Siemię lniane złociste
Siemię lniane to nic innego jak nasiona lnu. Najpopularniejsze w uprawie gatunki lnu to len zwyczajny (Linum usitatissimum) i len złocisty (Linum flavum). Nasiona obu z nich kupicie w naszym sklepie. Tylko które wybrać?
Zarówno brązowe, jak i złociste siemię lniane wyróżnia się wysoką wartością odżywczą i dostarcza mnóstwo błonnika, kwasów tłuszczowych omega-3 oraz lignanów (szczegóły poniżej). Oba gatunki nasion pozytywnie wpływają na układ trawienny, a ponadto mogą być wykorzystane w diecie redukcyjnej ze względu na zdolność do pęcznienia i zmniejszania apetytu.
Różnice między nimi są następujące:
- Siemię lniane złociste jest delikatniejsze w smaku, natomiast brązowe jest bardziej wyraziste i orzechowe.
- Ilość tłuszczu, białka i węglowodanów jest niemal identyczna w obu gatunkach, ale różnią się one rodzajem zawartego tłuszczu. Len złoty dostarcza więcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, a także więcej kwasu alfa-linolenowego z grupy n-3, który stanowi aż połowę obecnego w nim tłuszczu. Len brązowy bogatszy jest natomiast w jednonienasycone kwasy tłuszczowe.
- Len brązowy jest tańszy i łatwiej dostępny niż len złoty.
[1, 2]
DZIAŁANIE
Właściwości prozdrowotne:
- Len złocisty pozytywnie wpływa na przewód pokarmowy. Pod wpływem gorącej wody pęcznieje, uwalniając śluzy, które powlekają ścianę przewodu pokarmowego, wpływając na nią osłaniająco i regenerująco. Co więcej, śluzy te zaliczane są do błonnika rozpuszczalnego. Ich spożywanie pomaga zatem uregulować pracę jelit.
- Połowę zawartości tłuszczu w lnie złotym stanowi cenny kwas alfa-linolenowy z grupy omega-3, który jest prekursorem do produkcji kwasów EPA i DHA. Siemię lniane złote stanowi zatem bardzo istotne źródło tych kwasów dla osób na diecie wegańskiej, które nie jedzą ryb. Kwasy EPA i DHA są kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania mózgu oraz serca i układu krążenia. Nie ma ich w roślinach. Znajdują się w rybach, ale mogą powstać w naszym organizmie właśnie z kwasu α-linolenowego.
- Jeszcze jednym składnikiem lnu godnym uwagi są lignany, zaliczane do roślinnych estrogenów. Mogą one stanowić wartościowe uzupełnienie kobiecej diety, ponieważ pomagają uregulować żeńską gospodarkę hormonalną. Skutkuje to złagodzeniem nieprzyjemnych objawów PMS lub menopauzy.
[2, 3, 4]
ZASTOSOWANIE
- zaparcia i leniwe jelita
- ubytki w ścianie przewodu pokarmowego
- jako źródło kwasu alfa-linolenowego
- jako wsparcie dla kobiecej gospodarki hormonalnej
SKŁAD
Siemię lniane złote (Linum flavum) 100%. Surowiec najwyższej jakości!
Wartość energetyczna |
535 kcal / 100 g (% Zalecanego Dziennego Spożycia)
|
Tłuszcz |
41,9 g |
Węglowodany |
29 g |
Białko |
19,4 g |
Błonnik |
25,8 g |
Cukry |
0 g |
Wapń |
258 mg (32%) |
Żelazo |
5,8 mg (41%) |
Magnez |
392 mg (105%) |
Potas |
813 mg (41%) |
Cynk |
4,34 mg (43%) |
Witamina B1 |
1,64 mg (149%) |
Witamina B6 |
0,47 mg (34%) |
Witamina K |
4,3 µg (86%) |
DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA
Siemię lniane spożywa się w ilości od jednej łyżeczki dziennie do nawet 2-3 łyżek dziennie. Większe ilości zalecane są dla osób cierpiących na zaparcia.
W przypadku problemów ze strony przewodu pokarmowego zaleca się zalać 3 łyżki nasion szklanką gorącej wody, pozostawić na 30 minut albo więcej aż powstanie kisiel i wypić go bez nasion. Należy to powtórzyć 3 razy w ciągu dnia lub do momentu aż problem ustąpi.
Nasiona lnu mogą być spożywane w całości lub w postaci zmielonej. Całe nasiona można dodawać do porannej owsianki, kaszy czy ryżu. Warto gotować je przez około 15-20 minut, aby napęczniały i wytworzyły śluz. W takiej postaci świetnie wspomagają funkcjonowanie jelit.
Jeśli natomiast zależy nam na kwasach omega-3, siemię lniane należy mielić i spożywać od razu. Zmielone nasiona można dodawać do kanapek, sałatek, płatków z mlekiem, jogurtów, koktajli, zup i różnych potraw. Dodane do wody, mleka, jogurtu lub zupy napęcznieją i zagęszczą posiłek po kilku minutach. Pod wpływem ciepła stanie się to szybciej.
Warto pamiętać, że przechowywanie nasion lnu w postaci zmielonej powoduje utratę wielu cennych substancji i jełczenie zawartych w nich zdrowych tłuszczy. Dlatego też siemię lniane zmielone dostępne w sklepach spożywczych jest odtłuszczone i służy głównie do celów zagęszczających oraz jako dietetyczne źródło błonnika.
Co ciekawe, mielone siemię lniane może być wegańskim substytutem jajka. Aby zastąpić jedno jajko, wystarczy wymieszać 1 łyżkę zmielonych nasion z 2 łyżkami ciepłej wody.
PRZECIWWSKAZANIA
Wystąpienie nadwrażliwości.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Len złocisty (Linum flavum) należy do rodziny lnowatych – Linaceae. Zasięg jego naturalnego występowania rozciąga się od Kaukazu poprzez Europę Południowo-Wschodnią i południe Polski aż po Niemcy i Austrię. Szeroko uprawiany jest w Dakocie Północnej – jednym ze stanów USA. Osiąga 30-50 cm wysokości. Jego łodyga porośnięta jest skrętolegle niedużymi, lancetoeatymi listkami. Na jej szczycie pojawiają się piękne, cytrynowo-żółte kwiaty o pięciu płatkach i kielichowatym kształcie. W miejscu kwiatów powstają torebki z małymi nasionkami w środku o złocistym kolorze.
ŹRÓDŁA
1. Golden Flax Seed Vs. Brown Flax Seed. https://www.livestrong.com/article/359808-golden-flax-seed-vs-brown-flax-seed/
2. Różnica między lnem brązowym a złotym. https://go4taste.pl/blog/roznica-miedzy-lnem-brazowym-a-zlotym/
3. Kwas alfa-linolenowy (ALA) – rola, źródła, skutki niedoboru. https://www.hellozdrowie.pl/kwas-alfa-linolenowy-ala/
4. Lignany lniane. https://pl.wikipedia.org/wiki/Lignany_lniane
5. Siemię lniane złote – wartość odżywcza. https://tools.myfooddata.com/nutrition-facts/604507/100g/1
6. Len złocisty. https://pl.wikipedia.org/wiki/Len_z%C5%82ocisty