Monarda didyma

Pysznogłówka

Napar z pysznogłówki pachnie bergamotką, wspomaga trawienie, działa wykrztuśnie i rozkurczowo.

    • ; 1
  • W magazynie: 50 sztuk
    8,51
    W magazynie: 50 sztuk
    8,51
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł (Poczta Polska).

    Z uwagi na zwiększoną ilość zamówień termin realizacji może być opóźniony.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Pysznogłówka – ziele

Pysznogłówki to rodzaj wyjątkowo malowniczych roślin, które są obiektem pożądania wielu pasjonatów ogrodnictwa. Ich kwiaty to małe dzieła sztuki, które zachwycają oryginalnym kształtem i wyrazistym kolorem. Ich ojczyzną jest Ameryka Północna.

Jeden z gatunków pysznogłówek – pysznogłówka szkarłatna (Monarda didyma) – charakteryzuje się działaniem prozdrowotnym i tam, skąd pochodzi, jest popularnym składnikiem naparów ziołowych. Z uwagi na swój zapach pysznogłówka ta bywa nazywana bergamotką. Dodając ją do herbaty czarnej, uzyskamy aromat earl grey. Napar sporządzony z jej ziela solo jest mocno cytrusowy i dosyć gorzki, dlatego dobrze jest parzyć go krótko, a na koniec lekko posłodzić.

Pysznogłówka szkarłatna, choć mało znana we współczesnym zielarstwie, posiada długą historię zastosowania w medycynie tradycyjnej Indian Północnoamerykańskich. Największym uznaniem cieszyła się wśród ludzi z plemienia Blackfoot, którzy jako nomadzi przemieszczali się po terenie Wielkich Równin. Znali oni antyseptyczne właściwości pysznogłówki, dlatego napary z jej ziela wykorzystywali do opatrywania ran i mniejszych skaleczeń. Płukali nimi ponadto jamę ustną i gardło w przypadku infekcji i stanów zapalnych, a także w przypadku próchnicy zębów. Herbatę sporządzoną z pysznogłówki wypijali natomiast, gdy dokuczały im wzdęcia i dolegliwości trawienne.

Inne nazwy zwyczajowe pysznogłówki szkarłatnej to crimson bee balm i scarlet monarda. Jej kwiaty są często odwiedzane przez pszczoły i kolibry. Roślinka ta jest ponadto schronieniem dla larw wielu rozmaitych owadów.


DZIAŁANIE

Właściwości prozdrowotne:

  • Pysznogłówka świetnie wpływa na trawienie i pomaga złagodzić problemy ze strony przewodu pokarmowego. Redukuje wzdęcia, mdłości i kolkę.
  • Działa wykrztuśnie i koi podrażnione gardło.
  • Działa rozkurczowo, dzięki czemu uśmierza problemy jelitowe i łagodzi dolegliwości związane z menstruacją.
  • Pomaga wyczyścić organizm z niepożądanych drobnoustrojów.
  • Wpływa kojąco na układ nerwowy, redukując napięcie i stres.

[1, 2]


ZASTOSOWANIE

  • na trawienie
  • na skurcze jelit
  • wspomagająco przy kaszlu
  • bolesna miesiączka
  • dla relaksu

SKŁAD


Pysznogłówka szkarłatnaziele (Monarda didyma) 100%. Surowiec najwyższej jakości!


DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA


Pysznogłówka – herbata:

1 łyżeczkę ziela zalej szklanką wrzącej wody, przykryj i odstaw na 5 minut. Uważaj, aby nie przeparzyć ziela i oddziel je na koniec od naparu, inaczej będzie on bardzo gorzki. Napar warto posłodzić, np. miodem lub syropem owocowym.

Ziele pysznogłówki możesz parzyć razem z herbatą czarną, aby nadać jej zapach earl grey :)


PRZECIWWSKAZANIA


Nadwrażliwość na roślinę, ciąża, karmienie piersią.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY


Pysznogłówka szkarłatna (Monadra didyma) to roślina wieloletnia z rodziny jasnotowatych – Lamiaceae. Naturalnym obszarem jej występowania jest Ameryka Północna, szczególnie jej część centralna, północna i północno-wschodnia tego kontynentu. Pysznogłówka preferuje żyzne, wilgotne gleby, dlatego spotkać ją można najczęściej w gęstych lasach i zaroślach oraz nad wodą. Dorasta do ok. 1,5 m wysokości. Tworzy grubą, gęsto owłosioną łodygę, na szczycie której rodzi imponujący, szkarłatnoczerwony kwiatostan. Jej liście są duże, owłosione i bezogonkowe. Mają jajowato-lancetowaty kształt i ząbkowane brzegi.


ŹRÓDŁA


1. Monarda didyma L. https://pfaf.org
2. 12 ways to use beebalm. https://practicalselfreliance.com
3. Pysznogłówka. https://pl.wikipedia.org
4. Pysznogłówka szkarłatna. https://pl.wikipedia.org
5. Monarda didyma. https://en.wikipedia.org

***

Część rośliny: ziele
Tradycyjna medycyna: Ameryka Północna
Kraj pochodzenia: Polska
Smak: gorzki
Zdrowie: Stres, napięcie, Trawienie
Zastosowanie: odprężenie i nastrój
Ostrzeżenia: nie stosować w ciąży, nie stosować podczas laktacji

Masz pytanie? Napisz do nas

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK