h2. Quinoa czarna Bio
*Quinoa, czyli komosa ryżowa, pochodzi z Ameryki Południowej*, gdzie uprawiana jest od przeszło 5 tysięcy lat, zwłaszcza w Peru, Boliwii i Chile. *Zaliczana jest do zbóż rzekomych*, podobnie jak gryka,
chia, czy amarantus. Zbożami rzekomymi określa się rośliny, które rodzą nasiona podobne do nasion zbóż, lecz nie są trawami. *Wszystkie zboża rzekome nie zawierają glutenu.*
*Quinoa czarna* jest odmianą o najtwardszych ziarenkach, będzie więc idealna dla miłośników chrupania i kaszy przyrządzonej na sypko. Jej kolor będzie fantastycznie prezentować się w sałatkach. Warto ją skomponować z inną, jasną kaszą, co będzie dobrze wyglądać i smakować.
Quinoa jest kaszą cenioną za wysoką wartość odżywczą. Spośród innych kasz i zbóż *wyróżnia się zawartością białka o kompletnym składzie aminokwasowym*, co jest rzadko spotykane w świecie roślin. Czyni ją to produktem szczególnie polecanym na diecie wegańskiej. W jej nasionach znajdują się *liczne antyoksydanty*, szczególnie
kwercetyna i kemferol, a także istotne ilości *kwasu foliowego, witaminy B[~1~] i B[~6~] oraz magnezu, cynku, potasu i żelaza.*
*Indeks glikemiczny ugotowanej komosy ryżowej wynosi 53*, co zalicza ją do kategorii produktów o „średnim” IG. Jest zatem odpowiednia dla cukrzyków, zwłaszcza w połączeniu z dobrym tłuszczem, pestkami i surowymi warzywami.
h3. *Jak ugotować quinoę na sypko?*
* Dokładnie wypłucz kaszę na drobnym sitku,
* podpraż nasiona na sucho na dnie garnka lub na patelni,
* kiedy zaczną wydzielać przyjemny zapach, zalej je wodą w proporcji 1 szklanka kaszy na 1,5 - niecałe 2 szklanki wody,
* wodę doprowadź do wrzenia, gotuj przez 20 minut, a następnie odstaw garnek z ognia i pozostaw na 10-15 minut pod przykryciem.
* W międzyczasie kaszę możesz posolić lub dodać ulubione przyprawy, ale będzie ona doskonała nawet bez dodatków.
* Gotowe!
!
*Quinoa czarna z upraw ekologicznych 100%*. Surowiec najwyższej jakości!