• Podbiał liść
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Podbiał liść
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Podbiał liść
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Tussilago farfara

Podbiał liść

  • W magazynie: 64 sztuk
    11,75
    W magazynie: 64 sztuk
    11,75
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Podbiał pospolity (Tussilago farfara) ceniony jest za swój pozytywny wpływ na drogi oddechowe. Związki zawarte w jego liściach działają powlekająco i ułatwiają odkrztuszanie, dlatego roślinę tę często możemy spotkać w aptece jako składnik pastylek do ssania i syropów stosowanych w kaszlu, chrypce, czy bólu gardła.

Podbiał kwitnie wczesną wiosną, dlatego jego liście jadano dawniej na surowo w sałatkach podczas przedwiośnia, zanim wzeszły pierwsze warzywa. Palono je także w chorobach płuc, a potem jako zamiennik tytoniu. Właściwości prozdrowotne podbiału znane były już w czasach starożytnych, kiedy wierzono, że roślina ta ma moc ożywczą i uzdrawiającą. Stosowano go w przypadku kaszlu, przeziębienia, anginy, zapalenia krtani, bólu gardła oraz w astmie i innych chorobach układu oddechowego. Nazwa zwyczajowa podbiału wzięła się od wyglądu jego liści, które są pod spodem nieco białawe. Niektóre nazwy ludowe podbiału do kłobuk, ośla stopa, końskie kopyto, czy morowy korzeń.


DZIAŁANIE

Właściwości prozdrowotne

  • Liść podbiału wywiera korzystny wpływ na górne i dolne drogi oddechowe. Zawarte w nim śluzy powlekają jamę ustną, gardło, krtań i ściany dróg oddechowych i uśmierzają ich podrażnienia, a także łagodzą nieprzyjemny kaszel. Rozrzedzają wydzielinę zalegającą w drogach oddechowych i wspomagają jej odkrztuszanie poprzez pobudzanie pracy nabłonka migawkowego. Odkrztuszaniu sprzyjają także flawonoidy podbiału, które działają rozkurczająco na drogi oddechowe i oskrzela, ułatwiając tym samym oddychanie.
  • Śluzy obecne w liściach podbiału działają osłaniająco także na przewód pokarmowy, dlatego ich regularne spożywanie pomoże złagodzić podrażnienia błony śluzowej żołądka i jelit. Garbniki natomiast wywierają działanie ściągające na błonę śluzową jelit.
  • Liść podbiału można wykorzystać również zewnętrznie. Zawarte w nim związki czynne łagodzą podrażnienia skóry i sprzyjają gojeniu się ran, odcisków, oparzeń i wyprysków.


SKŁAD

Liść podbiału 100%. Surowiec najwyższej jakości.

Liście podbiału zawierają związki śluzowe, garbniki, kwas galusowy, olejek eteryczny, flawonoidy, kwasy polifenolowe, substancje gorzkie (tusilagina), inulinę, karotenoidy i sole mineralne (związki cynku).


PODBIAŁ DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA


Podbiał herbata (liść cięty):

  • Napar

2 łyżki suszu zalać 2 szklankami wrzątku i pozostawić do naciągnięcia na 15 minut. Spożywać 4 razy dziennie w porcjach po pół szklanki. Można dosłodzić miodem. Stosować maksymalnie 2 łyżki suszu dziennie.


Inny sposób użycia:

  • Zimny wyciąg

2 łyżki zmielonego suszu zalać szklanką wystudzonej, przegotowanej wody. Przykryć i odstawić na 6-8 h, przecedzić. Wypijać co 3 godziny po 1-2 łyżki.

Nie należy przekraczać zalecanych dawek przy stosowaniu wewnętrznym, gdyż podbiał zawiera alkaloidy pyrolizydynowe o działaniu toksycznym.
Podbiał nie może być stosowany dłużej niż przez 6 tygodni.

Wystudzony napar można zastosować zewnętrznie do przemywania cery wrażliwej lub trądzikowej, podrażnionej skóry, wyprysków, ran i oparzeń. Większą ilość naparu można dodać do kąpieli.


SYNERGIA

Macierzanka i dziewanna nasilą pozytywny wpływ podbiału na układ oddechowy.


PRZECIWWSKAZANIA

Nie stosować u kobiet w ciąży i karmiących. W przypadku wystąpienia reakcji alergicznej należy odstawić produkt.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY

Podbiał pospolity należy do rodziny astrowatych. Występuje naturalnie w Europie, na znacznej części Azji oraz w niektórych krajach Afryki Północnej. Został zawleczony do Ameryki Południowej. W Polsce jest pospolity. Rośnie na glebach gliniastych, na żwirze i między kamieniami, na skarpach, stromych brzegach rzek i pogorzeliskach. Kwitnie od marca do maja, a jego liście pojawiają się pod koniec kwitnienia.
Podbiał osiąga 30 cm wysokości. Tworzy cienkie, nadziemne kłącze, sięgające do
1 m długości. Pędy, na których pojawia się kwiat, są grube i pokryte czerwono-brązowymi, łuskowatymi listkami. Właściwe liście podbiału to liście odziomkowe – wyrastające bezpośrednio z korzenia. Są duże, mają jasnozieloną powierzchnię i białawy spód pokryty meszkiem. Ich kształt może być sercowaty lub półokrągły, a brzegi są ząbkowane. Podbiał rodzi piękne kwiaty w intensywnie żółtym kolorze. Składają się one z koszyczka otoczonego języczkowatymi kwiatami żeńskimi („płatkami”), a w środku pokrytego obupłciowymi kwiatami rurkowatymi. Owocami podbiału są nasiona z doczepionym puchem kielichowym, który umożliwia im rozsiewanie się przez wiatr.


JAKOŚĆ PRODUKTÓW


Przykładamy wielką uwagę do jakości oferowanych przez nas produktów. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.

Do produktu Podbiał liść dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:

  • Certyfikat analizy
  • Specyfikację jakościową

W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail


BIBLIOGRAFIA


1. http://rozanski.li
2. http://czachorowski.blox.pl
3. https://pl.wikipedia.org

***

Część rośliny: liść
Sposób zbioru: Z upraw konwencjonalnych
Tradycyjna medycyna: Europejska
Kraj pochodzenia: Polska
Smak: gorzki
Zdrowie: Sprawne jelita, Układ oddechowy
Zastosowanie: Do kąpieli, Rany i otarcia
Ostrzeżenia: Nie stosować w ciąży, Nie stosować podczas laktacji

Masz pytanie? Napisz do nas

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK