Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK
  • Spirulina w tabletkach
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Spirulina w tabletkach
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Arthrospira platensis

Spirulina w tabletkach

  • W magazynie: 73 sztuk
    24,90
    W magazynie: 73 sztuk
    24,90
    W magazynie: 39 sztuk
    45,50
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Tabletki ze spiruliny to wygodna alternatywa dla spiruliny w proszku. Tabletki zawierają sprasowane jednokomórkowe algi. Jest to produkt odpowiedni dla wegan.


Spirulina zaliczana jest współcześnie do tak zwanej żywności funkcjonalnej, czyli mającej działanie prozdrowotne. Spirulina to niezwykle bogate źródło substancji odżywczych. Zawiera dużo bioprzyswajalnego, pełnowartościowego białka (60-70% suchej masy), witamin (prowitaminę A, B1, B2, B3, C, D, E), tłuszczów (m.in. kwas γ-linolenowy (GLA)) oraz mikroelementów takich jak: żelazo, wapń, fosfor, potas, magnez i selen, a także inne składniki aktywne. Spirulina zawiera najwięcej białka spośród wszystkich znanych produktów naturalnych [5] dlatego szczególnie polecana jest osobom pozostającym na diecie bezmięsnej (weganie, wegetarianie).
Warto podkreślić, że spirulina nie zawiera w swoim składzie aktywnej witaminy B12, a jedynie jej nieaktywny analog – pseudowitaminę B12, która nie wpływa jednak na przyswajalność właściwej formy witaminy B12 [5].

Ze względu na obfitość substancji odżywczych zawartych w spirulinie, w połowie lat 70. organizacje międzyrządowe powołane do walki z głodem i niedożywieniem na świecie ogłosiły program IIMSAM, w celu promowania spiruliny jako wartościowego produktu żywieniowego [1]. Od tamtej pory pojawiło się bardzo wiele publikacji i badań dotyczących wpływu spiruliny na zdrowie ludzi i zwierząt.

Spirulina przywraca naturalną równowagę w poziomie cholesterolu LDL i trójglicerydów. Szczególnie zaleca się ją osobom mającym problemy z metabolizmem tłuszczów – np. zagrożonym miażdżycą.
Oprócz właściwości odżywczych, spirulina wykazuje korzystne działanie na układ sercowo-naczyniowy.


WARTOŚĆ ODŻYWCZA NA 100 g

Wartość energetyczna 361 kcal (1526 kJ)/100 g
Białko 65 g
Tłuszcz 4,6 g
– w tym nasycone kwasy tłuszczowe 2,3 mg
Węglowodany 14 g
– w tym cukry <1 g
Sól 4,2 g
Żelazo 28,5 mg (204% RDA*)
Magnez 195 mg (52% RDA)
Potas 1363 mg (68% RDA)
Cynk 2 mg (20% RDA)
Wit. B1 2,4 mg (218% RDA)
Wit. B2 3,7 mg (264% RDA)
Niacyna 12,8 mg (80% RDA)
Kwas pantotenowy (B5) 3,5 mg (58% RDA)
Wit. B6 0,36 mg (26% RDA)
Wit. A 2081 µg (260% RDA)
Wit. E 5 mg (42% RDA)
Wit. K 25,5 µg (510% RDA)

RDA – Recommended Daily Value = zalecane dzienne spożycie.



DZIAŁANIE

  • Stanowi bogate źródło białka i substancji odżywczych (tłuszczów, witamin i minerałów)

Spirulina zawiera aż 18 aminokwasów, z czego 8 zaliczanych jest do aminokwasów niezbędnych (egzogennych), które nie mogą być syntetyzowane przez organizm człowieka i muszą być dostarczane w pożywieniu. Zawartość wysokowartościowego i dobrze przyswajalnego białka w spirulinie jest rekordowa, trzykrotnie przewyższa ilość białka znajdującego się w mięsie. Ponadto zawiera całą gamę witamin, tłuszczów oraz mikroelementów (wymienione na początku opisu). Ze względu na ogromne bogactwo korzyści jakich dostarcza, planuje się wykorzystanie spiruliny w długoterminowych misjach kosmicznych, lotach na Marsa [7], a także uważa się, że stanowi ona nadzieję na rozwiązanie problemu niedożywienia i głodu na świecie [1].

  • Aktywność antyoksydacyjna spiruliny

Dzięki zawartości fikocyjanobiliny, która naśladuje działanie bilirubiny w organizmie, pełniącej u ssaków rolę ważnego antyoksydantu w osoczu krwi i błonach komórkowych, spirulina również wywiera istotny wpływ przeciwutleniający. Wpływa ochronnie na układ krążenia i komórki układu nerwowego (neuroprotekcja) [1,5].

  • Układ odpornościowy i oczyszczanie z toksyn

Spirulina wywiera modulujący wpływ na układ odpornościowy, wspiera jego prawidłowe funkcjonowanie i działa ogólnie wzmacniająco. Udowodniono korzystny wpływ na mikroflorę bakteryjną jelit, a także oczyszczający wpływ spiruliny na organizm. Efekty detoksykujące (oczyszczanie z metali ciężkich, toksyn środowiskowych) wydają się być nieco mniej spektakularne niż w przypadku chlorelli, jednak są wciąż zauważalne.

  • Inne właściwości prozdrowotne
  • Wpływa korzystnie na metabolizm tłuszczów
  • Zwiększa wytrzymałość mięśni
  • Zwiększa aktywność komórek NK


SKŁADNIKI

1 tabletka zawiera 250 mg spiruliny.

Opakowanie zawiera 400 lub 800 tabletek.


SPOSÓB UŻYCIA

3 razy dziennie po 2 tabletki.

Suplement diety.
Nie przekraczać zalecanej dziennej porcji.
Suplementy diety nie zastąpią zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia.


PRZECIWWSKAZANIA

Choroby autoimmunologiczne; fenyloketonuria (spirulina zawiera aminokwas fenyloalaninę, który nie powinien być przyjmowany przez osoby chore na fenyloketonurię).


BEZPIECZEŃSTWO

Spirulina to produkt bezpieczny i dobrze tolerowany przez ludzi.


PRZECHOWYWANIE

Chronić przed światłem. Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu, niedostępnym dla małych dzieci.


BADANIA LABORATORYJNE

Przykładamy wielką uwagę do jakości oferowanych przez nas produktów.

Do kapsułek Spirulina dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:

  • Certyfikat analizy

W takim przypadku prosimy o kontakt poprzez “Zapytaj o produkt”.


ŹRÓDŁA

1.Deng, R., and Chow, T. J. (2010). Hypolipidemic, antioxidant, and antiinflammatory activities of microalgae spirulina. Cardiovascular Therapeutics 28.
2. Hosseini, S. M., Khosravi-Darani, K., and Mozafari, M. R. (2013). Nutritional and medical applications of spirulina microalgae. Mini reviews in medicinal chemistry 13, 1231-7
3. Kulshreshtha, A., Zacharia, A. J., Jarouliya, U., Bhadauriya, P., Prasad, G. B. K. S., and Bisen, P. S. (2008). Spirulina in health care management. Current pharmaceutical biotechnology 9, 400-405.
4. Mao, T. K., Van de Water, J., and Gershwin, M. E. (2005). Effects of a Spirulina-based dietary supplement on cytokine production from allergic rhinitis patients. Journal of medicinal food 8, 27-30.
5. Sotiroudis, T. G., and Sotiroudis, G. T. (2013). Health aspects of Spirulina (Arthrospira) microalga food supplement. In Journal of the Serbian Chemical Society, pp. 395-405.
6. Różański, H., http://luskiewnik.strefa.pl [dostęp: 27.04.2016r]
7. http://www.esa.int

Producent – NANGA, Przemysław Figura

***

Zdrowie: Prawidłowa odporność, Prawidłowy cholesterol, Sprawne krążenie, Przeciwutleniacze, antyoksydanty
Choroba: Alergie
Zastosowanie: Oczyszczanie organizmu

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (4.50/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (3/5)

    Arkadiusz D., W dniu: 13.04.2018

    Data przydatności nie powala 6 m-cy

  • Ocena: (5/5)

    Marta, W dniu: 17.01.2018

    spirulina jest ohydna w smaku, bardzo dobrze że powstała wersja w tabletkach. po kilku tygodniach zauważyłam bardzo pozytywny wpływ na funkcjonowanie jelit

  • Ocena: (5/5)

    ALEKSANDRA W., W dniu: 26.05.2017

    "tabletki" to jest to- wygoda i prostota!

  • Ocena: (5/5)

    Magiczny O., W dniu: 29.10.2015

    Dla mnie na pierwszym miejscu wśród 'superfoods'(Komentarz przeniesiony ze starej wersji strony)