Oman wielki (Inula helenium) wspomaga odkrztuszanie podczas kaszlu czy infekcji układu oddechowego, poprawia trawienie i wspiera organizm w walce z drobnoustrojami.
Oman znany i ceniony był już w starożytności. Uprawiano go w Europie i wykorzystywano do celów medycznych i kulinarnych. Rzymianie i Grecy stosowali go w problemach z trawieniem, popijając napar z korzenia podczas wielkich uczt. Korzeń omanu wykorzystywano także podczas przeziębienia i grypy ze względu na jego działanie wykrztuśne i napotne.
W czasach średniowiecznych popularne stało się dodawanie korzenia omanu do wina sporządzanego w celu poprawy trawienia. Korzeń nadawał winu nie tylko cechy lecznicze, ale też przyjemny aromat. Korzeń omanu jest wciąż znany i ceniony we współczesnym zielarstwie. Wykorzystuje się go również w medycynie chińskiej i ajurwedyjskiej.
Właściwości prozdrowotne:
Badania wykazały, że obecne w korzeniu omanu saponiny przyspieszają usuwanie wydzieliny z płuc, a olejki eteryczne stymulują pracę nabłonka migawkowego dróg oddechowych i stymulują odkrztuszanie. Z kolei związek terpenowy, alantolaktan, działa antybakteryjnie.
Korzeń omanu od wieków stosowany jest w celu poprawy funkcjonowania przewodu pokarmowego. Napary i nalewki z omanu stymulują czynności trawienne, pobudzają wydzielanie enzymów i podnoszą apetyt za sprawą tzw. substancji gorzkich.
Składniki bioaktywne korzenia omanu, zwłaszcza alantolaktan, wzmacniają odporność organizmu i pobudzają go do walki ze szkodliwymi pasożytami, grzybami i bakteriami.
Oman – korzeń (Inula helenium) 100%. Surowiec najwyższej jakości!
Korzeń omanu zawiera inulinę, olejki eteryczne (helenina, kamfora, alantol), śluzy, kwas alantonowy, pochodne tymolu, laktony seskwiterpenowe, triterpeny (alantolaktan), sterole, pektyny, żywice i alkaloidy.
Oman – herbata (cięty korzeń):
1 łyżkę omanu zalać wrzącą wodą lub świeżo zagotowanym mlekiem i odstawić do naciągnięcia pod przykryciem na 20-30 minut. Wypijać 3 razy dziennie, w tym pierwszą porcję na czczo.
1-2 łyżki suszonego korzenia zagotować w 2 szklankach wody i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Spożywać 2-3 razy dziennie po 1 szklance.
Oman w proszku:
1 łyżeczkę mielonego korzenia zalać niewielką ilością gorącej wody. Po ostudzeniu można wymieszać z łyżeczką miodu, a następnie wypić całość. Stosować 1-2 razy dziennie lub częściej w mniejszych porcjach.
Nalewka:
50 g korzenia zalać 250 ml alkoholu 40%. Macerować minimum 2 tygodnie, po czym przefiltrować. Zażywać 1-2 łyżeczki (5-10 ml) 3 razy dziennie po rozcieńczeniu w pół szklanki wody.
Jako prebiotyk:
Suszony korzeń omanu zmielić w młynku i spożywać 1-2 łyżeczki dziennie po wymieszaniu z wodą lub miodem jako prebiotyk, środek wspomagający trawienie i tonizujący podrażnione gardło.
Oman nie powinien być stosowany w ciąży.
Okazjonalnie może wywoływać alergię u osób, które są uczulone na rośliny z rodziny astrowatych (np. słonecznik).
Oman wielki należy do rodziny astrowatych. Jest byliną, która rośnie w klimacie umiarkowanym. Pochodzi z południowo-wschodniej Europy i zachodniej Azji. Obecnie występuje również na terenie USA i Kanady, a także w północnych Indiach i w południowej Syberii.
Roślina osiąga wysokość od 3 do 5 metrów. Kwiaty omanu są intensywnie żółte i przypominają małe kwiaty słonecznika. W celach medycznych wykorzystuje się korzeń rośliny, który jest duży i rozrośnięty. Ma on ciekawy smak i aromat, dlatego stosuje się go również do aromatyzowania alkoholi.
Przykładamy wielką uwagę do jakości oferowanych przez nas produktów. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.
Do produktu Oman korzeń cięty/mielony dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:
W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail
1. http://www.herbs2000.com
2. http://www.onlyfoods.net
3. http://www.herbal-supplement-resource.com
4. http://rozanski.li
Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.
Telefon
+48 533 633 306
Email
sklep@magicznyogrod.pl
Nasz zespół obsługi klienta jest do Państwa dyspozycji w dni robocze w godzinach:
od 7:00 do 16:00
Obserwuj nas