Quinoa, czyli komosa ryżowa, pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie uprawiana jest od przeszło 5 tysięcy lat, zwłaszcza w Peru, Boliwii i Chile. Zaliczana jest do zbóż rzekomych, podobnie jak gryka, chia, czy amarantus. Zbożami rzekomymi określa się rośliny, które rodzą nasiona podobne do nasion zbóż, lecz nie są trawami. Wszystkie zboża rzekome nie zawierają glutenu.
- Dokładnie wypłucz kaszę na drobnym sitku,
- podpraż nasiona na sucho na dnie garnka lub na patelni,
- kiedy zaczną wydzielać przyjemny zapach, zalej je wodą w proporcji 1 szklanka kaszy na 1,5 – niecałe 2 szklanki wody,
- wodę doprowadź do wrzenia, gotuj przez 20 minut, a następnie odstaw garnek z ognia i pozostaw na 10-15 minut pod przykryciem.
- W międzyczasie kaszę możesz posolić lub dodać ulubione przyprawy, ale będzie ona doskonała nawet bez dodatków.
- Gotowe!
Quinoa czarna 100%. Surowiec najwyższej jakości!
***
Część rośliny: | nasiona, orzechy |
---|---|
Sposób zbioru: | Z upraw konwencjonalnych |
Tradycyjna medycyna: | Amazonia |
Kraj pochodzenia: | Peru |