Reishi (Ganoderma lucidum) to japońska nazwa oznaczająca „boski grzyb nieśmiertelności”. Nieoceniony wpływ grzyba reishi na zdrowie odkryto i zaczęto wykorzystywać już 4000 lat temu, a Tradycyjna Medycyna Chińska zaliczyła go do jednego z najważniejszych jej elementów. Reishi znany jest także po innymi nazwami: w Chinach jako ling zhi, a w Japonii jako mannentake.
Badania nad właściwościami grzybów reishi trwają już przeszło 30 lat. Dotychczasowe publikacje wskazują na to, że regularne spożywanie tych grzybów może wesprzeć odporność organizmu i stanowić uzupełnienie terapii wielu chorób. Przede wszystkim jednak mówi się, że grzyby te przywracają homeostazę organizmu i normalizują pracę narządów, a przy tym nie wywołują efektów ubocznych i nie wykazują toksyczności.
Grzyby reishi zawierają szereg substancji bioaktywnych o udokumentowanym wpływie na zdrowie człowieka. Do najważniejszych z nich należą polisacharydy, peptydoglikany i triterpeny. Obecne w reishi polisacharydy to beta-D-glukany, cząsteczki zaliczane do rozpuszczalnej frakcji błonnika pokarmowego. Ich właściwości prozdrowotne zostały już dość dobrze poznane, dlatego wykorzystuje się je na coraz większą skalę w przemyśle farmaceutycznym.
Substancje obecne w reishi mają zdolność do stymulowania odpowiedzi układu odpornościowego. W jednym z badań z udziałem pacjentów onkologicznych wykazano, że codzienne przyjmowanie ekstraktu z reishi przyniosło poprawę odporności u 80% badanych. Zaobserwowano wzrost poziomu czynników odpornościowych (interleukiny IL-2 i IL-6, interferon gamma) oraz aktywności komórek odpornościowych NK. Pacjenci odczuli także poprawę jakości życia. Badania na zwierzętach donoszą, że ekstrakt z reishi stymuluje rozwój i namnażanie komórek odpornościowych oraz pobudza ich aktywność.
Dzięki obecności beta-glukanów, grzyb reishi wspiera prawidłową gospodarkę węglowodanów i może wpłynąć na obniżenie poziomu glukozy we krwi. Wykazały to badania wykorzystujące beta-glukany wyizolowane z reishi. Pacjenci z cukrzycą typu 2 spożywali ekstrakt przez 12 tygodni. Po upływie tego czasu nastąpiło wyraźne obniżenie poziomu glukozy we krwi na czczo oraz hemoglobiny glikowanej u badanych.
Wspólne działanie triterpenów i beta-glukanów sprawia, że spożywanie reishi może wpłynąć na obniżenie ciśnienia tętniczego i poziomu cholesterolu we krwi. Badania kliniczne wykazały, że poprawa parametrów lipidowych nastąpiła u średnio 70% pacjentów stosujących codziennie reishi, natomiast spadek ciśnienia zaobserwowano aż u 80% badanych.
Liczne badania na zwierzętach pokazały, że wyciągi z reishi mogą działać ochronnie na wątrobę. Wyciągi zastosowane doustnie przed wywołaniem uszkodzenia wątroby znacznie zmniejszyły szkody powodowane chemicznymi substancjami. W jednym z badań podawano ekstrakt z reishi szczurom z marskością wątroby, co po miesiącu poskutkowało znaczną poprawą.
Substancje bioaktywne zawarte w reishi wykazują łagodne działanie uspokajające. Wyciągi z reishi testowane były pod kątem wpływu na układ nerwowy u pacjentów cierpiących na zaburzenia snu, stany lękowe i nerwowość. Zaobserwowano poprawę jakości snu i zmniejszenie napięcia nerwowego u 87-100% badanych już po dwóch tygodniach stosowania reishi.
Grzyb reishi mielony, cały lub cięty (Ganoderma lucidum) 100%. Surowiec najwyższej jakości!
Reishi – grzyb cały i cięty:
Odłam kawałek grzyba i pokrusz go na mniejsze kawałki. Typowa porcja dzienna wynosi od 2 do 6 gramów reishi. Odmierzoną ilość gotuj w dwóch szklankach wody przez około 15 minut. Uzyskany wywar wypij w dwóch porcjach w ciągu dnia. Grzyba możesz zalać i wygotować ponownie.
Reishi w proszku:
2 g proszku (ok. jedna, pełna łyżeczka) zalej niewielką ilością gorącej wody. Po ostudzeniu wypij razem z osadem. Stosuj 1-3 razy dziennie, w tym pierwszą porcję na czczo, a kolejne przed posiłkami.
Przy stosowaniu reishi warto włączyć suplementację witaminy C, która poprawia wchłanianie substancji bioaktywnych zawartych w grzybie.
Dawkowanie dobrze jest rozpocząć od najmniejszej ilości i w razie potrzeby zwiększać ją stopniowo co kilka dni.
W zależności od celu stosowania, efekty działania reishi mogą być zauważalne po 3 dniach albo po kilku tygodniach. Reishi należy stosować regularnie.
Osoby przyjmujące leki przeciwcukrzycowe, hipotensyjne, obniżające poziom cholesterolu i przeciwpłytkowe powinny zachować ostrożność. Stosowanie grzyba reishi może wpłynąć na obniżenie poziomu glukozy i cholesterolu we krwi, ciśnienia tętniczego oraz na zahamowanie agregacji płytek krwi.
Osoby z chorobami autoimmunologicznymi nie powinny stosować reishi – ich wpływ immunostymulujący może nasilić objawy choroby.
Nie zbadano skutków stosowania grzyba reishi przez kobiety w ciąży i karmiące oraz dzieci, ale niektórzy twierdzą, że jest to zupełnie bezpieczne. W takim przypadku należy skonsultować stosowanie grzyba z lekarzem lub fitoterapeutą.
Polska nazwa botaniczna dla grzyba reishi to lakownica żółtawa. Grzyb ten występuje na każdym kontynencie za wyjątkiem Antarktydy. W Polsce jest bardzo rzadki i znajduje się na liście gatunków potencjalnie zagrożonych. Reishi rośnie pojedynczo lub w skupiskach, najczęściej na korzeniach i dolnych częściach obumarłych drzew, zwykle liściastych.
Kapelusz grzyba reishi mierzy od 8 do 25 cm średnicy. W kształcie jest półokrągły, ale jego brzegi są nieregularne. Barwa reishi ciemnieje wraz z wiekiem. Młody grzyb jest jasnożółty, a potem staje się purpurowy, a nawet czarno-czerwony. Jego powierzchnia jest nierówna i lśniąca, stąd niegdyś nazywany był lakiewnicą lśniącą lub hubą lakierowaną. Grzyb reishi wyrasta z walcowatego trzonu, który może być długi nawet na 15 cm. Istnieją także formy bez trzonu, które przyrastają bokiem do pnia.
Przykładamy wielką uwagę do jakości oferowanych przez nas produktów. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.
Do produktu Reishi grzyb dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:
W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail.
1. Ganoderma lucidum (Lingzhi or Reishi). https://www.ncbi.nlm.nih.gov
2. http://www.reishi.com
3. http://www.reishi.com
4. https://examine.com
5. http://www.ganoterapia.pl
6. https://pl.wikipedia.org
Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.
Telefon
+48 533 633 306
Email
sklep@magicznyogrod.pl
Nasz zespół obsługi klienta jest do Państwa dyspozycji w dni robocze w godzinach:
od 7:00 do 16:00
Obserwuj nas