• Papryczki Chili
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Papryczki Chili
    rotator-prawo
    rotator-lewo

Papryczki Chili

  • W magazynie: 44 sztuk
    5,49
    W magazynie: 44 sztuk
    5,49
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Papryczki chilli – małe, pikantne owoce rośliny Capsicum annum, które przybyły do nas z Ameryki Południowej, to nieodzowny składnik wielu potraw kuchni Ameryki Łacińskiej i Południowej, hiszpańskiej, dań węgierskich czy azjatyckich. Papryczki chilli są bardzo ostre i jednocześnie słodkie.

Dodatek nawet odrobiny pokruszonych suszonych papryczek może całkowicie odmienić smak dania, a wrzucone do sosu nabierają intensywniejszej barwy i zwiększają swoją objętość. Ich ostrość można regulować dodając do potrawy więcej oliwy czy tłustego kokosowego mleka. Swój pikantny smak papryczki zawdzięczają obecności kapsaicyny.

Historia wykorzystania chilli sięga czasów starożytnych. Majowie i Inkowie spożywali papryczki, aby poprawić wzrok i wcierali zmielony proszek w bolące zęby. Indianie z Meksyku stosowali chilli, aby uchronić się przed złymi czarami, a kobiety z afrykańskich plemion kąpały się w wodzie z chilli, żeby podnieść swoją atrakcyjność. Do dziś wierzy się, że chilli ma działanie afrodyzyjne.


DZIAŁANIE

Kapsaicyna zawarta w papryczkach chilli to alkaloid o wielu pozytywnych właściwościach. Znana jest ze swojego działania rozgrzewającego. Stymuluje trawienie i metabolizm, a także zwiększa poziom endorfin i poprawia nastrój. Wspiera układ odpornościowy i pomaga w eliminacji chorobotwórczych bakterii, dlatego warto przyzwyczaić się do chilli odwiedzając kraje tropikalne.
Papryczki chilli zawierają również znaczące ilości witaminy C, A i B6. Obecne w chilli flawonoidy: karotenoidy, luteina i zeaksantyna działają antyoksydacyjnie i korzystnie wpływają na wzrok.


SKŁAD

Papryczki chilli 100%. Surowiec najwyższej jakości.
Mielone lub całe (długość 4-6 cm).


SPOSÓB UŻYCIA

Papryczki chilli stosuje się do przygotowania ostrych sosów i zup. Dodaje się je do dań warzywnych, potraw na bazie fasoli i innych roślin strączkowych oraz do wszelkiego rodzaju mięs i ryb.

Chilli doskonale łączy się z ziemniakami, cebulą, kukurydzą lub kalafiorem. Pasuje do dań, gdzie bazę stanowi gęsty sos pomidorowy.
Ostry smak chilli wspaniale dopełnią przyprawy o nieco innym wyrazie ostrości, takie jak pieprz, imbir, czosnek i chrzan.

Ciekawym zastosowaniem chilli może być jego dodatek do czekoladowych musów i wypieków oraz do kakao. To znakomite połączenie warto też wykorzystać do przygotowania chilli „con carne” z gorzką czekoladą: http://www.jadlonomia.com


PRZECIWWSKAZANIA

Chilli należy stosować z ostrożnością. W nadmiernych ilościach może wywoływać piekący ból w ustach i gardle, a także problemy z oddychaniem, szczególnie u osób, które nie są przyzwyczajone do spożywania ostrych przypraw.

W przypadku nadmiernego spożycia chilli nie należy popijać go wodą ani sokami, gdyż może to spotęgować ból. Ulgę przyniesie jogurt, kefir, śmietana lub tłuste mleko.

Osoby cierpiące na wrzody żołądka, stany zapalne jelit, syndrom wrażliwego jelita, refluks i inne choroby przewodu pokarmowego powinny unikać chilli i innych ostrych przypraw!


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY


Capsicum annum, czyli papryka, jest rośliną z rodziny psiankowatych, a więc spokrewnioną z ziemniakiem i pomidorem. Jej rodzimym obszarem występowania jest Ameryka Południowa i Środkowa. Obecnie ostrą paprykę uprawia się na całym świecie jako warzywo i przyprawę, głównie w tropikalnych rejonach Indii i Afryki Wschodniej, w Meksyku i w Stanach Zjednoczonych.

Papryką chilli określa się owoce odmian, kultywarów i mieszańców papryki o bardzo ostrym smaku, np. jalapeño, habanero, piri-piri, cayenne, aji czy tabasco.


BIBLIOGRAFIA


1. https://authoritynutrition.com
2. http://www.nutrition-and-you.com
3. Capsaicin may have important potential for promoting vascular and metabolic health. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
4. Could capsaicinoids help to support weight management? A systematic review and meta-analysis of energy intake data. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
5. http://www.zdrowodlazdrowia.pl
6. http://www.jadlonomia.com
7. https://pl.wikipedia.org

***

Część rośliny: owoc
Kraj pochodzenia: Chiny
Smak: słodki, rozgrzewający, ostry
Zdrowie: Prawidłowa odporność, Zdrowe oczy, Trawienie, Przeciwutleniacze, antyoksydanty
Zastosowanie: Przyspieszanie metabolizmu, Odprężenie i nastrój, Przyprawa

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    mariusz r., W dniu: 16.02.2019

    polecam !!!

  • Ocena: (5/5)

    mariusz r., W dniu: 16.02.2019

    polecam !!!

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK