• Sól czarna Kala Namak 500g
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Sól czarna Kala Namak 500g
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Sól czarna Kala Namak 500g
    rotator-prawo
    rotator-lewo

Sól czarna Kala Namak 500g

To sól poddana prostej reakcji chemicznej, dzięki której zyskuje ciemny kolor i... zapach gotowanych jajek.

  • Najniższa cena produktu w ostatnich 30 dniach:

  • Koszt przesyłki już od 13 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł (Poczta, Inpost, GLS).

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Kala Namak – czarna sól indyjska

Czarna sól to w języku hindi kala namak. Jej cechą charakterystyczną jest nie tylko ciemna barwa, ale też ciekawy zapach, który przypomina gotowane jajka, oraz wyrazisty smak. Kryształy kala namak są w rzeczywistości ciemnobrunatne lub ciemnofioletowe, a po zmieleniu ich barwa może być brunatna lub brązowo-różowa. Kolor ten zawdzięczają obecności związków siarkowych i żelazowych. Związki siarkowe wpływają także na jajeczny zapach soli i dodają jej smaku.

Sól przeznaczoną do stworzenia kala namak wydobywa się ze złóż położonych w Himalajach na terenie Pakistanu, Bangladeszu, Nepalu oraz Indii, dlatego bywa ona też nazywana czarną solą himalajską. Pozyskaną sól poddaje się następnie reakcji chemicznej, która polega na redukcji naturalnie występującego w soli nierafinowanej siarczanu sodu do siarkowodoru i siarczku sodu, które nadają jej specyficzny kolor i zapach. Reakcja ta przebiega podczas wypalania surowej soli w piecu, która umieszczona jest w ceramicznym naczyniu razem z węglem drzewnym oraz niewielką ilością indyjskich ziół, takich jak amla, bahera, harad, babul i natron. Cały proces trwa 24 h. Jest to tradycyjna metoda produkcji kala namak, która pochodzi z północnych Indii.


KALA NAMAKDZIAŁANIE

Właściwości prozdrowotne:

Kala namak jest wysoko ceniona w medycynie ajurwedyjskiej. W Indiach sól tą uważa się za przyprawę chłodzącą organizm, a także wpływającą pozytywnie na czynności trawienne i łagodnie przeczyszczającą. Stosowana jest tam w przypadku wzdęć i zgagi, a także, co ciekawe, w leczeniu wola. Medycyna współczesna nie potwierdza jednak słuszności tych zastosowań.


KALA NAMAKZASTOSOWANIE


Czarna sól wybierana jest na Zachodzie przede wszystkim z uwagi na ciekawy, jajeczny zapach. Weganie wykorzystują ją do przygotowania tofucznicy, wegańskiego majonezu i rozmaitych sosów sałatkowych, a wszystkożercy dodają ją do jajek, aby podkreślić ich smak. Na tym jednak nie kończy się zastosowanie czarnej soli. Jej specyficzny aromat możemy wykorzystać w kuchni na wiele sposobów i doprawić nią:

  • pikantną zupę z soczewicy
  • curry warzywne, szczególnie te z dodatkiem kalafiora
  • inne potrawy orientalne
  • lekkie sosy na bazie jogurtu
  • sosy na bazie awokado
  • najróżniejsze sałatki
  • kanapki z masłem i z warzywami
  • pasty kanapkowe z fasoli, kaszy, ciecierzycy
  • twarożki do chleba
  • makarony
  • ryż
  • warzywne zapiekanki
  • potrawy z dodatkiem sera
  • frittatę i quiche
  • potrawy ze szpinakiem
  • domowe pesto
  • tosty

Czarna sól doskonale komponuje się z ostrymi, wyrazistymi przyprawami, a także z ziołami i czosnkiem. Warto eksperymentować!

W krajach południowej Azji czarna sól jest bardzo popularna i dodawana do potraw typu curry, przekąsek, zup, sosów chutney, sałatek, raity, a nawet do… owoców. Jest składnikiem indyjskiej mieszanki przyprawowej chaat masala, którą posypuje się smażone przekąski, takie jak pakora czy samosy. Zawiera ją deser z granatu o nazwie anar ka gola, a także jaljeera – orzeźwiający napój słono-słodki na bazie soku z cytryny i przypraw indyjskich.


SKŁAD


Czarna sól kala namak 100%. Surowiec najwyższej jakości!


PRZECIWWSKAZANIA


Osoby z nadciśnieniem powinny unikać soli lub stosować ją z umiarem i skonsultować spożywaną ilość z lekarzem lub dietetykiem.


BIBLIOGRAFIA


1. https://en.wikipedia.org
2. http://www.onegreenplanet.org
3. http://www.agamasmaka.pl
4. http://vege-kika.blogspot.com



Kraj pochodzenia: Pakistan
Krótki opis produktu: To sól poddana prostej reakcji chemicznej, dzięki której zyskuje ciemny kolor i... zapach gotowanych jajek.

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Katarzyna H., W dniu: 19.01.2022

    polecam

  • Ocena: (5/5)

    Michał, W dniu: 18.01.2022

    Świetna, najlepsza i niezastąpiona. Moja pierwsza Kala namak była jakiejś znanej renomowanej firmy bio i miała zapach szamba i myślałem że tak ma być, póki nie spróbowałem tej. Ta sól nie śmierdzi jak z kanalizacji tylko pięknie pachnie gotowanym jajkiem (a nie zgniłym). Zapach jest bardzo mocny, dużo intensywniejszy od tego kanalizacyjnego a w smaku jest wyraźnie mniej słona, zapewne w powodu udziału dodatków którym zawdzięcza aromat. Najlepsza do popcornu, ale serio póki mi się nie skończyła to używałem ją do wszystkiego. Niestety podczas gotowania cały aromat się ulatnia wypełniając nie tylko cała kuchnię, ale cały dom, dlatego najlepiej stosować ją do solenia na zimno, ewentualnie pod koniec gotowania. Aby obtoczyć w niej popcorn albo pistacje, najlepiej zmielić porcję na pył w młynku do kawy. Smak jest uzależniający że w pewnym momencie przesolony popcorn wypalił mi już czarną plamę na języku (zagoiła się za parę dni ale ja dalej jadłem)

  • Ocena: (5/5)

    Grażyna M., W dniu: 03.06.2020

    Taka sama jak poprzednia ;)

  • Ocena: (5/5)

    Tomek, W dniu: 12.05.2020

    Jajeczna sól, z racji swego aromatu idealnie zastąpi jajko w kuchni wegańskiej. Generalnie smaczna i do tego zdrowa.

  • Ocena: (5/5)

    Mirosław K., W dniu: 28.11.2018

    ok,polecam

  • Ocena: (5/5)

    Kajetan C., W dniu: 21.09.2018

    Nie spodziewałem się, ale... Faktycznie smakuje jak jajko. Myślałem raczej, że będzie subtelniejsza, ale nie jestem zawiedziony. W diecie wegańskiej, wspaniale rekompensuje jajeczny brak.

  • Ocena: (5/5)

    Kamila K., W dniu: 29.05.2018

Polecane dla Ciebie

    Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

      OK