Cynk w tabletkach
Pikolinian cynku to cynk organiczny w najlepiej przyswajalnej formie.
Cynk jest jednym z najważniejszych pierwiastków potrzebnych do funkcjonowania ludzkiego organizmu. Ze względu na to, że jest kofaktorem ponad 300 enzymów (a więc wpływa na ponad 300 reakcji biochemicznych), bierze bezpośredni lub pośredni udział w licznych procesach fizjologicznych, takich jak np. przemiany białek, węglowodanów i tłuszczów, metabolizm energii, synteza i metabolizm wielu hormonów, czy reakcje detoksykacji w wątrobie.
Cynk zaangażowany jest we wzrost i rozwój organizmu, funkcjonowanie układu odpornościowego, regulację procesów myślenia, uczenia się i zapamiętywania, działanie zmysłu smaku, węchu i słuchu, funkcjonowanie układu rozrodczego, powstawanie prawidłowej odpowiedzi insulinowej, pracę tarczycy oraz procesy naprawy DNA.
Niedobory cynku mogą więc rozregulować metabolizm i funkcjonowanie organizmu na wielu poziomach.
Skutki niedoboru cynku:
- osłabienie układu odpornościowego,
- obniżone odczuwanie zapachu i smaku,
- niedoczynność tarczycy,
- zaburzenia w funkcjonowaniu trzustki i obniżone wchłanianie glukozy,
- łamliwe paznokcie, wypadające włosy, pogorszenie wyglądu skóry,
- spadek libido,
- obniżona koncentracja, osłabiona pamięć i zdolności uczenia się,
- pogorszone gojenie się ran,
- zahamowanie wzrostu i dojrzewania płciowego u dzieci/młodzieży,
- obniżony nastrój.
Zapotrzebowanie na cynk u dorosłych wynosi 10-15 mg/dobę, u dzieci 10 mg, a u niemowląt 3-5 mg. Cynk obecny jest w wielu produktach żywnościowych, takich jak mięso, jajka, pestki słonecznika i dyni, ostrygi, ryby, czosnek i cebula, kiełki, zarodki pszenne, ciemne pieczywo, kasza gryczana, nasiona roślin strączkowych, komosa ryżowa, tofu, sezam, pieczarki, boczniaki, sałata radicchio i endywia. Jednak warto mieć na uwadze, że wchłanianie cynku odbywa się na poziomie 20-30% i może być dodatkowo obniżone, jeśli spożywamy żywność bogatą w fityniany (nasiona roślin strączkowych, ziarna zbóż, pełnoziarnisty ryż, orzechy, pestki) lub suplementujemy kwas foliowy, żelazo, miedź i wapń.
Ciekawostka – ostrygi uznawane są za afrodyzjak prawdopodobnie dlatego, że zawierają dużo cynku, który pozytywnie wpływa na płodność :)
Niedobory cynku dotykają około 17% populacji. Nie jest to dużo, jednak o odpowiednią podaż cynku warto zatroszczyć się nie tylko wtedy, gdy mamy niedobory. Dodatkowa porcja cynku z pewnością przyda się dzieciom i młodzieży, gdyż pierwiastek ten jest niezbędny do ich wzrostu i dojrzewania. Suplementację zaleca się rownież kobietom w ciąży i karmiącym oraz planującym ciążę. Ponadto suplementacja cynku może mieć pozytywny wpływ na stan zdrowia osób z niedoczynnością tarczycy, chorobą Hashimoto, insulinoopornością, cukrzycą, PCOS, czy obniżoną płodnością.
Przy stosowaniu preparatów z cynkiem zaleca się zachowanie ostrożności, gdyż nadmiar cynku jest równie szkodliwy, co jego niedobór. Bezpieczna ilość cynku wynosi do 100 mg/dobę, ale najlepiej stosować się do zaleceń na etykiecie.
[Źródła: 1, 2, 3]


CYNK – DZIAŁANIE
Rola cynku w organizmie:
- Utrzymuje skórę, włosy i paznokcie we właściwej kondycji.
- Umożliwia odczuwanie smaku, ponieważ aktywuje gustynę – białko znajdujące się w kubkach smakowych. Jego niedobory powodują osłabienie zmysłu smaku.
- Odgrywa ogromną rolę w funkcjonowaniu trzustki. Reguluje wydzielanie insuliny, glukagonu i enzymów trzustkowych. Bierze udział w produkcji insuliny i wpływa na jej aktywność.
- Wpływa na działanie męskiego układu rozrodczego. Jest niezbędny do tego, aby plemniki funkcjonowały prawidłowo, a nasienie było wysokiej jakości. Bierze udział w syntezie testosteronu.
- Wielokierunkowo wpływa na układ immunologiczny i umożliwia prawidłowe działanie mechanizmów obronnych.
- Obficie występuje w mózgu, dlatego istotnie przyczynia się do jego funkcjonowania. Reguluje przewodzenie impulsów nerwowych i działa neuroprotekcyjnie jako antyoksydant. Odpowiada za prawidłowy przebieg procesów myślenia i zapamiętywania, a ponadto wpływa na nastrój.
[1, 2]

CYNK ORGANICZNY – ZASTOSOWANIE:
W celu uzupełnienia/zwiększenia podaży cynku w diecie.

SKŁAD
1 kapsułka zawiera:
- 125 mg pikolinianu cynku (25 mg cynku) (250% RWS)
- 125 mg jabłczanu magnezu (5% RWS)
Bez dodatków, wypełniaczy, barwników i substancji przeciwzbrylających.
Kapsułka celulozowa. Produkt odpowiedni dla wegan.
RWS – referencyjna wartość spożycia.
Cynk – suplement diety. Nie przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety oraz nie zastąpią zdrowego trybu życia.

CYNK – DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA
Dorośli: 1 kapsułka dwa razy w tygodniu wraz z posiłkiem.
Dzieci i młodzież: 1 kapsułka dwa razy w tygodniu z posiłkiem.
Zalecana porcja (1 kapsułka) pokrywa 250% RWS cynku i 5% RWS magnezu.
Nie przekraczać zalecanej dziennej porcji. Cynk w nadmiarze jest toksyczny!
Numer zgłoszenia GIS: 2020/04/20/SD/6D4575
Cynk – z czym łączyć?
Magnez poprawia wchłanianie cynku i odwrotnie.
Cynku nie należy przyjmować razem z witaminą D i B12, żelazem, wapniem i selenem (obniżone wchłanianie). Zalecany odstęp to 2 h.

PRZECIWWSKAZANIA
Nadwrażliwość na którykolwiek ze składników produktu.
Suplement z cynkiem jest bezpieczny (a nawet wskazany) dla kobiet w ciąży i karmiących.
Działania niepożądane:
Cynk przyjmowany na pusty żołądek może wywołać mdłości.
BADANIA LABORATORYJNE


ŹRÓDŁA
1. Cynk (Zn) i jego wpływ na zdrowie człowieka. https://lekwpolsce.pl
2. Rola cynku w procesach fizjologicznych i patologicznych organizmu. http://www.diagnostykalaboratoryjna.eu
3. https://www.mp.pl