Opinie klientów
-
Ocena: (5/5)
Artur G., W dniu: 08.05.2020
Dobry produkt. Sprawna obsługa. polecam!
-
Ocena: (5/5)
Jadwiga H., W dniu: 23.02.2019
ok
Komosa ryżowa, quinoa – to kasza uprawiana w peruwiańskich Andach. Najczęściej spotykane ziarno ma kolor biały, rzadziej spotykane są czerwone i czarne. Quinoa (wym. kinua) jest doskonałym źródłem energii i składników odżywczych. Zapewnia długotrwałą sytość i stanowi cenne źródło białka w diecie wegańskiej.
Komosa ryżowa wyróżnia się, jak na kaszę, wysoką zawartością białka o cennym składzie aminokwasowym. 100 g komosy dostarcza ponadto 7 g błonnika, a także znaczną ilość kwasu foliowego (46% RDA), witaminy B1 (24% RDA), B6 (24% RDA), manganu (102% RDA), magnezu (49% RDA), miedzi (30% RDA) i żelaza (25% RDA).*
Quinoa jest bardzo bogata w antyoksydanty, szczególnie w kwercetynę i kemferol, należące do flawonoidów.
*RDA – (Recommended Daily Value) zalecane dzienne spożycie.
Działanie przeciwzapalne komosy ryżowej wykazano w badaniach na szczurach. Codzienne spożywanie komosy sprawiło, że stan zapalny wywołany w tkance tłuszczowej i w ścianie przewodu pokarmowego zwierząt obniżył się.
Lista składników o działaniu przeciwzapalnym zawartych w kaszy quinoa jest bardzo długa. Są na niej kwasy fenolowe, cała rodzina związków należących do tokoferoli, arabiniany i ramnogalakturany, które są polisacharydami występującymi w ścianie komórkowej, a także saponiny.
Wartość energetyczna | 378 kcal – 1596 kJ / 100g |
Tłuszcz | 6,8g |
Węglowodany | 64,6g |
– w tym cukry | 2,8g |
Białko | 14,7g |
Sól | 0,21g |
Przygotowanie kaszy quinoa jest bardzo proste. Należy ją najpierw wypłukać pod bieżącą wodą, a następnie wsypać do garnka i zagotować (1 szklanka kaszy na niecałe 2 szklanki wody). Gotować przez 2 minuty, a następnie wyłączyć gaz i pozostawić kaszę do napęcznienia (około 30 min). W czasie gotowania można (ale nie trzeba) lekko posolić. Gdy będzie gotowa, można dodać odrobinę masła lub oleju.
Można ją jeść samodzielnie albo wykorzystać do dań śniadaniowych, do nadziewania warzyw, do risotto, zup lub jako dodatek do obiadu i sosów. Jest doskonała na słodko i na słono.
Quinoa biała z upraw ekologicznych 100%. Surowiec najwyższej jakości!
1. http://www.whfoods.com
2. http://wholegrainscouncil.org
3. http://nutritiondata.self.com
4. http://www.olgasmile.com
Część rośliny: | nasiona, orzechy |
---|---|
Sposób zbioru: | Z upraw konwencjonalnych |
Tradycyjna medycyna: | Amazonia |
Kraj pochodzenia: | Peru |
Zastosowanie: | odchudzanie, energia |
Krótki opis produktu: | Uwielbiana przez wegan kasza o pełnym składzie aminokwasowym. Odmiana biała ma łagodny smak i miękką konsystencję. |
Nazwa łacińska: | Chenopodium quinoa |
Ocena: (5/5)
Dobry produkt. Sprawna obsługa. polecam!
Ocena: (5/5)
ok