Pasuchaca (Geranium dielsianum) poprawia wchłanianie glukozy i wspomaga prawidłowe wydzielanie insuliny. Pochodzi z Peru, gdzie już wiele wieków temu stosowana była w leczeniu cukrzycy i związanych z nią problemów. Peruwiańczycy pili napary z tej rośliny kilka razy dziennie nie tylko w cukrzycy, ale też po to, aby zatrzymać biegunkę i wspomóc oczyszczanie organizmu. Przemywanie naparem skaleczenia pomagało szybciej zagoić skórę.
Obecnie pasuchaca zdobywa popularność w USA, gdzie powstaje szeroka gama suplementów z jej udziałem, głównie ekstraktów i kapsułek ze sproszkowanym zielem. Pasuchaca świetnie sprawdza się solo, ale można ją też połączyć z caiguą i hercampuri dla wzmocnienia efektu. Są to inne peruwiańskie zioła o pozytywnym wpływie na procesy metaboliczne.
Właściwości prozdrowotne:
Pasuchaca pozytywnie wpływa na metabolizm i wykazuje właściwości ściągające [1].
Pasuchaca – ziele suszone 100%. Surowiec najwyższej jakości!
Do użytku zewnętrznego.
Napar:
1-2 łyżeczki ziela zalać szklanką wrzącej wody. Parzyć pod przykryciem 10-15 minut.
Odwar:
4 łyżki surowca zalać litrem wody. Gotować 10 minut.
Nadwrażliwość na roślinę.
Pasuchaca należy do rodziny Geraniaceae – bodziszkowatych. Występuje naturalnie w północnym Peru, gdzie rośnie na wysokościach oscylujących wokół 3000 m.n.p.m. Dorasta do 35 cm wysokości. Wygląda jak małe drzewko bonsai – posiada grubą, zdrewniałą łodygę i rozłożystą koronę w kształcie parasola. Jej listki są drobne, a kwiaty jasnofioletowe, pięciokrotne.
1. http://www.peruvillage.com
2. http://www.oroverde.cz
3. https://www.jstage.jst.go.jp
4. http://www.superfoodsperu.com
Część rośliny: | ziele |
---|---|
Kraj pochodzenia: | Peru |
Zdrowie: | Prawidłowy cukier |
Zastosowanie: | przyspieszanie metabolizmu |
Ostrzeżenia: | do użytku zewnętrznego |
Krótki opis produktu: | To ziółko z Peru, które pozytywnie wpływa na gospodarkę glukozy oraz insuliny w organizmie. |
Nazwa łacińska: | Geranium dielsianum |