h2. Pasuchaca - zioła
*Pasuchaca* (_Geranium dielsianum_) *poprawia wchłanianie glukozy i wspomaga prawidłowe wydzielanie insuliny*. Pochodzi z Peru, gdzie już wiele wieków temu stosowana była w leczeniu cukrzycy i związanych z nią problemów. Peruwiańczycy pili napary z tej rośliny kilka razy dziennie nie tylko w cukrzycy, ale też po to, aby zatrzymać biegunkę i wspomóc oczyszczanie organizmu. Przemywanie naparem skaleczenia pomagało szybciej zagoić skórę.
Obecnie pasuchaca zdobywa popularność w USA, gdzie powstaje szeroka gama suplementów z jej udziałem, głównie ekstraktów i kapsułek ze sproszkowanym zielem. *Pasuchaca świetnie sprawdza się solo, ale można ją też połączyć z caiguą i hercampuri dla wzmocnienia efektu*. Są to inne peruwiańskie zioła o pozytywnym wpływie na procesy metaboliczne.
!
!
*Pasuchaca - ziele suszone 100%.* Surowiec najwyższej jakości!
!
*Do użytku zewnętrznego.*
+*Napar:*+
1-2 łyżeczki ziela zalać szklanką wrzącej wody. Parzyć pod przykryciem 10-15 minut.
+*Odwar:*+
4 łyżki surowca zalać litrem wody. Gotować 10 minut.
!
Caigua, hercampuri.
!
Nadwrażliwość na roślinę.
!
*Pasuchaca* należy do rodziny _Geraniaceae_ - bodziszkowatych. Występuje naturalnie w północnym Peru, gdzie rośnie na wysokościach oscylujących wokół 3000 m.n.p.m. Dorasta do 35 cm wysokości. Wygląda jak małe drzewko bonsai - posiada grubą, zdrewniałą łodygę i rozłożystą koronę w kształcie parasola. Jej listki są drobne, a kwiaty jasnofioletowe, pięciokrotne.
!
1. http://www.peruvillage.com
2. http://www.oroverde.cz
3. https://www.jstage.jst.go.jp
4. http://www.superfoodsperu.com