Papaja – owoce suszone bez cukru
Papaja suszona bez cukru to smaczna i zdrowa przekąska na każdą porę dnia. Jej smak jest delikatnie słodki, a konsystencja idealna do żucia. Papaja suszona sprawdzi się także jako dodatek do potraw czy musli. Zawiera znaczne ilości witaminy A, witaminę C i E, potas i przeciwutleniacze, głównie karotenoidy i likopen.
Suszona papaja bez cukru to wyśmienity dodatek do ciepłych śniadań na słodko, takich jak owsianka, musli, kasza jaglana, ryż na mleku, czy omlet. Pasuje również do deserów i sałatek owocowych oraz jako składnik nadzienia do naleśników. Przed użyciem w deserach warto namoczyć ją w wodzie, aby nieco zmiękła i napęczniała. Nie trzeba tego robić, kiedy dodajemy ją do gotowania.
Papaja pochodzi z Ameryki Południowej i Środkowej oraz z Meksyku. Obecnie jest szeroko uprawiana w klimacie tropikalnym, gdyż kwitnie i owocuje przez cały rok. Jej dojrzałe owoce cenione są za słodki smak i wysoką wartość odżywczą, a owoce surowe, nasiona i liście wykorzystywane są w medycynie tradycyjnej.
Owoc papai zaliczany jest do jagód. W krajach tropikalnych papaja spożywana jest często na śniadanie. Wytwarza się z niej także koktajle, marmolady, syropy i napoje alkoholowe oraz dodaje do sałatek i deserów. Zielona, niedojrzała papaja jest podstawowym składnikiem tajskiej sałatki “papaya salad”.
SKŁAD
Suszona papaja 100%. Bez dodatku cukru, siarki i innych konserwantów.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna |
370kcal (1549kJ) / 100g
|
Tłuszcz |
0g |
Węglowodany |
93g |
– w tym cukry |
42g |
Białko |
0g |
Sól |
0,15g |
Błonnik |
1g |