• Piżmo roślinne - Ambrette
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Piżmo roślinne - Ambrette
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Abelmoschus moschatus

Piżmo roślinne - Ambrette

To surowiec do pozyskiwania roślinnego odpowiednika piżma, a także składnik kuchni indyjskiej.

    • ; 1
  • W magazynie: 26 sztuk
    9,43
    W magazynie: 26 sztuk
    9,43
    Dodaj
    do ulubionych
  • Najniższa cena produktu w ostatnich 30 dniach:

  • Koszt przesyłki już od 13 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł (Poczta, Inpost, GLS).

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Piżmo roślinne – ambrette

W tropikalnej Azji występuje ziółko z rodziny ślazowatych, którego nasiona wykorzystywane są w perfumerii jako roślinny substytut piżma. Jest to piżmian właściwy (Amelmochsus moschatus), nazywany także ketmią właściwą albo ambrette po francusku, musk mallow i musk okra po angielsku, a muskdana lub kasturi bhindi w języku Hindi. Ślaz (mallow) i okra (bhindi) to również rośliny z rodziny ślazowatych, a musk oznacza piżmo. Z piżmianem spotkamy się nie tylko w Indiach, lecz także w Indonezji, Malezji, Wietnamie, Tajlandii i na Filipinach.

Aby uzyskać surowiec perfumiarski, nasiona piżmianu poddaje się destylacji, w wyniku której otrzymuje się olejek eteryczny, a raczej eteryczną „pastę”, ponieważ jest on tak gęsty. Pastę tą należy poddać kolejnym modyfikacjom, aby uzyskać absolut ambrette, który można już wkraplać do perfum. Wieloetapowość procesu, a także ręczne pozyskiwanie nasion piżmowca sprawia, że absolut ambrette jest kosztownym, a zarazem wysoko cenionym w perfumiarstwie składnikiem. Przykładowe kompozycje z jego udziałem to Chanel no. 18, Musc Nomade, Strange Invisible Perfumes, Clair de Musc czy Champs-Élysées.

Za cielesny, piżmowy i nieco bursztynowy zapach nasion ambrette odpowiadają makrocykliczne laktony, które można znaleźć jeszcze w dwóch innych roślinach: arcydzięglu i kropliku piżmowym. Bazy piżmowych kompozycji perfumiarskich bardzo często oparte są o różne połączenia tych roślin, co skutkuje pogłębieniem „zwierzęcego” aromatu.


Ambrette w kuchni i w tradycyjnej medycynie

Piżmian to nie tylko składnik perfum. Niemal wszystkie części tej rośliny wykorzystywane są w tradycyjnej medycynie i kuchni indyjskiej. Młode pędy i liście traktowane są jak warzywo i dodawane np. do zup oraz dań typu curry. Strąki z nasionami przyrządzane są podobnie jak okra. Same nasiona natomiast praży się i dodaje do potraw tak jak nasiona sezamu. Wykorzystuje się je ponadto do aromatyzowania kawy i herbaty, alkoholi, wypieków i słodyczy. Z kwiatami piżmianu możemy się z kolei zetknąć w tytoniach, gdzie pełnią rolę dodatku zapachowego.

Nasiona ambrette grały dawniej istotną rolę w Ajurwedzie, a także w medycynie tradycyjnej Malezji, Indonezji i Filipin. Stosowane były w dolegliwościach ze strony żołądka, niestrawności i zakażeniach układu moczowego. Traktowane było również jako środek moczopędny, rozkurczowy i kojący nerwy oraz jako afrodyzjak.


NASIONA AMBRETTEDZIAŁANIE

Właściwości prozdrowotne:

  • Nasiona piżmianu bardzo dobrze wpływają na przewód pokarmowy. Poprawiają funkcjonowanie żołądka, łagodząc problemy z jego strony, i wspomagają trawienie. Ponadto pobudzają pracę jelit i redukują wzdęcia. Jeśli są żute, dodatkowo odświeżają oddech.
  • Wykazują działanie rozkurczowe, dzięki czemu uśmierzają bolesne skurcze w jamie brzusznej, a także rozluźniają mięśnie szkieletowe, przyczyniając się do pogłębienia odpoczynku i regeneracji.
  • Pozytywnie wpływają na układ moczowy. Wspierają reakcje przeciwzapalne w tym obszarze, pobudzają wypłukiwanie szkodliwych bakterii, działają moczopędnie.

[1, 2, 3]


ZASTOSOWANIE

  • jako surowiec perfumiarski
  • jako surowiec zielarski o działaniu rozkurczowym i wspomagającym pracę układu pokarmowego i moczowego
  • jako kadzidło
  • jako dodatek do potraw

SKŁAD


Nasiona ambrette (Amelmochsus moschatus) 100%. Surowiec najwyższej jakości!


DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA


Odwar:

1 łyżeczkę nasion zalej dwoma szklankami wody, doprowadź do wrzenia i gotuj przez kilka minut na wolnym ogniu. Wypijaj do 4 szklanek odwaru dziennie. Te same nasiona możesz gotować kilka razy, aż odwar zblednie.


PRZECIWWSKAZANIA


Nie spożywaj w ciąży i gdy karmisz piersią. Odstaw w przypadku wystąpienia nadwrażliwości.

Zachowaj ostrożność, jeśli masz cukrzycę, ponieważ nasiona ambrette mogą obniżyć poziom glukozy we krwi.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY


Piżmian właściwy (Abelmoschus moschatus), lub też ketmia piżmowa, to jednoroczna roślina z rodziny ślazowatych. Jej środowiskiem naturalnym są tropikalne obszary Indii, Azji Południo-Wschodniej i północnej Australii. Dorasta do 2 m wysokości. Wytwarza liście o dłoniastym kształcie i jasnożółte, lejkowate kwiaty. Owocami piżmianu są zielone torebki z nasionami, przypominające wyglądem okrę. Nasiona mają brązowy kolor i charakterystyczny, nerkowaty kształt.


ŹRÓDŁA


1. Ambrette. https://www.webmd.com
2. Abelmoschus moschatus. https://pfaf.org
3. Abelmoschus moschatus (ambrette) – latakasturi. https://www.ayurtimes.com
4. Ambrette: łagodne piżmo roślinne. https://www.fragrantica.pl
5. Abelmoschus moschatus. https://en.wikipedia.org
6. Piżmian właściwy. https://pl.wikipedia.org



Część rośliny: nasiona, orzechy
Kraj pochodzenia: Indie
Zdrowie: Sprawne jelita, Drogi moczowe, Trawienie, Higiena jamy ustnej
Zastosowanie: przyprawa
Ostrzeżenia: nie stosować w ciąży, nie stosować podczas laktacji
Krótki opis produktu: To surowiec do pozyskiwania roślinnego odpowiednika piżma, a także składnik kuchni indyjskiej.
Nazwa łacińska: Abelmoschus moschatus

Masz pytanie? Napisz do nas

Polecane dla Ciebie

    Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

      OK