• Pieprz zielony
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Pieprz zielony
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Pieprz zielony
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Piper nigrum

Pieprz zielony

    • ; 1
  • W magazynie: 41 sztuk
    10,50
    W magazynie: 41 sztuk
    10,50
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł (Poczta Polska).

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Pieprz zielony to przyprawa o ostrym smaku i wielu właściwościach zdrowotnych: poprawia trawienie, wspomaga utratę tkanki tłuszczowej, odkaża, działa przeciwzapalnie, rozgrzewa – jest świetny w walce z przeziębieniem i gorączką. Przyprawa ta jest również źródłem białka, tłuszczu, błonnika i minerałów, zwłaszcza wapnia, żelaza, magnezu. Swój ostry smak i właściwości lecznicze, pieprz zawdzięcza związkowi piperynie, który gromadzi się głównie w wierzchniej warstwie owocu.

Pieprzowiec to pnącze pochodzące z Indii należące do rodziny pieprzowatych Pieprz zielony zbierany jest z tej samej rośliny co pieprz czarny, z tym że o wiele wcześniej, tak by owoce zachowały swoje świeże walory. Zanim dojrzeją, zielone jagody pieprzu są zrywane i poddawane działaniu niskich temperatur w procesie suszenia (liofilizowane), bywają też marynowane w kwasie octowym lub mlekowym albo konserwowane solanką. Dzięki temu zachowują swój jasnozielony kolor i delikatnie piekący, lekko ziołowy, świeży smak, dużo subtelniejszy od w pełni dojrzałego pieprzu czarnego.


DZIAŁANIE/ZASTOSOWANIE

  • Poprawia trawienie

Pieprz pobudza również wydzielanie soków trawiennych i wzmaga apetyt. Ogranicza powstawanie amin i siarkowodoru w jelicie grubym, zapobiegając wzdęciom i procesom gnilnym w masie kałowej. Pobudza również wydzielanie enzymów proteolitycznych, kwasu solnego, zwiększają przyswajanie białek i aminokwasów, witamin z grupy B, selenu i betakarotenu. Zapobiega atonii jelit.

  • Odchudzające

Istnieją doniesienia o lipolitycznych (wspomagających utratę tkanki tłuszczowej) właściwościach pieprzu, a jednocześnie zapobiegających utracie masy mięśniowej, a nawet wzmagające przyrost masy mięśni. Piperyna zawarta w pieprzu ingeruje w powstawanie nowych komórek tłuszczowych.  

  • W kuchni

Pieprz zielony nadaje się świetnie do przyprawiana potraw mięsnych, ryb, zup, marynat, sosów, sałatek, a nawet deserów. Jest bardzo popularny w Tajskiej kuchni. Można go stosować jako zamiennik kaparów czy dodatek do różnego rodzaju dipów, serów i past.


SKŁAD


Zawiera olejek eteryczny (volatile oil) 2-4% i alkaloidy: piperine 5-9%, piperidine, piperettine, piperyline, piperolein A, B, piperanine; flawonole (kaempferol, rhamnetin, quercetin).


PRZECIWWSKAZANIA I INTERAKCJE


W przypadku choroby nerek i układu pokarmowego – pieprz i inne ostre przyprawy mogą podrażniać.


BIBLIOGRAFIA


1. http://rozanski.li
2. http://www.vismaya-maitreya.pl
3. http://teczka.pl
4. https://pl.wikipedia.org

***

Kraj pochodzenia: Indie

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    agata j., W dniu: 17.04.2021

    pieprz pierwszej jakosci, kupuje wszystkie kolory i mieszam w mlynku. pachnie wspaniale.

  • Ocena: (5/5)

    Piotr S., W dniu: 19.08.2020

    Znakomity.

  • Ocena: (5/5)

    Olga F., W dniu: 29.03.2020

    Doskonała jakość!

  • Ocena: (5/5)

    Magdalena K., W dniu: 07.02.2020

    Bardzo dobra jakość, polecam!

  • Ocena: (5/5)

    Wojciech P., W dniu: 25.11.2019

    Aromatyczna przyprawa, łączę z innymi rodzajami pieprzu

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK