Grzyb reishi
Reishi (Ganoderma lucidum) to japońska nazwa oznaczająca „boski grzyb nieśmiertelności”. Nieoceniony wpływ grzyba reishi na zdrowie odkryto i zaczęto wykorzystywać już 4000 lat temu, a Tradycyjna Medycyna Chińska zaliczyła go do jednego z najważniejszych jej elementów. Reishi znany jest także po innymi nazwami: w Chinach jako ling zhi, a w Japonii jako mannentake.
Badania nad właściwościami grzybów reishi trwają już przeszło 30 lat. Dotychczasowe publikacje wskazują na to, że regularne spożywanie tych grzybów może wesprzeć odporność organizmu i stanowić uzupełnienie terapii wielu chorób. Przede wszystkim jednak mówi się, że grzyby te przywracają homeostazę organizmu i normalizują pracę narządów, a przy tym nie wywołują efektów ubocznych i nie wykazują toksyczności.
REISHI – DZIAŁANIE
Właściwości prozdrowotne:
Grzyby reishi zawierają szereg substancji bioaktywnych o udokumentowanym wpływie na zdrowie człowieka. Do najważniejszych z nich należą polisacharydy, peptydoglikany i triterpeny. Obecne w reishi polisacharydy to beta-D-glukany, cząsteczki zaliczane do rozpuszczalnej frakcji błonnika pokarmowego. Ich właściwości prozdrowotne zostały już dość dobrze poznane, dlatego wykorzystuje się je na coraz większą skalę w przemyśle farmaceutycznym.
- Wsparcie dla systemu odpornościowego
Substancje obecne w reishi mają zdolność do stymulowania odpowiedzi układu odpornościowego. W jednym z badań z udziałem pacjentów onkologicznych wykazano, że codzienne przyjmowanie ekstraktu z reishi przyniosło poprawę odporności u 80% badanych. Zaobserwowano wzrost poziomu czynników odpornościowych (interleukiny IL-2 i IL-6, interferon gamma) oraz aktywności komórek odpornościowych NK. Pacjenci odczuli także poprawę jakości życia. Badania na zwierzętach donoszą, że ekstrakt z reishi stymuluje rozwój i namnażanie komórek odpornościowych oraz pobudza ich aktywność.
- Pozytywny wpływ na metabolizm węglowodanów
Dzięki obecności beta-glukanów, grzyb reishi wspiera prawidłową gospodarkę węglowodanów i może wpłynąć na obniżenie poziomu glukozy we krwi. Wykazały to badania wykorzystujące beta-glukany wyizolowane z reishi. Pacjenci z cukrzycą typu 2 spożywali ekstrakt przez 12 tygodni. Po upływie tego czasu nastąpiło wyraźne obniżenie poziomu glukozy we krwi na czczo oraz hemoglobiny glikowanej u badanych.
- Pozytywny wpływ na układ krążenia
Wspólne działanie triterpenów i beta-glukanów sprawia, że spożywanie reishi może wpłynąć na obniżenie ciśnienia tętniczego i poziomu cholesterolu we krwi. Badania kliniczne wykazały, że poprawa parametrów lipidowych nastąpiła u średnio 70% pacjentów stosujących codziennie reishi, natomiast spadek ciśnienia zaobserwowano aż u 80% badanych.
- Pozytywny wpływ na funkcjonowanie wątroby
Liczne badania na zwierzętach pokazały, że wyciągi z reishi mogą działać ochronnie na wątrobę. Wyciągi zastosowane doustnie przed wywołaniem uszkodzenia wątroby znacznie zmniejszyły szkody powodowane chemicznymi substancjami. W jednym z badań podawano ekstrakt z reishi szczurom z marskością wątroby, co po miesiącu poskutkowało znaczną poprawą.
- Pozytywny wpływ na układ nerwowy
Substancje bioaktywne zawarte w reishi wykazują łagodne działanie uspokajające. Wyciągi z reishi testowane były pod kątem wpływu na układ nerwowy u pacjentów cierpiących na zaburzenia snu, stany lękowe i nerwowość. Zaobserwowano poprawę jakości snu i zmniejszenie napięcia nerwowego u 87-100% badanych już po dwóch tygodniach stosowania reishi.
REISHI – ZASTOSOWANIE
- osłabiona odporność
- chroniczne zmęczenie
- stres i podwyższone napięcie nerwowe
- problemy z zasypianiem
- na prawidłowy cukier i cholesterol oraz ciśnienie tętnicze krwi
SKŁAD
Grzyb reishi mielony, cały lub cięty (Ganoderma lucidum) 100%. Surowiec najwyższej jakości!
REISHI GRZYB – DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA
Reishi cały:
Odwar: 2-6 g grzyba zalej 2 szklankami wody, gotuj 15 minut, odstaw na 15 minut pod przykryciem. Pij szklankę odwaru dwa razy dziennie. Ten sam fragment grzyba możesz zalewać kilka razy.
Reishi w proszku:
1⁄4 łyżeczki mielonego reishi (ok. 1 g) zalać niewielką ilością gorącej wody. Po ostudzeniu wypić razem z grzybem. Stosować 2-4 razy dziennie, w tym pierwszą porcję na czczo, a kolejne przed posiłkami.
Warto przy tym włączyć suplementację witaminy C, która poprawia wchłanianie substancji bioaktywnych zawartych w reishi.
Napar:
2-5 g proszku zalać szklanką wrzącej wody, pozostawić pod przykryciem na 10 minut. Pić 2 razy dziennie po pół szklanki przed posiłkiem.
Zalecana ilość reishi uzależniona jest od celu stosowania i waha się od 0,5 do 5 g dziennie. W przypadku dawki od 3 g wzwyż, warto ją rozłożyć na 2-3 porcje w ciągu dnia.
Dawkowanie dobrze jest rozpocząć od najmniejszej ilości i w razie potrzeby zwiększać ją stopniowo co kilka dni.
W zależności od celu stosowania, efekty działania reishi mogą być zauważalne po 3 dniach albo po kilku tygodniach. Reishi należy stosować regularnie.
SYNERGIA
Witamina C.
PRZECIWWSKAZANIA
Osoby przyjmujące leki przeciwcukrzycowe, hipotensyjne, obniżające poziom cholesterolu i przeciwpłytkowe powinny zachować ostrożność. Stosowanie grzyba reishi może wpłynąć na obniżenie poziomu glukozy i cholesterolu we krwi, ciśnienia tętniczego oraz na zahamowanie agregacji płytek krwi.
Osoby z chorobami autoimmunologicznymi nie powinny stosować reishi – ich wpływ immunostymulujący może nasilić objawy choroby.
Nie zbadano skutków stosowania grzyba reishi przez kobiety w ciąży i karmiące oraz dzieci, ale niektórzy twierdzą, że jest to zupełnie bezpieczne. W takim przypadku należy skonsultować stosowanie grzyba z lekarzem lub fitoterapeutą.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Polska nazwa botaniczna dla grzyba reishi to lakownica żółtawa. Grzyb ten występuje na każdym kontynencie za wyjątkiem Antarktydy. W Polsce jest bardzo rzadki i znajduje się na liście gatunków potencjalnie zagrożonych. Reishi rośnie pojedynczo lub w skupiskach, najczęściej na korzeniach i dolnych częściach obumarłych drzew, zwykle liściastych.
Kapelusz grzyba reishi mierzy od 8 do 25 cm średnicy. W kształcie jest półokrągły, ale jego brzegi są nieregularne. Barwa reishi ciemnieje wraz z wiekiem. Młody grzyb jest jasnożółty, a potem staje się purpurowy, a nawet czarno-czerwony. Jego powierzchnia jest nierówna i lśniąca, stąd niegdyś nazywany był lakiewnicą lśniącą lub hubą lakierowaną. Grzyb reishi wyrasta z walcowatego trzonu, który może być długi nawet na 15 cm. Istnieją także formy bez trzonu, które przyrastają bokiem do pnia.
BIBLIOGRAFIA
1. Ganoderma lucidum (Lingzhi or Reishi). https://www.ncbi.nlm.nih.gov
2. http://www.reishi.com
3. http://www.reishi.com
4. https://examine.com
5. http://www.ganoterapia.pl
6. https://pl.wikipedia.org