Masło z orzechów nerkowca bez cukru i soli
Pasta z nerkowców Nutura to 100% orzechów i zero dodatków! Nie zawiera dodatku cukru, oleju palmowego, soli, ani konserwantów. Powstała z nerkowców najwyższej jakości, które przed zmieleniem zostały uprażone, zyskując niebiański aromat.
Rozkoszny smak pasty z nerkowców sprawia, że znika ona bardzo szybko. Pastę można spożywać prosto ze słoiczka, ale przed ujrzeniem dna warto wypróbować je w połączeniu ze świeżym, chrupiącym pieczywem, naleśnikami, goframi, czy waflami ryżowymi. Osoby dbające o linię mogą zanurzyć w nim kawałki surowych warzyw albo dodać łyżkę lub dwie do warzywnego czy owocowego koktajlu. Pasta z nerkowców to także niezastąpiony dodatek do indyjskiego curry. Pasuje również do owsianki, kremowych zup i do niezliczonej ilości deserów. Wypróbujcie sami!
Pasta z nerkowców to przekąska o wysokiej kaloryczności, ale niezwykle bogata w wartości odżywcze. Dostarcza aż 15% białka i mnóstwa niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, zapobiegają miażdżycy, odżywiają mózg, skórę i włosy. Pasta zawiera ponadto dużo magnezu, miedzi, manganu i fosforu oraz znaczne ilości żelaza, selenu, cynku, witaminy B1 i K.
Indeks glikemiczny pasty z nerkowców jest niski (IG=11), dlatego może ona być spożywana przez cukrzyków oraz osoby na diecie nisko węglowodanowej.
W 1 płaskiej łyżeczce mieści się około 10 g pasty z nerkowców, co stanowi 60 kcal.
SKŁAD
Prażone orzechy nerkowca 100%. Bez cukru, soli, oleju palmowego i konserwantów. Może zawierać śladowe ilości innych orzechów.
Nie zawiera glutenu. Odpowiednie dla wegan.
Masa netto: 250 g
Wartość odżywcza na 100 g produktu:
Wartość energetyczna |
604 kcal
|
Tłuszcz |
46,4 g |
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
9,2 g |
– kwasy tłuszczowe jednonienasycone |
23,8 g |
– kwasy tłuszczowe wielonienasycone |
13,4 g |
Węglowodany |
29,7 g |
w tym cukry |
5 g |
Białko |
15,3 g |
Błonnik |
3 g |
Sól |
0,02 g |