Pysznogłówki to rodzaj wyjątkowo malowniczych roślin, które są obiektem pożądania wielu pasjonatów ogrodnictwa. Ich kwiaty to małe dzieła sztuki, które zachwycają oryginalnym kształtem i wyrazistym kolorem. Ich ojczyzną jest Ameryka Północna.
Jeden z gatunków pysznogłówek – pysznogłówka szkarłatna (Monarda didyma) – charakteryzuje się działaniem prozdrowotnym i tam, skąd pochodzi, jest popularnym składnikiem naparów ziołowych. Z uwagi na swój zapach pysznogłówka ta bywa nazywana bergamotką. Dodając ją do herbaty czarnej, uzyskamy aromat earl grey. Napar sporządzony z jej ziela solo jest mocno cytrusowy i dosyć gorzki, dlatego dobrze jest parzyć go krótko, a na koniec lekko posłodzić.
Pysznogłówka szkarłatna, choć mało znana we współczesnym zielarstwie, posiada długą historię zastosowania w medycynie tradycyjnej Indian Północnoamerykańskich. Największym uznaniem cieszyła się wśród ludzi z plemienia Blackfoot, którzy jako nomadzi przemieszczali się po terenie Wielkich Równin. Znali oni antyseptyczne właściwości pysznogłówki, dlatego napary z jej ziela wykorzystywali do opatrywania ran i mniejszych skaleczeń. Płukali nimi ponadto jamę ustną i gardło w przypadku infekcji i stanów zapalnych, a także w przypadku próchnicy zębów. Herbatę sporządzoną z pysznogłówki wypijali natomiast, gdy dokuczały im wzdęcia i dolegliwości trawienne.
Inne nazwy zwyczajowe pysznogłówki szkarłatnej to crimson bee balm i scarlet monarda. Jej kwiaty są często odwiedzane przez pszczoły i kolibry. Roślinka ta jest ponadto schronieniem dla larw wielu rozmaitych owadów.
Właściwości prozdrowotne:
[1, 2]
Pysznogłówka szkarłatna – ziele (Monarda didyma) 100%. Surowiec najwyższej jakości!
Pysznogłówka – herbata:
1 łyżeczkę ziela zalej szklanką wrzącej wody, przykryj i odstaw na 5 minut. Uważaj, aby nie przeparzyć ziela i oddziel je na koniec od naparu, inaczej będzie on bardzo gorzki. Napar warto posłodzić, np. miodem lub syropem owocowym.
Ziele pysznogłówki możesz parzyć razem z herbatą czarną, aby nadać jej zapach earl grey :)
Nadwrażliwość na roślinę, ciąża, karmienie piersią.
Pysznogłówka szkarłatna (Monadra didyma) to roślina wieloletnia z rodziny jasnotowatych – Lamiaceae. Naturalnym obszarem jej występowania jest Ameryka Północna, szczególnie jej część centralna, północna i północno-wschodnia tego kontynentu. Pysznogłówka preferuje żyzne, wilgotne gleby, dlatego spotkać ją można najczęściej w gęstych lasach i zaroślach oraz nad wodą. Dorasta do ok. 1,5 m wysokości. Tworzy grubą, gęsto owłosioną łodygę, na szczycie której rodzi imponujący, szkarłatnoczerwony kwiatostan. Jej liście są duże, owłosione i bezogonkowe. Mają jajowato-lancetowaty kształt i ząbkowane brzegi.
1. Monarda didyma L. https://pfaf.org
2. 12 ways to use beebalm. https://practicalselfreliance.com
3. Pysznogłówka. https://pl.wikipedia.org
4. Pysznogłówka szkarłatna. https://pl.wikipedia.org
5. Monarda didyma. https://en.wikipedia.org
Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.
Telefon
+48 533 633 306
Email
sklep@magicznyogrod.pl
Nasz zespół obsługi klienta jest do Państwa dyspozycji w dni robocze w godzinach:
od 7:00 do 16:00
Obserwuj nas