PROMOCJA! DATA WAŻNOŚCI: 30.06.2025r.
Płucnica islandzka (Cetraria islandica) łagodzi podrażnienia błony śluzowej gardła, jamy ustnej i przewodu pokarmowego. Warto zastosować ją w przypadku uciążliwego kaszlu, aby pobudzić odkrztuszanie i złagodzić podrażnienie gardła, a także aby poprawić trawienie i przemianę materii. Napar z płucnicy stosowano w medycynie ludowej w przypadku chorób płuc i górnych dróg oddechowych, bólu gardła, kaszlu, wrzodów żołądka i jelit.
Odwarem z płucnicy leczono podobno gruźlicę Fryderyka Chopina. Obecnie płucnica jest składnikiem wielu pastylek do ssania i syropów, które stosuje się w celu uśmierzenia bólu gardła i podczas kaszlu. Wchodzi także w skład past do zębów przeznaczonych dla wrażliwych dziąseł i wzmacniających szkliwo. Wyizolowana z plechy cetraryna obecna jest w niektórych lekach stosowanych w chorobie morskiej i lokomocyjnej.
Płucnica jest porostem, co oznacza, że tworzy ją grzyb połączony symbiotycznie z glonem. Rośnie w krajach północnej Europy i na innych kontynentach w klimacie umiarkowanym. Można ją spotkać w niektórych miejscach Polski – występuje obficie w Borach Tucholskich i na Mierzei Wiślanej.
Właściwości prozdrowotne:
Wewnętrznie:
Zewnętrznie:
Płucnica islandzka – plecha 100%. Surowiec najwyższej jakości!
W skład płucnicy wchodzi wiele interesujących związków bioaktywnych. Najważniejsze z nich to cetraryna, lichenina, izolichenina, kwas licheno-stearynowy, fumarowy, szczawiowy, krzemowy i winowy, polisacharydy, śluzy, barwniki i składniki mineralne.
Płucnica islandzka – herbata:
2-3 łyżki plechy zalać 1-1,5 szklanki wrzącej wody. Przykryć i odstawić na 30 minut, po czym przecedzić. Spożywać w 4-6 porcjach w ciągu dnia.
2-3 łyżki plechy zalać 1-1,5 szklanki wody, doprowadzić do wrzenia i gotować 15 minut. Przecedzić i spożywać jak napar.
Nalewka:
Pół szklanki plechy zalać 300 ml alkoholu 40% lub wina. Odstawić na 2 tygodnie, po czym przefiltrować. Zażywać po pół łyżeczki 4-6 razy dziennie lub 1-2 łyżeczki (5-10 ml) 3-4 razy dziennie.
Odwar i nalewkę rozcieńczoną w wodzie można stosować zewnętrznie (na oczy tylko odwar).
Płucnica islandzka w proszku:
1 łyżkę zmielonej plechy zalać 1-1,5 szklanki wrzącej wody. Przykryć i odstawić na 30 minut. Przecedzić. Tak przygotowany napar wypić w 4-6 porcjach w ciągu dnia.
Nadwrażliwość na produkt.
Kobiety w ciąży i karmiące powinny skonsultować stosowanie płucnicy z lekarzem.
Płucnica islandzka należy do rodziny tarczownicowatych. Jest grzybem żyjącym w symbiozie z glonem, dlatego zaliczana jest do porostów. Występuje w klimacie umiarkowanym na większości kontynentów. W Europie znaleźć ją można na północy. W Polsce jest pospolita i najczęściej spotykana w zachodniej części kraju. Rośnie na glebach piaszczystych w miejscach dobrze nasłonecznionych, np. na wrzosowiskach, torfowiskach i łąkach, rzadziej w widnych lasach. Tworzy rozległe kobierce.
Jej plecha jest oliwkowa, zielono-brunatna lub brunatna i sięga do 10 cm wysokości. Ma kształt listkowato-krzaczkowaty, składa się ze spłaszczonych odcinków i jest mocno rozgałęziona. Brzegi plechy są ząbkowane i lekko zawinięte do wewnątrz. Płucnica przyczepia się do podłoża za pomocą tzw. chwytników, które wyglądem przypominają nitki. Wytwarza zarodniki, ale rozmnaża się głównie za pomocą fragmentacji plechy.
Przykładamy wielką uwagę do jakości oferowanych przez nas produktów. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.
Do produktu Płucnica islandzka cięta/mielona dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:
W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail
1. http://rozanski.li
2. http://encyklopedia.warmia.mazury.pl
3. https://pl.wikipedia.org
4. https://nagrzyby.pl
Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.
Telefon
+48 533 633 306
Email
sklep@magicznyogrod.pl
Nasz zespół obsługi klienta jest do Państwa dyspozycji w dni robocze w godzinach:
od 7:00 do 16:00
Obserwuj nas