Pau d’arco (la pacho) w kapsułkach
Pau d’arco, bądź też la pacho (Tabebuia impetiginosa), to nieoceniony strażnik odporności.Obie nazwy odnoszą się zarówno do drzewa rosnącego na obszarze Ameryki Łacińskiej, jak i do jego wewnętrznej kory, która od wielu stuleci wykorzystywana jest w medycynie rdzennych mieszkańców Amazonii. Tradycyjne zastosowanie la pacho obejmuje szereg mniejszych oraz większych dolegliwości: od gorączki, przeziębienia i kaszlu, poprzez uśmierzanie bólu, aż po malarię, anemię, kiłę, ukąszenia węży, a nawet nowotwory. Dla wielu indiańskich plemion pau d’arco stanowi jedną z najważniejszych roślin medycznych, dlatego otaczają je oni wielkim szacunkiem i nazywają boskim drzewem.
Wewnętrzna kora pau d’arco to cienka warstwa znajdująca się pomiędzy korą zewnętrzną a rdzeniem drzewa. Jej funkcją jest odbudowa zewnętrznych tkanek i ochrona rdzenia, dlatego stężenie substancji bioaktywnych jest w niej bardzo wysokie. Tylko ta jedna warstwa posiada właściwości prozdrowotne. Niestety, wiele produktów sprzedawanych jako pau d’arco jest w rzeczywistości mieszanką kory wewnętrznej i zewnętrznej, która powstaje w przemyśle drzewnym jako produkt uboczny obróbki drewna. Co gorsza, zdarzają się także podróbki będące korą zupełnie innych gatunków drzew, np. mahoni, które tylko wyglądem przypominają pau d’arco. Warto więc zwracać uwagę na pochodzenie kory oraz renomę sprzedawcy.
Pau d’arco to nie tylko medycyna. To przepiękne drzewo pochodzące z amazońskiej dżungli, które podczas kwitnienia rodzi mnóstwo intensywnie różowych kwiatów o lejkowatym kształcie. Z tego względu stało się popularne w miastach Ameryki Południowej jako drzewo ozdobne. Pau d’arco charakteryzuje się również bardzo wytrzymałym drewnem, które należy do najmocniejszych spośród tych spotykanych w tropikach, dlatego jest powszechnie wykorzystywane do budowy domów, łodzi oraz narzędzi.
Pau d’arco to nazwa nadana przez Portugalczyków i oznacza dosłownie „łuk strzelniczy”. Jeśli chcemy zapytać o pau d’arco w Ameryce Południowej, lepiej użyć nazwy ipe-roxo bądź taheboo, które są tam najczęściej stosowane.
LA PACHO – WŁAŚCIWOŚCI
- Najważniejszą i najwyżej cenioną cechą substancji zawartych w korze pau d’arco jest wspieranie naturalnej odporności i wspomaganie organizmu w walce z infekcjami.
- Pau d’arco wspiera organizm w eliminowaniu szkodliwych bakterii, wirusów, grzybów i pasożytów, a jednocześnie wywiera pozytywny wpływ na rozwój korzystnej mikroflory jelitowej. Zauważalnie wspiera procesy trawienne już od samego początku stosowania.
- Pau d’arco sprzyja ponadto utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi , a dzięki obecności silnych przeciwutleniaczy zmniejsza poziom stresu oksydacyjnego w organizmie.
[1, 2, 3,]
LA PACHO – ZASTOSOWANIE
- w celu podniesienia odporności
- pomocniczo w infekcjach
- w celu usprawnienia procesów trawiennych
SKŁAD
1 kapsułka zawiera 600 mg pau d’arco (sproszkowana, wewnętrzna kora 100%). Bez dodatków, wypełniaczy i barwników. Surowiec najwyższej jakości!
PAU D’ARCO – DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA
1 lub 2 kapsułki 1-2 razy dziennie.
Zalecana dzienna porcja to 2 kapsułki, czyli 1200 mg mielonego pau d’arco. Nie przekraczaj zalecanej dziennej porcji.
Suplement diety. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Przechowuj w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Numer zgłoszenia GIS: 2021/07/07/SD/26A2E0
PRZECIWWSKAZANIA
Ciąża, karmienie piersią, nadwrażliwość na roślinę.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
T. impetiginosa, bądź też Handroanthus impetiginosus, to spektakularne drzewo o okazałej koronie, które podczas swojego krótkiego, 21-dniowego okresu kwitnienia obsypane jest obficie różowymi kwiatami. Kwiaty pojawiają się na nagim drzewie. Mają kształt trąbki, na zewnątrz są różowe, a wewnątrz żółte. Ich długość może sięgać nawet 8 cm. Lapacho zrzuca liście przed kwitnieniem, a po okresie kwitnienia bardzo szybko rozwija nowe. Liście lapacho są dłoniasto złożone z 5-7 mniejszych, jajowatych listków o ząbkowanych brzegach. Owocami tego drzewa są długie, zielone strąki z nasionami przypominające fasolkę szparagową. Ich długość może sięgać nawet pół metra.
La pacho pochodzi z Ameryki Południowej i Środkowej, gdzie występuje głównie w Gwatemali, Brazylii, Argentynie, Peru, Boliwii i Paragwaju. Obecnie można je spotkać również w południowej części Ameryki Północnej. Posiada wiele lokalnych nazw: ipê-cavatã, ipê-comum, ipê-reto, ipê-rosa, ipê-roxo-damata, lapacho negro, pau d’arco-roxo, peúva oraz piúva. Drzewo to należy do rodziny Bignoniaceae. Osiąga do 30 m wysokości. Rośnie przede wszystkim w amazońskiej dżungli, ale można je także posadzić w parku i w ogrodzie. Najstarsze drzewa osiągają w naturalnym środowisku aż 700 lat.
BADANIA LABORATORYJNE
Przykładamy wielką uwagę do jakości oferowanych przez nas produktów. Do kapsułek
Pau d’Arco 600 dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:
W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail
ŹRÓDŁA
1. Pau d’arco. http://www.rain-tree.com/paudarco.htm#.WS_5I1LURsM
2. Pau d’arco bark. http://www.superfoods-for-superhealth.com/pau-darco-bark.html
3. Bioactive Properties of Tabebuia impetiginosa-Based Phytopreparations and Phytoformulations: A Comparison between Extracts and Dietary Supplements. http://www.mdpi.com/1420-3049/20/12/19885/htm
4. Tabebuia impetiginosa. http://lee.ifas.ufl.edu/Hort/GardenPubsAZ/TabebuiaImpetiginosaPurpleTrumpetTree.pdf