Opinie klientów
-
Ocena: (5/5)
Justyna S., W dniu: 23.12.2019
Dobra jakość produktu!
Występują 3 odmiany kaszy quinoa: biały, czerwony i czarny. Wszystkie są podobne pod względem wartości odżywczej i tylko nieznacznie różnią się zawartością tłuszczu czy węglowodanów (0,5-1 g różnicy). Różnica polega na tym, że czerwona i czarna quinoa (wym. kinua) wymagają nieco dłuższego gotowania.
Biała quinoa jest odmianą najpopularniejszą. Przygotowuje się ją najszybciej i może być spożywana już po 15 minutach gotowania. Jest najsubtelniejsza w smaku spośród pozostałych odmian, a także bardziej miękka i lepka, szczególnie jeśli pobędzie przez kilka minut w przykrytym garnku po ugotowaniu.
Quinoa czerwona charakteryzuje się nieco wyraźniejszym i bardziej orzechowym smakiem niż biała. Jej tekstura jest bardziej zwarta, a ziarna zachowują kształt podczas gotowania, dlatego dobrze prezentują się w wersji na sypko lub w sałatkach.
Quinoa czarna wymaga minimum 30 minut gotowania. Jej struktura jest bardziej jędrna i chrupka od pozostałych, a w smaku można wyczuć lekko ziemistą i słodkawą nutę. Czarne ziarna komosy doskonale wyglądają w zielonych sałatkach albo w towarzystwie pestek granatu, czy pieczonego łososia.
Quinoa czerwona z upraw ekologicznych 100%. Surowiec najwyższej jakości!
1. http://www.thekitchn.com
2. http://jenniferskitchen.com
Część rośliny: | nasiona, orzechy |
---|---|
Sposób zbioru: | Z upraw ekologicznych |
Tradycyjna medycyna: | Amazonia |
Kraj pochodzenia: | Peru |
Krótki opis produktu: | Efektywnie wygląda i doskonale smakuje :) |
Ocena: (5/5)
Dobra jakość produktu!