• Quinoa czerwona (Komosa) Nanga
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Quinoa czerwona (Komosa) Nanga
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Quinoa czerwona (Komosa) Nanga
    rotator-prawo
    rotator-lewo

Quinoa czerwona (Komosa) Nanga

  • W magazynie: 7 sztuk
    27,90
    W magazynie: 7 sztuk
    27,90
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Kasza quinoa – czy kolor ma znaczenie?

Występują 3 odmiany kaszy quinoa: biały, czerwony i czarny. Wszystkie są podobne pod względem wartości odżywczej i tylko nieznacznie różnią się zawartością tłuszczu czy węglowodanów (0,5-1 g różnicy).
Różnica polega na tym, że czerwona i czarna quinoa (wym. kinła) wymagają nieco dłuższego gotowania.

Biała quinoa jest odmianą najpopularniejszą. Przygotowuje się ją najszybciej i może być spożywana już po 15 minutach gotowania. Jest najsubtelniejsza w smaku spośród pozostałych odmian, a także bardziej miękka i lepka, szczególnie jeśli pobędzie przez kilka minut w przykrytym garnku po ugotowaniu.

Quinoa czerwona charakteryzuje się nieco wyraźniejszym i bardziej orzechowym smakiem niż biała. Jej tekstura jest bardziej zwarta, a ziarna zachowują kształt podczas gotowania, dlatego dobrze prezentują się w wersji na sypko lub w sałatkach.

Quinoa czarna wymaga minimum 30 minut gotowania. Jej struktura jest bardziej jędrna i chrupka od pozostałych, a w smaku można wyczuć lekko ziemistą i słodkawą nutę. Czarne ziarna komosy doskonale wyglądają w zielonych sałatkach albo w towarzystwie pestek granatu, czy pieczonego łososia.


BIBLIOGRAFIA


1. http://www.thekitchn.com
2. http://jenniferskitchen.com

***

Część rośliny: nasiona, orzechy
Sposób zbioru: Z upraw konwencjonalnych
Tradycyjna medycyna: Amazonia
Kraj pochodzenia: Peru

Masz pytanie? Napisz do nas

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK