Kora pau pereira (pao pereira)
Pau pereira (Geissospermum laevis) aktywuje system odpornościowy w obliczu infekcji i innych nieprawidłowości. Wspiera zdrowie wątroby, pobudza pracę jelit i pozytywnie wpływa na libido.
Pau pereira to drzewo rodem z amazońskiej dżungli, którego wewnętrzna kora stosowana jest jako prozdrowotna herbata ziołowa w krajach Ameryki Południowej. Możemy się tam spotkać z kilkoma różnymi nazwami dla tego surowca: pao pereira, bergibita lub maria-congo. Może on także pochodzić z innych gatunków drzew, takich jak Geissospermum argenteum oraz Geissospermum sericeum.
Kora pau pereira to tradycyjny surowiec z medycyny indiańskiej. Indianie wykorzystywali ją już wiele lat temu do sporządzania naparów i wyciągów, które stosowali w przypadku malarii, gorączki i rozmaitych infekcji jako wzmacniacz odporności, a także jako afrodyzjak podnoszący libido. W ostatnich latach pojawiły się eksperymenty badające wpływ pao pereira na komórki zmienione nowotworowo [1, 2, 3] oraz na ból i stan zapalny [4]. Wszystkie wyniki są bardzo obiecujące.
DZIAŁANIE
Właściwości prozdrowotne:
- Pau pereira stymuluje mechanizmy odpornościowe i wspomaga walkę organizmu z bakteriami i wirusami.
- Wspiera funkcjonowanie wątroby.
[5, 6]
ZASTOSOWANIE
- jako dodatek do terapii nowotworowej
- jako wzmacniacz odporności
- jako afrodyzjak
SKŁAD
Pau pereira (Geissospermum laevis) – sproszkowana kora 100%. Najwyższa jakość!
PAU PEREIRA – SPOSÓB UŻYCIA
Odwar:
2 łyżki kory gotuj w 1 litrze wody przez 10 minut pod przykryciem od momentu wrzenia. Zdejmij z kuchenki i odstaw na kolejne 10 minut. Przecedź. Możesz posłodzić dla smaku. Spożywaj 2-4 szklanki dziennie.
Nalewka:
Proporcje 1:5. Alkohol 40%. Odstaw na 2 tygodnie, ale codziennie wstrząśnij. Na koniec przefiltruj. Spożywaj 10 ml nalewki (ok. 1 łyżka) 2-3 razy dziennie.
PRZECIWWSKAZANIA
Ciąża, karmienie piersią, nadwrażliwość na roślinę.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Pau pereira (Geissospermum vellosii, a także Geissospermum laeve, Geissospermum martianum, Tabernaemontana laevis) to drzewo dorastające do około 25 m wysokości. Należy do rodziny Apocynaceae – toinowatych. Pochodzi z Surinamu. Rośnie w amazońskich lasach w miejscach wolnych od okresowego zalewania. Ma jasnobrązową, popękaną korę. Rodzi drobne, białe, 5-krotne kwiaty wyrastające w kępkach pomiędzy liśćmi oraz owoce w kształcie strąków, które skrywają kilka białych nasion. Jego liście przypominają wyglądem liście laurowe.
BIBLIOGRAFIA
1. Extract of the Medicinal Plant Pao Pereira Inhibits Pancreatic Cancer Stem-Like Cell In Vitro and In Vivo. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
2. Pao Pereira Extract Suppresses Castration-Resistant Prostate Cancer Cell Growth, Survival, and Invasion Through Inhibition of NFκB Signaling. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
3. The plant extract of Pao pereira potentiates carboplatin effects against ovarian cancer. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
4. Antinociceptive and anti-inflammatory effects of a Geissospermum vellosii stem bark fraction. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
5. https://tropilab.com
6. https://www.rxlist.com
7. https://www.natukura.com.br