Liście oliwne suszone
Liść oliwki europejskiej (Olea europaea) pozytywnie wpływa na pracę serca i krążenie, pomaga też uregulować ciśnienie tętnicze krwi i wspiera naturalną odporność organizmu.
Drzewo oliwne uprawiane jest w wielu krajach na świecie jako źródło oliwek, a przede wszystkim cennego oleju, który jest z nich wytłaczany. Biofenole zawarte w oliwie z oliwek są jednym z najważniejszych czynników prozdrowotnych w diecie śródziemnomorskiej. Okazuje się, że związki te obecne są również w liściach oliwki, które znalazły zastosowanie w medycynie tradycyjnej już wiele lat temu. Dzięki zawartości aktywnych związków fenolowych liście oliwki są całkowicie odporne na ataki bakterii, wirusów i szkodników. Być może dlatego napary z liści stosowane były dawniej w krajach śródziemnomorskich podczas gorączki, grypy i wielu innych infekcji.

LIŚCIE OLIWNE – DZIAŁANIE
Właściwości prozdrowotne:
Liście drzewa oliwnego, podobnie jak jego owoce i wytłaczany z nich olej, są bogatym źródłem bioaktywnych związków fenolowych o silnym działaniu antyoksydacyjnym. Dzięki nim, liście oliwki:
- wspierają naturalne mechanizmy odpornościowe organizmu podczas infekcji bakteryjnych i wirusowych,
- pomagają w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia tętniczego,
- usprawniają krążenie krwi w naczyniach wieńcowych,
- wspierają regularną pracę serca,
- zapobiegają agregacji (zlepianiu się) płytek krwi i powstawaniu zakrzepów,
- pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi,
- hamują procesy starzenia się w komórkach organizmu.
[1, 2]

SKŁAD
Liście oliwki europejskiej 100%. Surowiec najwyższej jakości!
Najważniejsze związki fenolowe obecne w liściach oliwnych to oleuropeina, werbaskozyd, 7-glukozyd apigeniny oraz 7-glukozyd luteoliny. Obok nich znajdują się także triterpeny, sterole, kwas chlorogenowy i kawowy, katechiny, rutyna, luteolina, diosmetyna i inne.

OLIWKA EUROPEJSKA – DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA
Liście oliwne – herbata:
1 łyżkę rozdrobnionych liści oliwki zalać szklanką wrzącej wody. Parzyć pod przykryciem 10-15 minut. Spożywać 2-3 szklanki dziennie lub więcej – napar jest bezpieczny nawet w wysokich ilościach.
Wystudzony napar można zastosować zewnętrznie do pielęgnacji skóry twarzy i ciała oraz do przemywania wyprysków, ran, podrażnień i oparzeń, ze względu na jego właściwości antyseptyczne.
Liście oliwne w proszku:
Pół łyżeczki mielonych liści zalać gorącą wodą i po ostudzeniu wypić razem z osadem. Stosować 2 razy dziennie. Można również przygotować napar i zastosować go do przemywania ran oraz do pielęgnacji cery jako tonik.
Nalewka:
Proporcje 1:5. Alkohol 45-50%. Macerować minimum 7 dni. Zażywać po 5 ml (1 łyżeczka) 2-3 razy dziennie.

PRZECIWWSKAZANIA
Ciąża, karmienie piersią, nadwrażliwość na roślinę.

CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Oliwka europejska (Olea europaea) należy do rodziny oliwkowatych. Występuje w regionie Morza Śródziemnego, na Bliskim Wschodzie i w całej Afryce poza częścią środkową. Rozprzestrzeniła się także w Ameryce Północnej, na Hawajach, w Australii i Nowej Zelandii, a ponadto można ją spotkać w uprawie w Azji Południowej oraz w Ameryce Środkowej i Południowej. Jest doskonale przystosowana do klimatu półpustynnego i może rosnąć nawet na nieurodzajnych, kamienistych glebach. Co więcej, żyje bardzo długo – jej wiek może przekroczyć 1000 lat.
Oliwka europejska jest niewysokim, wiecznie zielonym drzewem, a niekiedy krzewem. Dorasta do wysokości około 12 m. Jej pień jest dość krótki.
Wraz z wiekiem staje się gruby, nieregularny i pokryty licznymi sękami i wypukłościami. Liście oliwki mają wydłużony, owalny lub podługowaty kształt. Ich powierzchnia jest ciemnozielona i lśniąca, a spód srebrzysto-zielony i matowy. Są twarde, sztywne i pokryte włoskami. Kwiaty oliwki są bardzo drobne i białe. Składają się z czterech płatków, dwóch brunatnych pręcików i słupka. Tworzą wiechowate kwiatostany. Przekształcają się w owoce pestkowe, zwane oliwkami, w kolorze zielonym lub czarnym.
BADANIA LABORATORYJNE
Przykładamy wielką uwagę do jakości oferowanych przez nas produktów. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.
Do produktu Oliwka europejska liść dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:
- Certyfikat analizy
- Specyfikację jakościową
W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail.

BIBLIOGRAFIA
1. http://www.czytelniamedyczna.pl
2. http://rozanski.li
3. https://www.mdidea.com
4. https://pl.wikipedia.org
***