Rzepik pospolity – ziele
Rzepik pospolity (Agrimonia eupatoria) to roślina wspierająca zdrowe funkcjonowanie wątroby, żołądka i jelit. Wspomaga trawienie, działa łagodząco na błony śluzowe i skórę, sprzyja gojeniu się ran i zmian dermatologicznych.
Rzepik jest zielem pospolicie występującym w Polsce, ale obecnie rzadko stosowanym w fitoterapii. Nazywany był dawniej „zielem wątrobowym”. Medycyna ludowa wykorzystywała go w chorobach wątroby, kamicy żółciowej, zaburzeniach trawiennych, biegunce i gorączce. Napar z rzepika zalecany był śpiewakom i mówcom do płukania gardła w stanach zapalnych. Roślina ta znalazła też swoje miejsce w Chińskiej Medycynie Tradycyjnej, która zalecała spożywanie wywarów z ziela kobietom o obfitych miesiączkach oraz pacjentom z cukrzycą, chorobami płuc, pęcherza i jelit.
RZEPIK POSPOLITY – DZIAŁANIE
Właściwości prozdrowotne:
- Rzepik wspiera funkcjonowanie wątroby, a także wzmaga wydzielanie żółci i usprawnia jej przepływ przez drogi żółciowe.
- Łagodzi podrażnienia i sprzyja regeneracji ubytków w błonie śluzowej jamy ustnej, żołądka i jelit. Można go pić przy wrzodach.
- Wykazuje delikatne właściwości ściągające, dzięki którym pomaga uregulować pracę jelit.
- Hamuje nadmierną fermentację w jelitach.
- Wspiera prawidłową odpowiedź organizmu na stan zapalny pojawiający się w przewodzie pokarmowym, układzie moczowym, w jamie ustnej lub na skórze.
- Dba o zdrowy wygląd skóry i pomaga zredukować niekorzystne zmiany dermatologiczne, takie jak wysypka, zaczerwienienie, wypryski, trądzik.
- Przyspiesza gojenie się ran i łagodzi swędzenie.
- Wykazuje działanie antyseptyczne.
RZEPIK POSPOLITY – ZASTOSOWANIE
- dla zdrowego funkcjonowania wątroby
- dla poprawy czynności trawiennych
- podrażniony przewód pokarmowy, wrzody
- do płukania jamy ustnej i gardła
- do pielęgnacji skóry
SKŁAD
Rzepik pospolity – ziele suszone 100%. Surowiec najwyższej jakości!
Rzepik zawiera olejek eteryczny, garbniki, taniny, flawonoidy, substancje gorzkie, glikozydy, triterpeny, cholinę, fitosterole, kwas protokatechowy, wanilinowy, nikotynowy, fitochinon i krzemionkę.
RZEPIK POSPOLITY – DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA
Rzepik – herbata (ziele cięte):
1-2 łyżeczki ziela zalać szklanką wrzątku, parzyć pod przykryciem 15-20 minut. Spożywać do 3 szklanek dziennie.
1 łyżkę ziela zalać szklanką wody, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 20 minut. Spożywać do 3 szklanek dziennie.
Napar i odwar można stosować zewnętrznie: do przemywania skóry, płukania gardła i jamy ustnej oraz w postaci okładów na zmęczone i zaczerwienione oczy.
Rzepik w proszku:
Pół łyżeczki mielonego ziela zalać niewielką ilością gorącej wody. Po ostudzeniu wypić razem z zielem. Stosować 2-3 razy dziennie.
Nalewka:
Proporcje 1:5. Alkohol 40-60%. Macerować 7-14 dni. Zażywać 5-10 ml 3 razy dziennie po rozcieńczeniu w wodzie.
PRZECIWWSKAZANIA
Ciąża, karmienie piersią, nadwrażliwość na roślinę.
Rzepik stosowany w zalecanych ilościach jest bezpieczny. Wysokie dawki mogą spowodować dyskomfort w przewodzie pokarmowym, bóle brzucha i nudności.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Rzepik pospolity należy do rodziny różowatych. Zasięg jego występowania obejmuje większość Europy, Afrykę Północną i Azję Zachodnią aż po Chiny. W Polsce jest pospolity. Rośnie przy drogach, na łąkach, polach, pastwiskach, czy nieużytkach. Preferuje miejsca dobrze nasłonecznione i gleby alkaliczne.
Łodyga rzepika osiąga od 30 do 150 cm. Jest zielona lub niekiedy czerwonawa i gęsto pokryta włoskami, rozgałęzia się rzadko. Liście są pierzasto złożone z par większych listków, pomiędzy którymi rosną pary mniejszych listków. Wszystkie są lancetowate i mają głęboko ząbkowane brzegi. Powierzchnia liści jest intensywnie zielona, a spód białawy i owłosiony. Kwiaty rzepika kwitną zwykle od czerwca do sierpnia. Tworzą kłosowaty kwiatostan na szczycie łodygi. Są całe żółte i składają się z pięciu płatków. Ich kielich otoczony jest od spodu małymi, zielonymi kolcami, które wyrastają na brzegach dna kwiatowego. Owocami rzepika są kolczaste torebki z nasionami.
BADANIA LABORATORYJNE
Przykładamy wielką uwagę do jakości oferowanych przez nas produktów. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.
Do produktu Rzepik pospolity liść cięty/mielony dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:
- Certyfikat analizy
- Specyfikację jakościową
W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail
BIBLIOGRAFIA
1. http://rozanski.li
2. http://rozanski.li
3. https://www.herbal-supplement-resource.com
4. http://www.pfaf.org
5. https://pl.wikipedia.org