Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK
  • Reishi Pro 400 kapsułki
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Reishi Pro 400 kapsułki
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Ganoderma lucidum

Reishi Pro 400 kapsułki

  • W magazynie: 108 sztuk
    67,46
    W magazynie: 108 sztuk
    67,46
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Reishi (Ganoderma lucidum) to sprzymierzeniec systemu odpornościowego, który wspiera poprzez zwiększanie produkcji i aktywności komórek zaangażowanych w mechanizmy obronne. Reishi pozytywnie wpływa też na układ nerwowy – chroni neurony, łagodzi napięcie, uspokaja i poprawia jakość snu. Stosowany systematycznie i długotrwale pomaga uregulować parametry glukozy i cholesterolu.

Reishi to grzyb pochodzący z Azji, którego właściwości prozdrowotne zaczęto odkrywać ponad 4000 lat temu. Bardzo wysoko cenią go Chińczycy i Japończycy. Reishi i mannentake to zwyczajowe nazwy japońskie tego grzyba, a ling zhi to nazwa chińska, oznaczająca dosłownie „boski grzyb nieśmiertelności”. Stare chińskie teksty opisują reishi jako środek odmładzający, tonizujący, podnoszący życiową energię, wzmacniający serce i poprawiający pamięć, a chińska farmakopea z 2000 r. dodaje, że reishi uzupełnia energię Qi, uspokaja umysł i łagodzi problemy z oddychaniem.

Naturalnym środowiskiem dla reishi są gęste i cieniste lasy górskie. Grzyb ten rośnie najczęściej na dolnych partiach obumarłych drzew liściastych. Niełatwo go znaleźć, dlatego dawniej jego cena była niezwykle wysoka i był on dostępny jedynie dla cesarzy i ludzi zamożnych. Opracowano jednak metody jego hodowli, dzięki czemu nie jest on pozyskiwany ze stanowisk naturalnych i stał się dostępny dla wszystkich.

Jeszcze 20 lat temu reishi był prawie nieznany w Europie i Stanach Zjednoczonych, ale wraz z rosnącą ilością badań medycznych nad jego właściwościami zaczął zdobywać popularność. Tradycyjnie spożywano go w postaci herbaty, dziś spotkać go możemy w najróżniejszych formach, takich jak kapsułki, proszek, nalewki, tabletki czy ekstrakty. Pojawiają się także produkty żywnościowe z jego dodatkiem, na przykład czekolady, cukierki, napoje energetyzujące, a nawet kawa.


DZIAŁANIE

Właściwości prozdrowotne

  • Odporność – najważniejszą cechą grzyba reishi jest najprawdopodobniej jego korzystny wpływ na odporność, który zawdzięcza wysokiej zawartości bioaktywnych polisacharydów i poliglikanów. Cząsteczkom tym przypisuje się zdolność do wzmacniania naturalnych mechanizmów odpornościowych człowieka, co potwierdzają liczne badania naukowe. Zarówno badania na zwierzętach, jak i próby kliniczne dowiodły, że ekstrakt z reishi pobudza wytwarzanie oraz dojrzewanie komórek odpornościowych i zwiększa ich aktywność [1,2].
  • Wspieranie prawidłowego metabolizmu glukozy to kolejna dobrze udokumentowana właściwość grzyba reishi. Już dość dawno temu, bo pod koniec lat 90., pojawiły się badania, w których parametry glukozy oraz insuliny u myszy z cukrzycą poprawiły się pod wpływem przyjmowania polisacharydów z reishi [1, 3, 4]. Kolejne badania tylko potwierdzały to działanie, a w 2004 r. pojawiła się próba kliniczna, w której pacjenci z cukrzycą typu 2 przyjmowali ekstrakt z reishi codziennie przez 3 miesiące. Na skutek suplementacji parametry metabolizmu glukozy uległy istotnej poprawie [5].
  • Układ nerwowy – grzyb reishi wywiera wielokierunkowy wpływ na układ nerwowy. Dowiedziono, że reishi nie tylko chroni struktury mózgu przed uszkodzeniami, lecz także stymuluje neurogenezę, czyli powstawanie nowych komórek i połączeń nerwowych [2, 6, 7]. Wykazuje również działanie sedatywne, dzięki czemu przyczynia się do poprawy jakości snu i ułatwia zasypianie [2], a ponadto wpływa pozytywnie na nastrój [8].
  • Cholesterol – polisacharydy zawarte w tabletkach reishi wspierają metabolizm lipidów, a co za tym idzie, pomagają w utrzymaniu zdrowego poziomu cholesterolu i triglicerydów we krwi. Przypuszczalny mechanizm działania polega na tym, że związki te, podobnie jak błonnik, zmniejszają wchłanianie cholesterolu w jelitach i zwiększają jego wydalanie [9].
  • Wątroba – reishi wspomaga funkcjonowanie wątroby i działa na nią ochronnie, zapobiegając uszkodzeniom wywoływanym przez szkodliwe substancje, takie jak np. alkohol [1].


ZASTOSOWANIE

  • Obniżona odporność
  • Osłabienie i zmęczenie
  • obciążenie stresem
  • Problemy z zasypianiem
  • Wspomaganie metabolizmu glukozy i lipidów
  • Wspieranie funkcjonowania układu nerwowego
  • Wspieranie zdrowia wątroby


SKŁADNIKI

1 kapsułka zawiera 400 mg ekstraktu z reishi (Ganoderma lucidum), standaryzowanego na zawartość 30% polisacharydów. Kapsułka żelatynowa.

Suplement diety. Nie przekraczać zalecanej dziennej porcji. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety.

Opakowanie zawiera 100 kapsułek.


SPOSÓB UŻYCIA

Zalecana dzienna porcja to 2 kapsułki, czyli 800 mg ekstraktu z reishi. Kapsułki z reishi należy przyjmować z posiłkiem. Warto przyjmować je razem z witaminą C, która zwiększa biodostępność polisacharydów.


SYNERGIA

Witamina C ułatwia trawienie i przyswajanie polisacharydów zawartych w reishi.


PRZECIWWSKAZANIA

Osoby przyjmujące leki przeciwcukrzycowe, hipotensyjne, obniżające poziom cholesterolu i przeciwpłytkowe powinny zachować ostrożność. Stosowanie grzyba reishi może nasilić działanie tych leków.

Osoby z chorobami autoimmunologicznymi nie powinny stosować reishi – jego wpływ immunostymulujący może nasilić objawy choroby.

Nie zbadano skutków stosowania grzyba reishi przez kobiety w ciąży i karmiące oraz dzieci, ale niektórzy twierdzą, że jest to zupełnie bezpieczne. W takich przypadkach należy skonsultować stosowanie reishi z lekarzem lub fitoterapeutą.


PRZECHOWYWANIE

Chronić przed światłem. Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu, niedostępnym dla małych dzieci.


OPIS BOTANICZNY

Reishi, inaczej lakownica żółtawa, należy do rodziny Ganodermataceae. Pochodzi z Północnej Azji, a obecnie występuje na każdym kontynencie za wyjątkiem Antarktydy. W Europie jest bardzo rzadki. W wielu krajach, w tym w Polsce, uchodzi za gatunek zagrożony i objęty jest ochroną.

Reishi lubi wilgotne i gęste lasy o małym natężeniu światła. Rośnie zwykle na dolnych częściach martwych drzew liściastych. Można go zbierać przez cały rok. Jego grzybnia występuje w kilku kolorach: najczęściej jest czerwona, ale może być też żółta, purpurowa lub prawie czarna. Kapelusz reishi mierzy 8-25 cm średnicy. Ma lśniącą powierzchnię i nieregularne brzegi. Wyrasta na grubym trzonie, którego długość sięga do 15 cm, albo bezpośrednio z pnia drzewa.


Produkt przebadany laboratoryjnie


Do kapsułek Reishi Pro 400 dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:

  • Certyfikat analizy

W takim przypadku prosimy o kontakt poprzez “Zapytaj o produkt”.


BIBLIOGRAFIA

1. Ganoderma lucidum (Lingzhi or Reishi) – A Medicinal Mushroom. Z: Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
2. https://examine.com
3. Isolation and hypoglycemic activity of ganoderans A and B, glycans of Ganoderma lucidum fruit bodies. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
4. Mechanisms of hypoglycemic activity of ganoderan B: a glycan of Ganoderma lucidum fruit bodies. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
5. A phase I/II study of Ling Zhi mushroom Ganoderma lucidum (W.Curt.:Fr.)Lloyd (Aphyllophoromycetideae) extract in patients with type II Diabetes Mellitus. https://researchbank.rmit.edu.au
6. Ganoderma lucidum reduces kainic acid-induced hippocampal neuronal damage via inflammatory cytokines and glial fibrillary acid protein expression. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
7. Triterpenoids with neurotrophic activity from Ganoderma lucidum. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
8. Antidepressant-like effects of a water-soluble extract from the culture medium of Ganoderma lucidum mycelia in rats. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
9. Cholesterol-lowering properties of Ganoderma lucidum in vitro, ex vivo, and in hamsters and minipigs. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
10. https://pl.wikipedia.org
11. https://www.mdidea.com

Producent – NANGA, Przemysław Figura

***

Część rośliny: grzyb
Tradycyjna medycyna: Chińska
Kraj pochodzenia: Chiny
Zdrowie: Prawidłowa odporność, Prawidłowy cholesterol, Prawidłowy cukier, Wsparcie snu, Chroniczne zmęczenie, Stres, napięcie, Mocna wątroba
Ostrzeżenia: Nie stosować w ciąży, Nie stosować podczas laktacji, Nie stosować u małych dzieci

Masz pytanie? Napisz do nas