Pieprz zielony – ziarno
Pieprz zielony to przyprawa o ostrym smaku i wielu właściwościach zdrowotnych: poprawia trawienie, odkaża, działa przeciwzapalnie, rozgrzewa. Swój ostry smak i właściwości lecznicze zawdzięcza piperynie, która gromadzi się głównie w wierzchniej warstwie owocu.
Pieprzowiec to pnącze pochodzące z Indii należące do rodziny pieprzowatych Pieprz zielony zbierany jest z tej samej rośliny co pieprz czarny, z tym że o wiele wcześniej, tak by owoce zachowały swoje świeże walory. Zanim dojrzeją, zielone jagody pieprzu są zrywane i poddawane działaniu niskich temperatur w procesie suszenia (liofilizowane). Bywają też marynowane w kwasie octowym lub mlekowym albo konserwowane solanką. Dzięki temu zachowują swój jasnozielony kolor i delikatnie piekący, lekko ziołowy, świeży smak, dużo subtelniejszy od w pełni dojrzałego pieprzu czarnego.
ZASTOSOWANIE
Pieprz zielony świetnie się nadaje do przyprawiana potraw mięsnych, ryb, zup, marynat, sosów, sałatek, a nawet deserów. Jest bardzo popularny w Tajskiej kuchni. Można go stosować jako zamiennik kaparów czy dodatek do różnego rodzaju dipów, serów i past.
SKŁAD
Pieprz zielony 100%.
ŹRÓDŁA
1. http://rozanski.li
2. http://www.vismaya-maitreya.pl
3. http://teczka.pl
4. https://pl.wikipedia.org