Stewia (Stevia rebaudiana) to wyjątkowa roślina pochodząca z Ameryki Południowej, której liście mają intensywnie słodki smak. Już od setek lat jest uprawiana przez Indian i mieszkańców Ameryki Południowej i Środkowej, którzy wykorzystują ją nie tylko do słodzenia napojów i potraw, lecz także w medycynie tradycyjnej. Stewia zdobyła popularność również w Azji i uprawiana jest w Tajlandii i w Chinach, ale najwięcej fanów zyskała w Japonii, gdzie stosuje się ją od roku 1970. Obecnie Japończycy konsumują 50 ton suszonej stewii rocznie.
W Polsce stewia nie jest jeszcze bardzo popularna, jako że Unia Europejska dopuściła stosowanie stewii i jej ekstraktów w grudniu 2011 r., a więc stosunkowo niedawno. Decyzję tę poprzedziły wieloletnie badania nad bezpieczeństwem rośliny. Dotychczas nie wykazano, aby była toksyczna i powodowała skutki uboczne. Żadnych negatywnych objawów nie zaobserwowano też wśród populacji południowoamerykańskiej i japońskiej, które stosują stewię od lat.
Stewia, którą możecie kupić w naszym sklepie, pochodzi z Peru i wyróżnia się najwyższą jakością.
Swoją słodycz stewia zawdzięcza glikozydom stewiolowym, których siła słodzenia jest około 250-300 razy większa niż cukru białego. Dlatego ilość stewii potrzebna do posłodzenia napoju lub potrawy będzie niewielka, a jej kaloryczność bliska zeru. Sama roślina jest uboga w energię, a ponadto zawarte w niej substancje słodzące nie są przyswajane przez organizm człowieka.
Ludność Ameryki Południowej wykorzystuje stewię także w celach terapeutycznych. Medycyna współczesna prowadzi badania nad jej przypuszczalnymi właściwościami prozdrowotnymi, do których należą:
Stewia może być stosowana w szerokiej gamie potraw i produktów. Ilość stewii, jaką chcemy wykorzystać, należy dostosować do własnych preferencji smakowych.
Stewię dodaje się do:
Ważne jest, aby stewię kupować w postaci suszonych i rozdrobnionych lub zmielonych liści. Istnieje wiele słodzików „stewiowych”, które zawierają w składzie glikozydy stewiolowe, lecz są oparte na maltodekstrynie – jest to rodzaj węglowodanu, który dostarcza tyle samo kalorii, co zwykły cukier.
Stewia – liście suszone, mielone lub cięte 100%. Surowiec najwyższej jakości!
Stewia to rodzaj wieloletnich roślin z rodziny astrowatych, na który składa się około 240 gatunków. Występują one w Ameryce Południowej i Środkowej i wykorzystywane są od wielu lat przez tamtejszą ludność rdzenną. W przemyśle spożywczym stosuje się gatunek Stevia rebaudiana, który pochodzi z Paragwaju i Brazylii. Roślina ta osiąga w warunkach naturalnych od 40 do 60 cm wysokości, w uprawie może być nieco większa. Jej listki mają długość 3-5 cm i są nieco podobne do listków melisy lub mięty. Charakteryzują się wysoką zawartością glikozydów stewiolowych, które nadają im intensywnie słodki smak.
Jakość oferowanych produktów jest dla nas bardzo ważna. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.
Do produktu Stewia liść dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:
W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail
1. https://cojesc.net
2. http://www.info.stewiarnia.pl
3. http://www.medicalnewstoday.com
4. http://www.wymarzonyogrod.pl
Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.
Telefon
+48 533 633 306
Email
sklep@magicznyogrod.pl
Nasz zespół obsługi klienta jest do Państwa dyspozycji w dni robocze w godzinach:
od 7:00 do 16:00
Obserwuj nas