Palo Santo (Bursera graveolens) to drzewo o niezwykłych właściwościach i wspaniałym, unikalnym zapachu. Występuje naturalnie w wielu krajach Ameryki Południowej i Środkowej, Meksyku i Wyspach Galapagos. W Ekwadorze przez kilka miesięcy od stycznia do czerwca powietrze wypełnione jest słodkawą, tajemniczą nutą palo santo zmieszaną z morską bryzą.
Nazwa palo santo oznacza dosłownie “święte drzewo”. Uważane jest ono przez tamtejszych szamanów i uzdrowicieli za nieodłączny element każdej ceremonii. Bogate w aromatyczną żywicę kawałki drewna wykorzystywane są jako naturalne kadzidła lub źródło olejku eterycznego, który wydobywa się z nich na drodze destylacji.
Według rdzennych mieszkańców Ameryki Południowej zapach palo santo ma właściwości oczyszczające umysł, sprzyjające medytacji i zwiększające przepływ energii. Okadza się nim mieszkania i miejsca ceremonii, aby chronić je przed „złą energią”. Zapach palo santo wpływa kojąco na zmysły, znosi napięcie i harmonizuje ciało. Jest niezwykle przyjemny i zarazem tak unikalny, że wystarczy raz mieć z nim kontakt, aby w dowolnym miejscu w przyszłości go rozpoznać.
Warto wiedzieć, że z palo santo pozyskuje się także żywicę, która działa antyseptycznie i przeciwzapalnie, skutecznie zwalcza infekcje grzybiczne i wirusowe. Wykorzystywana jest w medycynie ludowej Amazonii.
Ze względu na nadmierną eksploatację drzew palo santo, zostały one objęte szczególną ochroną. Istnieje zakaz wycinania rosnących drzewek, dopuszcza się jedynie pozyskiwanie drewna z drzew obumarłych i opadłych gałęzi.
Palo santo Nanga pozyskiwane jest ze świeżo uschniętych drzew, natomiast Inkaanat z drzew sezonowanych. Zmienia to nieco charakter zapachu (z tonów świeżych na bardziej żywiczne) jak i kolor drewienek.
Sezonowanie to inaczej leżakowanie drewna. Proces ten stosuje się obowiązkowo przy produkcji mebli. Może on trwać nawet kilka lat. Sprawia, że drewno pozbywa się wody i nieco kurczy, aby stać się twardsze i bardziej wytrzymałe.
Jak uzyskać zapach z kawałków drewna palo santo? To bardzo proste – wystarczy je podpalić i zgasić, tak aby wydobywał się aromatyczny dym.
Palo de la vida o Santo, sacred wood, holy wood, St. Anthony’s wood, palosanto, mallka waki
1. Monzote, L., Hill, G. M., Cuellar, A., Scull, R., & Setzer, W. N. (2012). Chemical composition and anti-proliferative properties of Bursera graveolens essential oil. Nat.Prod.Comm., 7(11), 1531-1534
2. Santana, P. M., Miranda, M., Gutiérrez, Y., García, G., Orellana, T., & Orellana, a. (2009). Antinflammatory effect and chemical composition of bursera graveolens Triana & Planch. branch oil (palo santo) from Ecuador. Revista Cubana de Plantas Medicinales, 14(3), 45-53.
Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.
Telefon
+48 533 633 306
Email
sklep@magicznyogrod.pl
Nasz zespół obsługi klienta jest do Państwa dyspozycji w dni robocze w godzinach:
od 7:00 do 16:00
Obserwuj nas