Nanga

Stewia liść

Stevia rebaudianaPrzyjemnie pachnie i słodko smakuje, dzięki czemu jest świetnym dodatkiem do herbat, niedostarczającym kalorii.
17,49 zł
  • Cena za 100g:17,49 zł
Wybierz opcję
Stewia liść
Stewia liść
Stewia liść
Stewia liść
Stewia liść
Stewia liść
Stewia liść
Stewia liść
Stewia liść
Stewia liść
Stewia liść
Stewia liść

Opis produktu

Stewia – liście mielone i cięte

Stewia (Stevia rebaudiana) to wyjątkowa roślina pochodząca z Ameryki Południowej, której liście mają intensywnie słodki smak. Już od setek lat jest uprawiana przez Indian i mieszkańców Ameryki Południowej i Środkowej, którzy wykorzystują ją nie tylko do słodzenia napojów i potraw, lecz także w medycynie tradycyjnej. Stewia zdobyła popularność również w Azji i uprawiana jest w Tajlandii i w Chinach, ale najwięcej fanów zyskała w Japonii, gdzie stosuje się ją od roku 1970. Obecnie Japończycy konsumują 50 ton suszonej stewii rocznie.

W Polsce stewia nie jest jeszcze bardzo popularna, jako że Unia Europejska dopuściła stosowanie stewii i jej ekstraktów w grudniu 2011 r., a więc stosunkowo niedawno. Decyzję tę poprzedziły wieloletnie badania nad bezpieczeństwem rośliny. Dotychczas nie wykazano, aby była toksyczna i powodowała skutki uboczne. Żadnych negatywnych objawów nie zaobserwowano też wśród populacji południowoamerykańskiej i japońskiej, które stosują stewię od lat.

Stewia, którą możecie kupić w naszym sklepie, pochodzi z Peru i wyróżnia się najwyższą jakością.


STEWIA LIŚCIECECHY I WŁAŚCIWOŚCI

  • Nie dostarcza kalorii.

Swoją słodycz stewia zawdzięcza glikozydom stewiolowym, których siła słodzenia jest około 250-300 razy większa niż cukru białego. Dlatego ilość stewii potrzebna do posłodzenia napoju lub potrawy będzie niewielka, a jej kaloryczność bliska zeru. Sama roślina jest uboga w energię, a ponadto zawarte w niej substancje słodzące nie są przyswajane przez organizm człowieka.

  • Stewia nie podnosi poziomu glukozy we krwi, dlatego może być spożywana przez osoby chore na cukrzycę typu 2.
  • Nie powoduje próchnicy zębów.
  • Nie powoduje fermentacji w jelitach, tak jak sacharoza.
  • Nie kumuluje się w organizmie.
  • Jest odporna na działanie wysokiej temperatury, dlatego można ją stosować do wypieków i do gotowania.
  • Jest trwała, a jej skład i słodycz nie zmieniają się z upływem czasu.
  • Jest ekonomiczna – szacuje się, że jedna płaska łyżka sproszkowanych liści odpowiada słodyczy jednej szklanki cukru!


Ludność Ameryki Południowej wykorzystuje stewię także w celach terapeutycznych. Medycyna współczesna prowadzi badania nad jej przypuszczalnymi właściwościami prozdrowotnymi, do których należą:

  • pozytywny wpływ na gospodarkę glukozy,
  • wsparcie w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi,
  • wspomaganie kontroli masy ciała,
  • prewencja nowotworów.


STEWIA LIŚCIEZASTOSOWANIE


Stewia może być stosowana w szerokiej gamie potraw i produktów. Ilość stewii, jaką chcemy wykorzystać, należy dostosować do własnych preferencji smakowych.

Stewię dodaje się do:

  • wszelkich deserów,
  • ciast, ciasteczek i rozmaitych wypieków,
  • napojów owocowych i warzywnych,
  • kawy, kakao, czekolady, mleka,
  • dżemów i galaretek,
  • przetworów owocowych i warzywnych,
  • lodów i przetworów mlecznych,
  • sosów, nadzień, polew,
  • płatków śniadaniowych,
  • alkoholi.


Ważne jest, aby stewię kupować w postaci suszonych i rozdrobnionych lub zmielonych liści. Istnieje wiele słodzików „stewiowych”, które zawierają w składzie glikozydy stewiolowe, lecz są oparte na maltodekstrynie – jest to rodzaj węglowodanu, który dostarcza tyle samo kalorii, co zwykły cukier.


SKŁAD

Stewia – liście suszone, mielone lub cięte 100%. Surowiec najwyższej jakości!


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY


Stewia to rodzaj wieloletnich roślin z rodziny astrowatych, na który składa się około 240 gatunków. Występują one w Ameryce Południowej i Środkowej i wykorzystywane są od wielu lat przez tamtejszą ludność rdzenną. W przemyśle spożywczym stosuje się gatunek Stevia rebaudiana, który pochodzi z Paragwaju i Brazylii. Roślina ta osiąga w warunkach naturalnych od 40 do 60 cm wysokości, w uprawie może być nieco większa. Jej listki mają długość 3-5 cm i są nieco podobne do listków melisy lub mięty. Charakteryzują się wysoką zawartością glikozydów stewiolowych, które nadają im intensywnie słodki smak.


BADANIA LABORATORYJNE


Jakość oferowanych produktów jest dla nas bardzo ważna. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.

Do produktu Stewia liść dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:

  • Certyfikat analizy

W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail



BIBLIOGRAFIA


1. https://cojesc.net
2. http://www.info.stewiarnia.pl
3. http://www.medicalnewstoday.com
4. http://www.wymarzonyogrod.pl



Właściwości

Opinie (27)

Newsletter

Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.

Wprowadzając i zatwierdzając swoje dane, wyrażasz zgodę na otrzymywanie newslettera na zasadach określonych w Regulaminie

O nas
Uwielbiamy zioła i chcemy dzielić się nimi z Wami! Współpracując z producentami z Polski oraz z różnych zakątków świata, stale rozwijamy naszą unikalną, bardzo bogatą ofertę. Dodatkowo współdziałamy z lokalnymi zielarzami, którzy pozyskują dla nas dzikie, rodzime zioła szanując zasady zrównoważonego zbioru. Zajmujemy się również uprawą wybranych roślin na naszym ekologicznym polu w Wiśniewce. Obecnie nie tylko sprowadzamy, uprawiamy, zbieramy i sprzedajemy zioła, ale także dzielimy się wiedzą na ich temat. Zajrzyj na nasz Magiczny Blogród, aby dowiedzieć się więcej!
Kontakt

Nasz zespół obsługi klienta jest do Państwa dyspozycji w dni robocze w godzinach:
od 7:00 do 16:00

Obserwuj nas

© MagicznyOgród 2025. All Right Reserved.
e-commerce platform by

Metody dostawy
InPost
GLS
DPD
Poczta Polska
Metody płatności
Visa
MasterCard
Przelewy24
BLIK
PayPal
more