• Siemię lniane
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Siemię lniane
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Siemię lniane
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Siemię lniane
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Linum usitatissimum

Siemię lniane

Obfituje w błonnik rozpuszczalny, dzięki któremu koi śluzówkę żołądka i jelit, a także reguluje wypróżnianie.

    • ; 1
    • ; 0 1;
  • W magazynie: 206 sztuk
    7,37
    W magazynie: 206 sztuk
    7,37
    W magazynie: 0 sztuk
    28,34
    Dodaj
    do ulubionych
  • Najniższa cena produktu w ostatnich 30 dniach:

  • Koszt przesyłki już od 13 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł (Poczta, Inpost, GLS).

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Siemię lniane, czyli nasiona lnu

Siemię lniane, inaczej nasiona lnu, to małe, płaskie ziarenka o łezkowatym kształcie i wielkości 2-3 mm. Zazwyczaj są koloru brązowego (len zwyczajny – Linum usitatissimum), ale jest też gatunek o nasionach w kolorze złotym (len złocisty – Linum flavum). Ich cechą charakterystyczną jest to, że po zalaniu wodą pęcznieją i otaczają się dużą ilością śluzu. Wykorzystuje się to w celu poprawy funkcjonowania przewodu pokarmowego. Nasiona lnu posiadają mnóstwo bioaktywnych substancji o dobroczynnym wpływie na nasz organizm, dlatego określane są mianem superfood.


SIEMIĘ LNIANEDZIAŁANIE

Właściwości prozdrowotne:

  • Substancje śluzowe obecne w lnie brązowym działają osłonowo na wewnętrzne ściany przewodu pokarmowego, a ponadto pochłaniają dużo wody i stymulują pasaż treści pokarmowej w jelitach. Z tego powodu, a także z uwagi na wysoką zawartość błonnika pokarmowego, siemię lniane jest doskonałym pomocnikiem w regulacji wypróżnień.
  • Brązowe nasiona lnu są bogatym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny n-3, w tym kwasu alfa-linolenowego, których regularne spożywanie obniża ryzyko chorób serca i układu krążenia oraz pozytywnie wpływa na poziom cholesterolu i triglicerydów we krwi.
  • Siemię lniane brązowe jest najbogatszym znanym naturalnym źródłem lignanów. Ich wartość prozdrowotna została oceniona bardzo wysoko przez środowiska naukowe. Lignany to fitoestrogeny, czyli hormony roślinne, które w ludzkim organizmie zachowują się podobnie do estrogenów. Są one zdolne do regulowania gospodarki hormonalnej, a ponadto wykazują silne działanie antyoksydacyjne i antynowotworowe.


SIEMIĘ LNIANEZASTOSOWANIE

  • “leniwe jelito”, zaparcia
  • ubytki w śluzówce żołądka i dwunastnicy
  • jako źródło kwasów tłuszczowych omega-3
  • jako odżywczy dodatek do codziennej diety


SKŁAD


Siemię lniane brązowe 100%. Surowiec najwyższej jakości!


Wartość energetyczna 534 kcal / 100 g (% Zalecanego Dziennego Spożycia)
Tłuszcz 42,2 g
Węglowodany 28,9 g
Białko 18,3 g
Błonnik 27,3 g
Cukry 1,55 g
Wapń 255 mg (32%)
Żelazo 5,73 mg (41%)
Magnez 392 mg (105%)
Potas 813 mg (41%)
Cynk 4,34 mg (43%)
Witamina B1 1,64 mg (149%)
Witamina B6 0,47 mg (34%)
Witamina K 4,3 µg (86%)


SIEMIĘ LNIANEJAK STOSOWAĆ?


Siemię lniane spożywa się w ilości od jednej łyżeczki dziennie do nawet 2-3 łyżek dziennie. Większe ilości zalecane są dla osób cierpiących na zaparcia.

W przypadku problemów ze strony przewodu pokarmowego zaleca się zalać 3 łyżki nasion szklanką gorącej wody, pozostawić na 30 minut albo więcej aż powstanie kisiel i wypić go bez nasion. Należy to powtórzyć 3 razy w ciągu dnia lub do momentu aż problem ustąpi.

Nasiona lnu mogą być spożywane w całości lub w postaci zmielonej. Całe nasiona można dodawać do porannej owsianki, kaszy czy ryżu. Warto gotować je przez około 15-20 minut, aby napęczniały i wytworzyły śluz. W takiej postaci świetnie wspomagają funkcjonowanie jelit.

Jeśli natomiast zależy nam na kwasach omega-3, siemię lniane należy mielić i spożywać od razu. Zmielone nasiona można dodawać do kanapek, sałatek, płatków z mlekiem, jogurtów, koktajli, zup i różnych potraw. Dodane do wody, mleka, jogurtu lub zupy napęcznieją i zagęszczą posiłek po kilku minutach. Pod wpływem ciepła stanie się to szybciej.

Warto pamiętać, że przechowywanie nasion lnu w postaci zmielonej powoduje utratę wielu cennych substancji i jełczenie zawartych w nich zdrowych tłuszczy. Dlatego też siemię lniane zmielone dostępne w sklepach spożywczych jest odtłuszczone i służy głównie do celów zagęszczających oraz jako dietetyczne źródło błonnika.

Co ciekawe, mielone siemię lniane może być wegańskim substytutem jajka. Aby zastąpić jedno jajko, wystarczy wymieszać 1 łyżkę zmielonych nasion z 2 łyżkami ciepłej wody.


Siemię lniane – herbata:

1-2 łyżeczki nasion zalej wrzącą wodą, przykryj i pozostaw do napęcznienia na 20-30 minut. Możesz wypić tylko “kisiel”, a możesz też zjeść napęczniałe nasiona. Są pyszne :)


PRZECIWWSKAZANIA


Osoby z chorobami zapalnymi lub autoimmunologicznymi jelit powinny skonsultować stosowanie siemienia lnianego z lekarzem lub dietetykiem.

Siemię lniane zawiera niewielkie ilości glikozydów cyjanogennych, z których w wyniku metabolizmu powstaje cyjanowodór. Jest to ilość tak niewielka, że zupełnie dla człowieka nieszkodliwa, lecz niektórzy twierdzą, że kobiety w ciąży i karmiące powinny stosować siemię lniane z umiarem.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY


Len (Linum) to jedna z pierwszych roślin uprawnych o historii sięgającej aż 7000 lat wstecz! Należy do rodziny lnowatych i tworzy około 180 gatunków. Występuje w krajach strefy umiarkowanej i subtropikalnej, a największe zróżnicowanie jej gatunków znaleźć można w rejonie Morza Śródziemnego. W Polsce jest ich około 6. Najpopularniejszy jest len zwyczajny – Linum usistassimum.

Len zwyczajny jest byliną jednoroczną lub dwuletnią, która osiąga średnio 0,6 m wysokości, maksymalnie 1,2 m. Roślinę tworzy prosta, wzniesiona łodyga porastająca drobnymi, lancetowatymi liśćmi. Kwiaty lnu są błękitne, różowe, białe lub żółte i mają lejkowaty kształt. Zdobią szczyty pędów rośliny w czerwcu i w sierpniu. Nasiona lnu znajdują się w torebkach, które pojawiają się w miejscu kwiatów po ich zapyleniu i przekwitnięciu.


BIBLIOGRAFIA


1. http://www.medicalnewstoday.com
2. http://www.e-biotechnologia.pl
3. http://www.siemie-lniane.pl
4. https://ndb.nal.usda.gov
5. http://www.akademiawitalnosci.pl
6. http://www.biology.pl



Część rośliny: nasiona, orzechy
Sposób zbioru: Z upraw konwencjonalnych
Tradycyjna medycyna: Polska
Kraj pochodzenia: Kazachstan
Zdrowie: Sprawne jelita, Prawidłowy cholesterol, Zdrowe serce, Sprawne krążenie, Przeciwutleniacze, antyoksydanty

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Joanna O., W dniu: 05.03.2024

    Siemię lniane najwyższej jakości ! Gorąco polecam

  • Ocena: (5/5)

    Katarzyna H., W dniu: 14.01.2024

    polecam

  • Ocena: (5/5)

    Katarzyna H., W dniu: 14.01.2024

    polecam

  • Ocena: (5/5)

    Joanna O., W dniu: 06.12.2023

    Produkt niezmiennie najwyższej jakości! Gorąco polecam.

  • Ocena: (5/5)

    Joanna O., W dniu: 09.08.2023

    Fantastyczna jakość produktu. Dodaję do wypiekanego przez siebie chleba. Polecam

  • Ocena: (5/5)

    Katarzyna H., W dniu: 06.09.2022

    polecam

  • Ocena: (5/5)

    Kacper G., W dniu: 25.04.2021

    ekonomiczne opakowanie 5!

  • Ocena: (5/5)

    Elżbieta D., W dniu: 23.03.2021

    Bardzo dobre, suche i czyste ziarna. Polecam!

  • Ocena: (5/5)

    Klaudia H., W dniu: 09.02.2021

    Produkt bardzo dobrej jakości, serdecznie polecam :)

  • Ocena: (5/5)

    Dorota J., W dniu: 04.01.2021

    znakomity produkt

  • Ocena: (5/5)

    Krzysztof L., W dniu: 27.04.2020

    Pozytywnie

  • Ocena: (5/5)

    Klaudia J., W dniu: 20.12.2019

    Produkt bardzo dobrej jakości.

  • Ocena: (5/5)

    Mirosław N., W dniu: 21.09.2019

    Bardzo dobry produkt

  • Ocena: (5/5)

    Klaudia J., W dniu: 30.12.2018

    Idealny do picia, jako dodatek do chleba, bułek, etc.

  • Ocena: (5/5)

    Marcin C., W dniu: 05.10.2018

    Wszystko OK

Polecane dla Ciebie

    Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

      OK