• Quinoa czarna Bio Nanga
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Quinoa czarna Bio Nanga
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Quinoa czarna Bio Nanga
    rotator-prawo
    rotator-lewo

Quinoa czarna Bio Nanga

Odmiana o czarnych nasionach charakteryzuje się jędrną, chrupiącą konsystencją.

    • ; 1
  • W magazynie: 5 sztuk
    37,16
    W magazynie: 5 sztuk
    37,16
    Dodaj
    do ulubionych
  • Najniższa cena produktu w ostatnich 30 dniach:

  • Koszt przesyłki już od 13 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł (Poczta, Inpost, GLS).

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Quinoa czarna Bio

Quinoa, czyli komosa ryżowa, pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie uprawiana jest od przeszło 5 tysięcy lat, zwłaszcza w Peru, Boliwii i Chile. Zaliczana jest do zbóż rzekomych, podobnie jak gryka, chia, czy amarantus. Zbożami rzekomymi określa się rośliny, które rodzą nasiona podobne do nasion zbóż, lecz nie są trawami. Wszystkie zboża rzekome nie zawierają glutenu.

Quinoa czarna jest odmianą o najtwardszych ziarenkach, będzie więc idealna dla miłośników chrupania i kaszy przyrządzonej na sypko. Jej kolor będzie fantastycznie prezentować się w sałatkach. Warto ją skomponować z inną, jasną kaszą, co będzie dobrze wyglądać i smakować.

Quinoa jest kaszą cenioną za wysoką wartość odżywczą. Spośród innych kasz i zbóż wyróżnia się zawartością białka o kompletnym składzie aminokwasowym, co jest rzadko spotykane w świecie roślin. Czyni ją to produktem szczególnie polecanym na diecie wegańskiej. W jej nasionach znajdują się liczne antyoksydanty, szczególnie kwercetyna i kemferol, a także istotne ilości kwasu foliowego, witaminy B1 i B6 oraz magnezu, cynku, potasu i żelaza.

Indeks glikemiczny ugotowanej komosy ryżowej wynosi 53, co zalicza ją do kategorii produktów o „średnim” IG. Jest zatem odpowiednia dla cukrzyków, zwłaszcza w połączeniu z dobrym tłuszczem, pestkami i surowymi warzywami.

Jak ugotować quinoę na sypko?

  • Dokładnie wypłucz kaszę na drobnym sitku,
  • podpraż nasiona na sucho na dnie garnka lub na patelni,
  • kiedy zaczną wydzielać przyjemny zapach, zalej je wodą w proporcji 1 szklanka kaszy na 1,5 – niecałe 2 szklanki wody,
  • wodę doprowadź do wrzenia, gotuj przez 20 minut, a następnie odstaw garnek z ognia i pozostaw na 10-15 minut pod przykryciem.
  • W międzyczasie kaszę możesz posolić lub dodać ulubione przyprawy, ale będzie ona doskonała nawet bez dodatków.
  • Gotowe!

SKŁAD


Quinoa czarna z upraw ekologicznych 100%. Surowiec najwyższej jakości!



Część rośliny: nasiona, orzechy
Sposób zbioru: Z upraw ekologicznych
Tradycyjna medycyna: Amazonia
Kraj pochodzenia: Peru

Masz pytanie? Napisz do nas

Polecane dla Ciebie

    Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

      OK