10,90
    W magazynie: 14 sztuk
    10,90
    W magazynie: 132 sztuk
    9,90
    W magazynie: 11 sztuk
    19,90
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Liść oliwki europejskiej (Folium Oleae) pozytywnie wpływa na pracę serca i krążenie, pomaga też uregulować ciśnienie tętnicze krwi i wspiera naturalną odporność organizmu.

Drzewo oliwne uprawiane jest w wielu krajach na świecie jako źródło oliwek, a przede wszystkim cennego oleju, który jest z nich wytłaczany. Biofenole zawarte w oliwie z oliwek są jednym z najważniejszych czynników prozdrowotnych w diecie śródziemnomorskiej. Okazuje się, że związki te obecne są również w liściach oliwki, które znalazły zastosowanie w medycynie tradycyjnej już wiele lat temu. Dzięki zawartości aktywnych związków fenolowych liście oliwki są całkowicie odporne na ataki bakterii, wirusów i szkodników. Być może dlatego napary z liści stosowane były dawniej w krajach śródziemnomorskich podczas gorączki, grypy i wielu innych infekcji.


DZIAŁANIE

Właściwości prozdrowotne [1, 2]:

Liście drzewa oliwnego, podobnie jak jego owoce i wytłaczany z nich olej, są bogatym źródłem bioaktywnych związków fenolowych o silnym działaniu antyoksydacyjnym. Dzięki nim, liście oliwki:

  • Wspierają naturalne mechanizmy odpornościowe organizmu podczas infekcji bakteryjnych i wirusowych,
  • Pomagają w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia tętniczego,
  • Usprawniają krążenie krwi w naczyniach wieńcowych,
  • Wspierają regularną pracę serca,
  • Zapobiegają agregacji (zlepianiu się) płytek krwi i powstawaniu zakrzepów,
  • Pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi,
  • Hamują procesy starzeniowe w komórkach organizmu.


SKŁAD

Liście oliwki 100%. Surowiec najwyższej jakości.

Najważniejsze związki fenolowe obecne w liściach oliwnych to oleuropeina, werbaskozyd, 7-glukozyd apigeniny oraz 7-glukozyd luteoliny. Obok nich znajdują się także triterpeny, sterole, kwas chlorogenowy i kawowy, katechiny, rutyna, luteolina, diosmetyna i inne.


OLIWKA EUROPEJSKA DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA


Oliwka herbata:

  • Napar

1 łyżkę rozdrobnionych liści oliwki zalać szklanką wrzącej wody. Parzyć pod przykryciem 10-15 minut. Spożywać 2-3 szklanki dziennie lub więcej – napar jest bezpieczny nawet w wysokich ilościach.

Wystudzony napar można zastosować zewnętrznie do pielęgnacji skóry twarzy i ciała oraz do przemywania wyprysków, ran, podrażnień i oparzeń, ze względu na jego właściwości antyseptyczne.


Oliwka w proszku:

  • Napar

Pół łyżeczki mielonych liści zalać gorącą wodą i po ostudzeniu wypić razem z osadem. Stosować 2 razy dziennie. Można również przygotować napar i zastosować go do przemywania ran oraz do pielęgnacji cery jako tonik.


Inny sposób użycia:

  • Nalewka 1:5

Alkohol 45-50%. Macerować minimum 7 dni. Zażywać po 5 ml (1 łyżeczka) 2-3 razy dziennie.


PRZECIWWSKAZANIA

Napar z liści oliwki jest bezpieczny. Może być spożywany przez kobiety w ciąży i karmiące.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY

Oliwka europejska (Olea europaea) należy do rodziny oliwkowatych. Występuje w regionie Morza Śródziemnego, na Bliskim Wschodzie i w całej Afryce poza częścią środkową. Rozprzestrzeniła się także w Ameryce Północnej, na Hawajach, w Australii i Nowej Zelandii, a ponadto można ją spotkać w uprawie w Azji Południowej oraz w Ameryce Środkowej i Południowej. Jest doskonale przystosowana do klimatu półpustynnego i może rosnąć nawet na nieurodzajnych, kamienistych glebach. Co więcej, żyje bardzo długo – jej wiek może przekroczyć 1000 lat.
Oliwka europejska jest niewysokim, wiecznie zielonym drzewem, a niekiedy krzewem. Dorasta do wysokości około 12 m. Jej pień jest dość krótki.

Wraz z wiekiem staje się gruby, nieregularny i pokryty licznymi sękami i wypukłościami. Liście oliwki mają wydłużony, owalny lub podługowaty kształt. Ich powierzchnia jest ciemnozielona i lśniąca, a spód srebrzysto-zielony i matowy. Są twarde, sztywne i pokryte włoskami. Kwiaty oliwki są bardzo drobne i białe. Składają się z czterech płatków, dwóch brunatnych pręcików i słupka. Tworzą wiechowate kwiatostany. Przekształcają się w owoce pestkowe, zwane oliwkami, w kolorze zielonym lub czarnym.


JAKOŚĆ PRODUKTÓW


Przykładamy wielką uwagę do jakości oferowanych przez nas produktów. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.

Do produktu Oliwka europejska liść dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:

  • Certyfikat analizy
  • Specyfikację jakościową

W takim przypadku prosimy o kontakt poprzez “Zapytaj o produkt”.


BIBLIOGRAFIA


1. http://www.czytelniamedyczna.pl
2. http://rozanski.li
3. https://www.mdidea.com
4. https://pl.wikipedia.org

***

Część rośliny: liść
Sposób zbioru: Z upraw konwencjonalnych
Tradycyjna medycyna: Europejska
Kraj pochodzenia: Maroko
Zdrowie: Prawidłowy cukier, Zdrowe serce
Zastosowanie: Wsparcie wydolności, Longevity (długowieczność)

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Igor W., W dniu: 31.07.2018

    Zawarta w ekstrakcie z liści oliwki europejskiej oleuropeina i produkty jej hydrolizy działają synergicznie zwalczając organizmy patogenne poprzez oddziaływanie na zewnętrzną błonę komórkową patogenów i rozpuszczanie jej co pozwala łatwiej je zwalczać. Oleuropeina wykazuje silne antybakteryjne działanie przeciwko bakteriom Gram-dodatnim i Gram-ujemnym. Zatrzymuje rozwój bakterii Klebsiella pneumoniae, Escherichia coli. Interesujące badania prowadzono na Uniwersytecie Qassim w Arabii Saudyjskiej.