h2. Kora pau d'arco cięta lub mielona
*Pau d’arco*, *la pacho* (_Tabebuia impetiginosa_) *korzystnie wpływa na system odpornościowy i wzmacnia cały organizm.* Dba o prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego i wątroby, wspomaga oczyszczanie i poprawia jakość krwi.
*La pacho pochodzi z Amazonii. Nazwa ta odnosi się zarówno do drzewa, jak i do jego wewnętrznej kory, która stosowana jest od wieków w medycynie tradycyjnej.* La pacho posiada wiele lokalnych nazw, a będąc w Ameryce Południowej usłyszymy najczęściej o _ipe-roxo_ lub _taheboo_. Rdzenni Indianie zamieszkujący amazońską dżunglę nazywali pau d’arco boskim drzewem i obdarzali je wielkim szacunkiem, ponieważ jego wewnętrzna kora była dla nich jednym z najważniejszych środków medycznych. *Stosowali ją w przypadku ogromnej liczby dolegliwości*, takich jak gorączka, malaria, przeziębienie i kaszel, anemia, infekcje bakteryjne i wirusowe, zakażenia grzybicze. Preparatami z kory uśmierzali ponadto wszelkie bóle i nakładali na rany po ukąszeniach jadowitych węży.
*Z biegiem lat pau d’arco stało się popularne w naturalnej medycynie całej Ameryki Południowej i Środkowej, a dziś interesuje się nim wiele badaczy medycyny współczesnej.* W samej tylko bazie PubMedu zapisanych jest około 200 eksperymentów, w których testowano działanie la pacho oraz wyizolowanych z niego substancji aktywnych na nowotwory, bakterie, wirusy i grzyby, komórki odpornościowe i inne elementy krwi, narządy wewnętrzne, enzymy i reakcje fizjologiczne.
!
!
!
*Pau d'arco - kora cięta lub mielona 100%.* Surowiec najwyższej jakości!
Substancje bioaktywne obecne w korze pau d’arco to przede wszystkim lapachol i beta-lapachon należące do furanonaftokinonów oraz kinony i naftokinony. Obok nich znajdują się także glikozydy fenolowe, dialdehydy cyklopentenowe, irydoidy i benzenoidy.
!
*+Pau d’arco - herbata (kora cięta):+*
1-2 łyżki kory zalać szklanką wody, doprowadzić do wrzenia i gotować 3-5 minut na małym ogniu. Przykryć i odstawić do naciągnięcia na 30 minut. Spożywać 2-3 szklanki dziennie.
Odwar można zastosować zewnętrznie do przemywania skóry twarzy i ciała, włosów, narządów płciowych i odbytu, do płukania gardła i jamy ustnej oraz w postaci okładów na oczy.
*+Nalewka:+*
Proporcje 1:5. Alkohol 50-60%. Macerować minimum 14 dni. Zażywać 2-3 razy dziennie po 5 ml (1 łyżeczka).
*+Kora pau d'arco mielona:+*
Zmieloną korę można zażywać doustnie w ilości 1-2,5 g dziennie.
+*Wyciąg na winie:*+
Proporcje 1:5. Wino czerwone lub białe wytrawne. Macerować 1 miesiąc. Wypijać 25 ml wyciągu raz dziennie.
!
Korzystny wpływ na odporność wzmocni koci pazur .
!
Ciąża i laktacja, nadwrażliwość na roślinę, przyjmowanie leków przeciwzakrzepowych.
h3. *Działania niepożądane:*
Bardzo wysokie dawki produktu mogą spowodować nudności, bóle głowy i brzucha, wymioty i biegunkę.
!
*La pacho* (_Tabebuia impetiginosa_ lub _Handroanthus impetiginosus_) to drzewo z rodziny _Bignoniaceae_. Występuje w Ameryce Południowej i Środkowej, rzadziej w południowej części Ameryki Północnej. Zasiedla głównie amazońskie lasy deszczowe, ale spotkać je można także w parkach i ogrodach, gdzie sadzone jest ze względów dekoracyjnych. W sprzyjających warunkach la pacho może dożyć 700 lat.
Drzewo to osiąga do 30 m wysokości. Jego charakterystyczną cechą są duże, piękne kwiaty, które rozkwitają na nagim drzewie i utrzymują się przez zaledwie 21 dni w roku. Mają kształt trąbki, a ich długość może wynieść 8 cm. Z zewnątrz są intensywnie różowe, a wewnątrz żółte. Liście pojawiają się na drzewie zaraz po przekwitnięciu kwiatów i pozostają na nim aż do kolejnego okresu kwitnienia. Złożone są dłoniasto z 5-7 mniejszych listków o jajowatym kształcie i ząbkowanych brzegach. Owoce la pacho mają postać cienkich, zielonych strąków z nasionami, których długość może liczyć 50 cm.
!
Jakość oferowanych produktów jest dla nas bardzo ważna. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.
Do produktu *Pau d’arco kora cięta/mielona* dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:
* *Certyfikat analizy*
!{border:1px solid #333; padding:5px;width:75%}https://files.nanga.pl/certyfikat/25_01_24_Pau_darco_kora_cięta.webp!
!
1. http://www.umm.edu
2. http://www.rain-tree.com
3. http://www.superfoods-for-superhealth.com
4. http://pau-darco.pl
5. http://rozanski.li
6. http://lee.ifas.ufl.edu