• Pieprz długi
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Pieprz długi
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Pieprz długi
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Piper longum

Pieprz długi

  • W magazynie: 63 sztuk
    14,50
    W magazynie: 63 sztuk
    14,50
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Pieprz długi (Piper longum) pochodzi z południowo-wschodniej części Azji. Używa się go głównie w Indiach, w Indonezji i na Sri Lance, ale znany jest też w Afryce Północnej i Zachodniej. Jest blisko spokrewniony z pieprzem czarnym. Różni się od niego wyglądem owoców i jest bardziej pikantny. W Indiach mówi się na niego pippali i wykorzystuje nie tylko w kuchni, lecz przede wszystkim w medycynie Ajurwedy.

Pieprz długi ceniony jest w medycynie ajurwedyjskiej za swój pozytywny wpływ na układ pokarmowy i oddechowy. Hindusi wierzą, że stymuluje on trawienie i wykazuje działanie termogeniczne, czyli podnosi temperaturę ciała. Wykorzystują go również w celu zapobiegania nawrotom astmy oskrzelowej i w leczeniu chorób płuc, a także pomocniczo w leczeniu malarii.

Pieprz długi zawiera około 6% piperyny, czyli nieco więcej niż pieprz czarny, a także olejki eteryczne, w których skład wchodzi m.in. piperlongumina. Współczesne badania wykazały, że substancja ta może obniżać poziom stresu, działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie [1]. Z kolei alkaloidy wyizolowane z pieprzu długiego zdolne są do ochrony neuronów przed uszkodzeniami i reakcjami zapalnymi [2].

Pieprz długi rodzi charakterystyczne owoce, które po wysuszeniu przypominają wąskie, wydłużone szyszki. Zbiera się je zanim dojrzeją, a następnie suszy na słońcu przez 4-7 dni, przy czym ich kolor zmienia się z zielonego na czarny. Dojrzałe owoce są ciemnoczerwone.

Smak pieprzu długiego to wspaniałe połączenie ostrości z korzenną nutą słodyczy. Hindusi dodają go do sosów i do regionalnej potrawy achar na bazie marynowanych w oleju warzyw. W Etiopii używany jest do gulaszy mięsnych w połączeniu z czarnym pieprzem, gałką muszkatołową, goździkami i kurkumą. Marokańczycy zaś tworzą rozmaite mieszanki przyprawowe, w których często znajdziemy ten gatunek pieprzu.

W naszej kuchni pieprz długi będzie idealny do bulionów, marynat, dań ostrych i słodko-kwaśnych, potraw jednogarnkowych oraz do wszelkiego rodzaju mięs i serów. Warto używać go do przetworów owocowych, kompotów, deserów, kawy i czekolady. Można rozetrzeć go w moździerzu, pokroić, zmielić w młynku lub dodać w całości.

Pieprz długi, tak jak każdą inną przyprawę, należy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu i w suchym, ciemnym pomieszczeniu.


JAKOŚĆ PRODUKTÓW


Jakość oferowanych produktów jest dla nas bardzo ważna. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.

Do produktu Pieprz długi dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:

  • Certyfikat analizy
  • Specyfikację jakościową

W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail


BIBLIOGRAFIA


1. Preventive potentials of piperlongumine and a Piper longum extract against stress responses and pain. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
2. Alkaloids from piper longum protect dopaminergic neurons against inflammation-mediated damage induced by intranigral injection of lipopolysaccharide. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
3. http://www.medindia.net
4. http://www.flowersofindia.net

***

Część rośliny: owoc
Sposób zbioru: Z upraw konwencjonalnych
Tradycyjna medycyna: Chińska
Kraj pochodzenia: Indie
Smak: słodki, ostry
Zdrowie: Stres, napięcie
Zastosowanie: Przyprawa

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Antoni B., W dniu: 27.12.2019

    orginalny smak

  • Ocena: (5/5)

    Wojciech M., W dniu: 13.08.2019

    Jakość na piątkę z plusem. Bardzo aromatyczna przyprawa. Pieprz jest twardy i trzeba go raczej mielić młynkiem elektrycznym, w moździerzu sobie nie poradziłem.

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK