Siemię lniane, czyli nasiona lnu
Siemię lniane, inaczej nasiona lnu, to małe, płaskie ziarenka o łezkowatym kształcie i wielkości 2-3 mm. Zazwyczaj są koloru brązowego (len zwyczajny – Linum usitatissimum), ale jest też gatunek o nasionach w kolorze złotym (len złocisty – Linum flavum). Ich cechą charakterystyczną jest to, że po zalaniu wodą pęcznieją i otaczają się dużą ilością śluzu. Wykorzystuje się to w celu poprawy funkcjonowania przewodu pokarmowego. Nasiona lnu posiadają mnóstwo bioaktywnych substancji o dobroczynnym wpływie na nasz organizm, dlatego określane są mianem superfood.
SIEMIĘ LNIANE – DZIAŁANIE
Właściwości prozdrowotne:
- Substancje śluzowe obecne w lnie brązowym działają osłonowo na wewnętrzne ściany przewodu pokarmowego, a ponadto pochłaniają dużo wody i stymulują pasaż treści pokarmowej w jelitach. Z tego powodu, a także z uwagi na wysoką zawartość błonnika pokarmowego, siemię lniane jest doskonałym pomocnikiem w regulacji wypróżnień.
- Brązowe nasiona lnu są bogatym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny n-3, w tym kwasu alfa-linolenowego, których regularne spożywanie obniża ryzyko chorób serca i układu krążenia oraz pozytywnie wpływa na poziom cholesterolu i triglicerydów we krwi.
- Siemię lniane brązowe jest najbogatszym znanym naturalnym źródłem lignanów. Ich wartość prozdrowotna została oceniona bardzo wysoko przez środowiska naukowe. Lignany to fitoestrogeny, czyli hormony roślinne, które w ludzkim organizmie zachowują się podobnie do estrogenów. Są one zdolne do regulowania gospodarki hormonalnej, a ponadto wykazują silne działanie antyoksydacyjne i antynowotworowe.
SIEMIĘ LNIANE – ZASTOSOWANIE
- “leniwe jelito”, zaparcia
- ubytki w śluzówce żołądka i dwunastnicy
- jako źródło kwasów tłuszczowych omega-3
- jako odżywczy dodatek do codziennej diety
SKŁAD
Siemię lniane brązowe 100%. Surowiec najwyższej jakości!
Wartość energetyczna |
534 kcal / 100 g (% Zalecanego Dziennego Spożycia)
|
Tłuszcz |
42,2 g |
Węglowodany |
28,9 g |
Białko |
18,3 g |
Błonnik |
27,3 g |
Cukry |
1,55 g |
Wapń |
255 mg (32%) |
Żelazo |
5,73 mg (41%) |
Magnez |
392 mg (105%) |
Potas |
813 mg (41%) |
Cynk |
4,34 mg (43%) |
Witamina B1 |
1,64 mg (149%) |
Witamina B6 |
0,47 mg (34%) |
Witamina K |
4,3 µg (86%) |
SIEMIĘ LNIANE – JAK STOSOWAĆ?
Siemię lniane spożywa się w ilości od jednej łyżeczki dziennie do nawet 2-3 łyżek dziennie. Większe ilości zalecane są dla osób cierpiących na zaparcia.
W przypadku problemów ze strony przewodu pokarmowego zaleca się zalać 3 łyżki nasion szklanką gorącej wody, pozostawić na 30 minut albo więcej aż powstanie kisiel i wypić go bez nasion. Należy to powtórzyć 3 razy w ciągu dnia lub do momentu aż problem ustąpi.
Nasiona lnu mogą być spożywane w całości lub w postaci zmielonej. Całe nasiona można dodawać do porannej owsianki, kaszy czy ryżu. Warto gotować je przez około 15-20 minut, aby napęczniały i wytworzyły śluz. W takiej postaci świetnie wspomagają funkcjonowanie jelit.
Jeśli natomiast zależy nam na kwasach omega-3, siemię lniane należy mielić i spożywać od razu. Zmielone nasiona można dodawać do kanapek, sałatek, płatków z mlekiem, jogurtów, koktajli, zup i różnych potraw. Dodane do wody, mleka, jogurtu lub zupy napęcznieją i zagęszczą posiłek po kilku minutach. Pod wpływem ciepła stanie się to szybciej.
Warto pamiętać, że przechowywanie nasion lnu w postaci zmielonej powoduje utratę wielu cennych substancji i jełczenie zawartych w nich zdrowych tłuszczy. Dlatego też siemię lniane zmielone dostępne w sklepach spożywczych jest odtłuszczone i służy głównie do celów zagęszczających oraz jako dietetyczne źródło błonnika.
Co ciekawe, mielone siemię lniane może być wegańskim substytutem jajka. Aby zastąpić jedno jajko, wystarczy wymieszać 1 łyżkę zmielonych nasion z 2 łyżkami ciepłej wody.
Siemię lniane – herbata:
1-2 łyżeczki nasion zalej wrzącą wodą, przykryj i pozostaw do napęcznienia na 20-30 minut. Możesz wypić tylko “kisiel”, a możesz też zjeść napęczniałe nasiona. Są pyszne :)
PRZECIWWSKAZANIA
Osoby z chorobami zapalnymi lub autoimmunologicznymi jelit powinny skonsultować stosowanie siemienia lnianego z lekarzem lub dietetykiem.
Siemię lniane zawiera niewielkie ilości glikozydów cyjanogennych, z których w wyniku metabolizmu powstaje cyjanowodór. Jest to ilość tak niewielka, że zupełnie dla człowieka nieszkodliwa, lecz niektórzy twierdzą, że kobiety w ciąży i karmiące powinny stosować siemię lniane z umiarem.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Len (Linum) to jedna z pierwszych roślin uprawnych o historii sięgającej aż 7000 lat wstecz! Należy do rodziny lnowatych i tworzy około 180 gatunków. Występuje w krajach strefy umiarkowanej i subtropikalnej, a największe zróżnicowanie jej gatunków znaleźć można w rejonie Morza Śródziemnego. W Polsce jest ich około 6. Najpopularniejszy jest len zwyczajny – Linum usistassimum.
Len zwyczajny jest byliną jednoroczną lub dwuletnią, która osiąga średnio 0,6 m wysokości, maksymalnie 1,2 m. Roślinę tworzy prosta, wzniesiona łodyga porastająca drobnymi, lancetowatymi liśćmi. Kwiaty lnu są błękitne, różowe, białe lub żółte i mają lejkowaty kształt. Zdobią szczyty pędów rośliny w czerwcu i w sierpniu. Nasiona lnu znajdują się w torebkach, które pojawiają się w miejscu kwiatów po ich zapyleniu i przekwitnięciu.
BIBLIOGRAFIA
1. http://www.medicalnewstoday.com
2. http://www.e-biotechnologia.pl
3. http://www.siemie-lniane.pl
4. https://ndb.nal.usda.gov
5. http://www.akademiawitalnosci.pl
6. http://www.biology.pl