Pieprz czerwony – nasiona pieprzowca
Pieprz czerwony powoduje że potrawy nabierają wyrazistego, trochę słodkiego, trochę ostrego smaku i wspaniałego aromatu, a danie wygląda ciekawiej posypane świeżo zmielonymi czerwonymi drobinkami. Warto się przekonać posypując nim kanapki, ozdabiając talerz z pieczenią czy dodając do kremowej zupy. Delikatniejszy w zapachu od pieprzu czarnego, bardziej aromatyczny. Ma delikatną cienką czerwoną skórkę pod którą kryje się drobna pestka. Zawartości kapsaicyny zawdzięcza swój lekko piekący smak. Zwany też pieprzem różowym lub pieprzem peruwiańskim jest rośliną nie spokrewnioną z pieprzem czarnym. Pod nazwą pieprz czerwony kryją się dwie rośliny spokrewnione ze sobą – pieprzowiec brazylijski (Schinus terebinhifolius) i pieprzowiec peruwiański (Schinus molle).
ZASTOSOWANIE
Pieprz czerwony można dodawać do dań słonych i słodkich. Znakomicie pasuje do owoców morza i marynat. Sprawdza się w potrawach mięsnych, potrawach vege, zupach, załatkach, serach i jajkach.
Niekiedy dodaje się go do klasycznego fondue, czyli roztopionego sera, który spożywa się z przekąskami i winem. Ale pieprz czerwony może też zaskoczyć w fondue na słodko, z roztopionej czekolady i startej skórki z pomarańczy.
BADANIA LABORATORYJNE
Jakość oferowanych produktów jest dla nas bardzo ważna. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.
Do produktu Pieprz czerwony dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:
- Certyfikat analizy
- Specyfikację jakościową
W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail