Propolis krople, wyciąg propolisowy 20%
Nalewka z propolisu to znakomite wsparcie dla naszej odporności, po które szczególnie warto sięgnąć w okresie jesienno-zimowym. Krople najlepiej stosować profilaktycznie już wcześniej, aby organizm miał czas na zbudowanie silnej bariery ochronnej przed okresem zwiększonego narażenia na infekcje. Ale sprawdzi się ona także w momencie, gdy już coś nas „dopadło”, ponieważ mobilizuje mechanizmy obronne organizmu, a ponadto zwiększa efektywność działania antybiotyków.
Przypomnijmy sobie, czym jest propolis (inaczej kit pszczeli) i do czego służy. Otóż jest to substancja produkowana przez pszczoły, składająca się z ich własnych wydzielin oraz żywic zbieranych z pąków i młodych pędów drzew. Pszczoły używają propolisu do uszczelniania ścian ula, głównie do mniejszych dziur, gdyż te większe pokrywają woskiem pszczelim, a także do redukowania wielkości otworów w ulu przed nastaniem zimnych dni. Propolis zapewnia stałą temperaturę wewnątrz ula ~35°C oraz aseptyczne środowisko, które odstrasza niepożądane drobnoustroje, a także nieco większych intruzów. Nazwa „propolis” pochodzi z połączenia greckich słów: pro – czyli „przed” i polis – czyli „miasto”, „społeczność”, a w tym przypadku także „ul”.
Warto dodać, że propolis cechuje zróżnicowany skład, który zależy od lokalizacji ula, klimatu, gatunków odwiedzanych przez pszczoły roślin oraz od gatunku pszczół. Jego właściwości pozostają jednak niezmienne.
Zawarte w propolisie związki czynne działają antyseptycznie, bakteriobójczo i grzybobójczo. To właśnie dlatego propolis używany był do odkażania i opatrywania ran, skaleczeń, oparzeń i siniaków już w starożytności. Miał także uśmierzać bóle stawów i łagodzić zapalenie migdałków. Dziś znajduje szerokie zastosowanie w medycynie, zarówno naturalnej, jak i konwencjonalnej. Na jego bazie powstaje wiele preparatów: od wyciągów alkoholowych po maści i tabletki.
Nalewka propolisowa była powszechnie wykorzystywana w europejskiej medycynie ludowej. Stanowiła odpowiednik dzisiejszych antybiotyków. Polecano ją na przeziębienia, grypę, anginę oraz wszelkie infekcje bakteryjne i wirusowe dotykające układ oddechowy. Stosowano ją na kaszel oraz ból i zapalenie gardła, a także w zakażeniach jamy ustnej, układu pokarmowego i skóry.
Potencjał prozdrowotny nalewki z propolisu w odniesieniu do odporności wydaje się być bardzo wysoki. Według dotychczasowych badań propolis wykazuje aktywność przeciwdrobnoustrojową w stosunku do szerokiego spektrum bakterii i grzybów. Tylko niektóre z nich to np. drożdże z rodzaju Candida oraz bakterie H. pylori, S. aureus, E. coli, Salmonella i L. monocytogenes [1, 2].
Dodam jeszcze, że propolis w postaci nalewki to najlepszy możliwy sposób na wykorzystanie jego właściwości, ponieważ alkohol wyciąga z niego substancje bioaktywne i to w dużo większej ilości niż przy innych metodach ekstrakcji (np. heksenem) [2]. Substancje te dopiero po ekstrakcji mogą na nas dobrze działać, ponieważ związane w propolisie są nieprzyswajalne i nieaktywne. Propolisu nie zjada się na surowo, ponieważ jest ciężkostrawny, ani nie robi się z niego herbaty, bo nie rozpuszcza się w wodzie.
PROPOLIS KROPLE: NA CO DZIAŁAJĄ?
Właściwości prozdrowotne:
- Nalewka z propolisu wywiera pozytywny wpływ na naszą odporność, który należy rozważać dwojako. Po pierwsze, zawarte w niej związki czynne skracają przeżywalność bakterii, grzybów i pasożytów poprzez naruszanie ich błon komórkowych i zmniejszanie ich ruchliwości, a w przypadku wirusów poprzez ograniczanie ich przyczepności do atakowanych komórek. Po drugie, mobilizują naturalne mechanizmy obronne naszego organizmu do rozprawienia się z intruzami.
- Krople propolisowe sprzyjają ponadto procesom przeciwzapalnym, co również przekłada się na szybszy powrót do dobrej kondycji. Właściwość tę można wykorzystać zarówno wewnętrznie (np. przy stanach zapalnych jamy ustnej, gardła, płuc czy układu pokarmowego), jak i zewnętrznie (przy stanach zapalnych skóry i okolic intymnych).
- Propolis i jego przetwory słyną także z tego, że promują gojenie się tkanek. Warto je zatem zastosować w celu wspomożenia tego procesu, np. w przypadku wrzodów żołądka i dwunastnicy, a także rozmaitych ran, skaleczeń, oparzeń i problemów skórnych. Kilka kropel nalewki propolisowej nie tylko pomoże w gojeniu się rany, ale też oczyści ją i odkazi.
[1, 2, 3, 4, 5]
SKŁAD
Tinctura Propolis 1:5
Propolis z polskich pasiek, certyfikowany alkohol etylowy, gliceryna roślinna, woda destylowana.
Ten produkt zawiera ok. 300 mg alkoholu na porcję co odpowiada 7,5 ml piwa lub 3,2 ml wina.
Zawartość etanolu w nalewce: 70%.
PROPOLIS KROPLE: JAK STOSOWAĆ, DAWKOWANIE
Doustnie:
1 miarka kropli do 5 razy dziennie podjęzykowo lub po rozcieńczeniu w niewielkiej ilości wody. 1 porcja zakraplacza (pipety) to około 0,5 ml.
Zawartość w dziennej porcji: 2,5 ml wyciągu z propolisu.
Nie przekraczać zalecanej dziennej porcji.
Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety oraz nie zastąpią zdrowego trybu życia.
Zewnętrznie:
Do pędzlowania skóry dotkniętej grzybicą, opryszczką, zakażeniem bakteryjnym.
Po rozcieńczeniu (1 łyżeczka na pół szklanki wody) do okładów na skórę.
SYNERGIA
Propolis wzmacnia:
- aktywność przeciwbakteryjną i przeciwgrzybiczą antybiotyków,
- aktywność przeciwzapalną ibuprofenu, aspiryny i benzydaminy,
- aktywność hipotensyjną i przeciwmiażdżycową jemioły.
Warto stosować go razem z selenem i witaminą C, z którymi wykazuje synergię.
PRZECIWWSKAZANIA
Ciąża, karmienie piersią, nadwrażliwość na roślinę. Nie podawać dzieciom.
Działania niepożądane:
Propolis i jego przetwory mogą wywoływać alergie.
PRZECHOWYWANIE
Przechowywać w zamkniętym opakowaniu w temperaturze pokojowej, w miejscu niedostępnym dla małych dzieci. Chronić przed światłem i wilgocią. Osad jest zjawiskiem naturalnym.
INFORMACJE DODATKOWE
Surowiec pozyskujemy z polskich pasiek i przetwarzamy w naszym zakładzie. Krople propolisowe sporządzamy wyłącznie z naturalnych składników.
ŹRÓDŁA
1. Honey, Propolis and Royal Jelly: A Comprehensive Review of Their Biological Actions and Health Benefits. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
2. Antibacterial Properties of Propolis. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
3. Kit pszczeli. https://pl.wikipedia.org
4. Propolis. https://en.wikipedia.org
5. Propolis – właściwości lecznicze. https://rozanski.li