Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK
  • Soplówka jeżowata
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Soplówka jeżowata
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Soplówka jeżowata
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Hericium erinaceus

Soplówka jeżowata

  • W magazynie: 84 sztuk
    34,00
    W magazynie: 84 sztuk
    34,00
    W magazynie: 49 sztuk
    32,50
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Soplówka jeżowata – owocnik (Hericium erinaceus, Lion’s Mane mushroom, Yamabushitake) to jadalny grzyb o bardzo charakterystycznym wyglądzie lwiej grzywy, występujący naturalnie na pniach niektórych drzew liściastych – najczęściej buków, a rzadziej grabów, dębów lub drzew owocowych. Soplówka jeżowata od najdawniejszych czasów ceniona jest w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej, a także, ze względu na delikatny smak i łagodny aromat grzybowy odgrywa bardzo ważną rolę w kuchni azjatyckiej. W ostatnich latach soplówka jeżowata budzi coraz większe zainteresowanie naukowców na całym świecie i jest intensywnie badana pod kątem właściwości prozdrowotnych.


DZIAŁANIE I ZASTOSOWANIE

  • Wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
  • Wspomaga procesy uczenia się i zapamiętywania
  • Wpływa pozytywnie na samopoczucie i nastrój
  • Wpływa korzystnie na układ pokarmowy
  • Wspiera prawidłową pracę układu odpornościowego

Soplówka jeżowata wykazuje duży potencjał we wspomaganiu pracy układu nerwowego, nasila procesy regeneracji i stymuluje rozwój komórek nerwowych [1,8,11]. Właściwości te od setek lat wykorzystywane są w systemie Tradycyjnej Chińskiej Medycyny, w którym soplówka stanowi popularny środek usprawniający pamięć i procesy myślowe, a także chroniący przed skutkami starości. Chińscy lekarze dobrze znają soplówkę jeżowatą, w rodzimym języku nazywają ją Houtou lub Shishigashira. Chociaż stanowi ona częsty przysmak w azjatyckiej kuchni, jest ona również wysoko cenionym surowcem zielarskim [12]. Zaleca się ją stosować (równolegle z właściwym leczeniem) na wiele różnych przypadłości, w tym również choroby neurodegeneracyjne, takie jak Alzheimer i Parkinson [5]. Współczesne randomizowane badania z podwójnie ślepą próbą nad grupą Japończyków z łagodnym pogorszeniem funkcji poznawczych, którym podawano 1 g sproszkowanej soplówki trzy razy dziennie przez okres 4 miesięcy potwierdziły korzystny wpływ tego grzyba na sprawność intelektualną i samopoczucie chorych [7].

W badaniach na zwierzętach laboratoryjnych wykazano, że wodne ekstrakty z soplówki jeżowatej zwiększają aktywność czynników wzrostu nerwów NGF (ang. Nerve growth factor), które przyczyniają się do wzrostu i utrzymania komórek nerwowych [1,2,3,11,12], a także wspomagają procesy mielinizacji (tworzenia się osłonek mielinowych wokół aksonów). Zaobserwowano także, że podawanie wyciągów z soplówki jeżowatej nasilało procesy regeneracji uszkodzonych eksperymentalnie nerwów myszy, na poziomie porównywanym do mekobalaminy (aktywnej witaminy B12), sugeruje się również, że potencjalnie mogą być od niej lepiej tolerowane [12].

Ponadto według Tradycyjnej Chińskiej Medycyny Soplówka jeżowata posiada także działanie tonizujące układ nerwowy, poprawiający samopoczucie, łagodzący frustracje i napięcia [12]. W systemie Tradycyjnej Chińskiej Medycyny właściwości tego grzyba również wykorzystuje się w problemach układu pokarmowego (zwłaszcza wrzodach żołądka lub dwunastnicy) [13] czy jako uzupełnienie diety przy nowotworach [5, 11].

Liczne polisacharydy obecne w owocniku soplówki jeżowatej stanowią doskonałe wsparcie dla naszego układu odpornościowego [6], a także wykazują działanie ochronne na komórki. Wywierają one również korzystny wpływ na gospodarkę tłuszczową organizmu [6].


SKŁAD

Opakowanie zawiera wysuszony owocnik soplówki jeżowatej (Hericium erinaceus).

Soplówka jeżowata zawiera liczne związki aktywne m.in: hericenony A i B; erinapyrones A i B (γ-pyrones), Hericeny A, B i C (pochodne fenolowe), erinapyron C (γ-dihydropyron), polisacharydy (ksylan, gluko ksylan, hetero-ksyloglukan, galaktoksyloglukan, lektyna, heratoryzy; składniki odżywcze (białko, mikroelementy);steroidy; mono- i diterpeny;


SOPLÓWKA JEŻOWATA DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA


Soplówka jeżowata herbata:

  • Napar

Rozdrobniony owocnik soplówki jeżowatej (1-3 g) zalać gorącą wodą i parzyć pod przykryciem.

  • Odwar

Rozdrobniony owocnik soplówki jeżowatej (1-3 g) gotować na wolnym ogniu przez 30 minut.


Inne sposoby użycia:

  • Wyciąg na winie

Rozdrobnione owocniki soplówki jeżowatej zalać winem i pozostawić na ok 1 miesiąc.

Suszone owocniki soplówki jeżowatej można spożywać bezpośrednio ok 1 g trzy razy dziennie.


INTERAKCJE I DZIAŁANIA NIEPOŻĄDANE

Ze względu na działanie immunostymulujące nie zaleca się przyjmowania soplówki jeżowatej osobom po transplantacji, ponieważ może przyczynić się do odrzucenia przeszczepionego organu przez organizm [8].


PRZECIWWSKAZANIA

Nie zaleca się spożywania soplówki przez kobiety w ciąży.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY

Soplówka jeżowata (Hericium erinaceus; Lion’s Mane; Yamabushitake) to grzyb występujący na żywych lub/ i zamierających drzewach liściastych lub ich martwym drewnie. Soplówka jeżowata uważana jest za słabego pasożyta lub sprotrofa, zazwyczaj rośnie na pniach buków i dębów, rzadziej na jabłoni lub orzechów włoskich. W Polsce i wielu innych krajach Europy występuje bardzo rzadko i jest objęta ścisłą ochroną gatunkową. Znajduje się na “Czerwonej liście roślin i grzybów Polski” i jest oznaczona jako gatunek wymierający. Soplówka jeżowata wykorzystywana jako suplement lub surowiec zielarski pochodzi z hodowli.
Soplówka jeżowata wyróżnia się swoim unikalnym wyglądem, który czasem porównywany jest do lwiej grzywy (ang. lion’s mane), lub czasem, ze względu na charakterystyczne kolce do jeża. Jest to grzyb gęsto pokryty cienkimi kolcami o jasnej, kremowej barwie (na starość ciemnieją i stają się żółtopomarańczowe i ochrowe). Soplówka jeżowata dorasta nawet do 30 cm, przyrasta do drzewa bokiem lub bulwiastą częścią. Miąższ jest dość mięsisty i elastyczny, chociaż wyczuwalne są również włókna. Smak soplówki jest delikatny i słodkawy, a zapach jest wyraźnie grzybowy.

Inne nazwy Lion’s Mane Mushroom; Monkey’s Head; Houtou; Igelstachelbart; Pom Pom Blanc; Hedgehog Mushroom; Satyr’s Beard;

W Japonii: Yamabushitake ; Jokotake; Usagitake; Harisenbontake;


LITERATURA


1. Bing-J.M., Jin-Wen S., Hai-You Y., Yuan R., Ting-Ting W., Xu Z., (2010). Hericenones and erinacines: stimulators of nerve growth factor (NGF) biosynthesis
in Hericium erinaceus, Mycology. An International Journal of Fungal Biology 1 (2): 92–98.
http://www.tandfonline.com
2. Donatini, B. (2011). Hericium erinaceus: Properties mostly related to the secretion of neuronal growth factor. Phytotherapie 9, 48–52.
3. https://examine.com
4. Friedman, M. (2015). Chemistry, Nutrition, and Health-Promoting Properties of Hericium erinaceus (Lion’s Mane) Mushroom Fruiting Bodies and Mycelia and Their Bioactive Compounds. Journal of Agricultural and Food Chemistry 63, 7108–7123.
5. Karmańska, A., (2012). Skład chemiczny i wartość odżywcza – Buna shimeji – Hypsizygus tessalatus i Soplówki jeżowatej Hericium erinaceus . Bromat. Chem. Toksykol. XLV, 4 s. 1271-1275.
6. Malinowska E., Krzyczkowski W., Herold F., (2008). Pozyskiwanie, budowa i działanie biologiczne polisacharydów grzybowych na przykładzie soplówki jeżowatej (Hericium erinaceum). Biotechnologia, 1, s. 109–121.
7. Mori, K., Inatomi, S., Ouchi, K., Azumi, Y., and Tuchida, T. (2009). Improving effects of the mushroom Yamabushitake (Hericium erinaceus) on mild cognitive impairment: A double-blind placebo-controlled clinical trial. Phytotherapy Research 23, 367–372.
8. http://neuroexpert.org
9. Park, Y.S., Lee, H.S., Won, M.H., Lee, J.H., Lee, S.Y., and Lee, H.Y. (2002). Effect of an exo-polysaccharide from the culture broth of Hericium erinaceus on enhancement of growth and differentiation of rat adrenal nerve cells. Cytotechnology 39, 155–162.
10. Sikora, A., Neubauer, G., (2015). Nowe stanowiska i występowanie soplówki jeżowatej Hericium erinaceus w Polsce.Chrońmy Przyrodę Ojczystą, 71 (5), s. 368-379.
11. Thongbai, B., Rapior, S., Hyde, K.D., Wittstein, K., and Stadler, M. (2015). Hericium erinaceus, an amazing medicinal mushroom. Mycological Progress 14.
12. Wong, K.-H., Naidu, M., David, R.P., Bakar, R., and Sabaratnam, V. (2012). Neuroregenerative potential of lion’s mane mushroom, Hericium erinaceus (Bull.: Fr.) Pers. (higher Basidiomycetes), in the treatment of peripheral nerve injury (review). International Journal of Medicinal Mushrooms 14, 427–446. https://umexpert.um.edu.my
13. Wong, J.Y., Abdulla, M.A., Raman, J., Phan, C.W., Kuppusamy, U.R., Golbabapour, S., and Sabaratnam, V. (2013). Gastroprotective Effects of Lion’s Mane Mushroom Hericium erinaceus (Bull.:Fr.) Pers. (Aphyllophoromycetideae) Extract against Ethanol-Induced Ulcer in Rats. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine 2013.

***

Część rośliny: grzyb
Tradycyjna medycyna: Chińska
Kraj pochodzenia: Chiny
Zdrowie: Prawidłowa odporność, Trawienie
Zastosowanie: Koncentracja, Pamięć, Odprężenie i nastrój
Ostrzeżenia: Nie stosować w ciąży, Nie stosować podczas laktacji

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Adrian L., W dniu: 02.12.2018

    Perfect :)