Quinoa, czyli komosa ryżowa, pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie uprawiana jest od przeszło 5 tysięcy lat, zwłaszcza w Peru, Boliwii i Chile. Zaliczana jest do zbóż rzekomych, podobnie jak gryka, chia, czy amarantus. Zbożami rzekomymi określa się rośliny, które rodzą nasiona podobne do nasion zbóż, lecz nie są trawami. Wszystkie zboża rzekome nie zawierają glutenu.
Quinoa czarna jest odmianą o najtwardszych ziarenkach, będzie więc idealna dla miłośników chrupania i kaszy przyrządzonej na sypko. Jej kolor będzie fantastycznie prezentować się w sałatkach. Warto ją skomponować z inną, jasną kaszą, co będzie dobrze wyglądać i smakować.
Quinoa jest kaszą cenioną za wysoką wartość odżywczą. Spośród innych kasz i zbóż wyróżnia się zawartością białka o kompletnym składzie aminokwasowym, co jest rzadko spotykane w świecie roślin. Czyni ją to produktem szczególnie polecanym na diecie wegańskiej. W jej nasionach znajdują się liczne antyoksydanty, szczególnie kwercetyna i kemferol, a także istotne ilości kwasu foliowego, witaminy B1 i B6 oraz magnezu, cynku, potasu i żelaza.
Indeks glikemiczny ugotowanej komosy ryżowej wynosi 53, co zalicza ją do kategorii produktów o „średnim” IG. Jest zatem odpowiednia dla cukrzyków, zwłaszcza w połączeniu z dobrym tłuszczem, pestkami i surowymi warzywami.
Quinoa czarna z upraw ekologicznych 100%. Surowiec najwyższej jakości!
Część rośliny: | nasiona, orzechy |
---|---|
Sposób zbioru: | Z upraw ekologicznych |
Tradycyjna medycyna: | Amazonia |
Kraj pochodzenia: | Peru |
Krótki opis produktu: | Odmiana o czarnych nasionach charakteryzuje się jędrną, chrupiącą konsystencją. |