Pieprz czerwony powoduje że potrawy nabierają wyrazistego, trochę słodkiego, trochę ostrego smaku i wspaniałego aromatu, a danie wygląda ciekawiej posypane świeżo zmielonymi czerwonymi drobinkami. Warto się przekonać posypując nim kanapki, ozdabiając talerz z pieczenią czy dodając do kremowej zupy. Delikatniejszy w zapachu od pieprzu czarnego, bardziej aromatyczny. Ma delikatną cienką czerwoną skórkę pod którą kryje się drobna pestka. Zawartości kapsaicyny zawdzięcza swój lekko piekący smak. Zwany też pieprzem różowym lub pieprzem peruwiańskim jest rośliną nie spokrewnioną z pieprzem czarnym. Pod nazwą pieprz czerwony kryją się dwie rośliny spokrewnione ze sobą – pieprzowiec brazylijski (Schinus terebinhifolius) i owoce pieprzowca peruwiańskiego (Schinus molle).
Pieprz czerwony to rozłożyste drzewo o małych, kulistych, czerwonych, pestkowych owocach, które znaleźć można w Ameryce Południowej.
DZIAŁANIE
Pieprz czerwony tak jak i czarny, wpływa na poprawę trawienia, ma właściwości antyseptyczne, antybakteryjne i przeciwzapalne, a kapsaicyna w nim zawarta ma dodatkowo działanie przeciwbólowe.

ZASTOSOWANIE
Tak jak pieprz czarny można go dodawać do dań słonych i słodkich, mięsnych warzywnych, zup, sosów, sałatek, serów, jajek. Pasuje znakomicie do dań z owoców morza i marynat.
Dodaje się do fondue, potrawy przygotowanej z gorącego sera i białego wina, oraz do fondue na słodko, przygotowanej z roztopionej czekolady i startej skórki z pomarańczy.
BADANIA LABORATORYJNE
Jakość oferowanych produktów jest dla nas bardzo ważna. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.
Do produktu Pieprz czerwony dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:
- Certyfikat analizy
- Specyfikację jakościową
W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail
***