• Stewia liść
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Stewia liść
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Stewia liść
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Stewia liść
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Stewia liść
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Stevia rebaudiana

Stewia liść

  • W magazynie: 184 sztuk
    12,50
    W magazynie: 184 sztuk
    12,50
    W magazynie: 6 sztuk
    49,35
    W magazynie: 186 sztuk
    13,51
    W magazynie: 15 sztuk
    59,90
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Stewia (Stevia rebaudiana) to wyjątkowa roślina pochodząca z Ameryki Południowej, której liście mają intensywnie słodki smak. Już od setek lat jest uprawiana przez Indian i mieszkańców Ameryki Południowej i Środkowej, którzy wykorzystują ją nie tylko do słodzenia napojów i potraw, lecz także w medycynie tradycyjnej. Stewia zdobyła popularność również w Azji i uprawiana jest w Tajlandii i w Chinach, ale najwięcej fanów zyskała w Japonii, gdzie stosuje się ją od roku 1970. Obecnie Japończycy konsumują 50 ton suszonej stewii rocznie.

W Polsce stewia nie jest jeszcze bardzo popularna, jako że Unia Europejska dopuściła stosowanie stewii i jej ekstraktów w grudniu 2011 r., a więc stosunkowo niedawno. Decyzję tę poprzedziły wieloletnie badania nad bezpieczeństwem rośliny. Dotychczas nie wykazano, aby była toksyczna i powodowała skutki uboczne. Żadnych negatywnych objawów nie zaobserwowano też wśród populacji południowoamerykańskiej i japońskiej, które stosują stewię od lat.


DZIAŁANIE

Właściwości prozdrowotne

  • Nie dostarcza kalorii

Swoją słodycz stewia zawdzięcza glikozydom stewiolowym, których siła słodzenia jest około 250-300 razy większa niż cukru białego. Dlatego ilość stewii potrzebna do posłodzenia napoju lub potrawy będzie niewielka, a jej energetyczność bliska zeru. Sama roślina jest uboga w energię, a ponadto zawarte w niej substancje słodzące nie są przyswajane przez organizm człowieka.

  • Nie podnosi poziomu glukozy we krwi, dlatego może być spożywana przez osoby chore na cukrzycę typu 2
  • Nie powoduje próchnicy zębów
  • Nie powoduje fermentacji w jelitach tak jak sacharoza
  • Nie kumuluje się w organizmie
  • Jest odporna na działanie wysokiej temperatury, dlatego można ją stosować do wypieków i do gotowania
  • Jest trwała, a jej skład i słodycz nie zmieniają się z upływem czasu
  • Jest ekonomiczna – szacuje się, że jedna płaska łyżka sproszkowanych liści odpowiada słodyczy jednej szklanki cukru!
  • Potencjalne właściwości prozdrowotne

Ludność Ameryki Południowej wykorzystuje stewię także w celach leczniczych. Medycyna współczesna prowadzi badania nad jej przypuszczalnymi właściwościami, do których należą:

  • Pozytywny wpływ na gospodarkę glukozy
  • Wsparcie w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi
  • Wspomaganie kontroli masy ciała
  • Prewencja nowotworów


ZASTOSOWANIE

Stewia może być stosowana w szerokiej gamie potraw i produktów. Ilość stewii, jaką chcemy wykorzystać, należy dostosować do własnych preferencji smakowych.
Stewię dodaje się do:

  • wszelkich deserów
  • ciast, ciasteczek i rozmaitych wypieków
  • napojów owocowych i warzywnych
  • kawy, kakao, czekolady, mleka
  • dżemów i galaretek
  • przetworów owocowych i warzywnych
  • lodów i przetworów mlecznych
  • sosów, nadzień, polew
  • płatków śniadaniowych
  • alkoholi

Ważne jest, aby stewię kupować w postaci suszonych i rozdrobnionych lub zmielonych liści. Istnieje wiele słodzików „stewiowych”, które zawierają w składzie glikozydy stewiolowe, lecz są oparte na maltodekstrynie – jest to rodzaj węglowodanu, który dostarcza tyle samo kalorii, co zwykły cukier.


SKŁAD

Suszone liście stewii 100%. Surowiec najwyższej jakości.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY

Stewia to rodzaj wieloletnich roślin z rodziny astrowatych, na który składa się około 240 gatunków. Występują one w Ameryce Południowej i Środkowej i wykorzystywane są od wielu lat przez tamtejszą ludność rdzenną. W przemyśle spożywczym stosuje się gatunek Stevia rebaudiana, który pochodzi z Paragwaju i Brazylii. Roślina ta osiąga w warunkach naturalnych od 40 do 60 cm wysokości, w uprawie może być nieco większa. Jej listki mają długość 3-5 cm i są nieco podobne do listków melisy lub mięty. Charakteryzują się wysoką zawartością glikozydów stewiolowych, które nadają im intensywnie słodki smak.


JAKOŚĆ PRODUKTÓW


Jakość oferowanych produktów jest dla nas bardzo ważna. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.

Do produktu Stewia liść dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:

  • Certyfikat analizy
  • Specyfikację jakościową

W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail


BIBLIOGRAFIA


1. https://cojesc.net
2. http://www.info.stewiarnia.pl
3. http://www.medicalnewstoday.com
4. http://www.wymarzonyogrod.pl

***

Część rośliny: liść
Sposób zbioru: Z upraw konwencjonalnych
Tradycyjna medycyna: Amazonia
Kraj pochodzenia: Indie
Smak: słodki
Zdrowie: Prawidłowy cukier
Zastosowanie: Odchudzanie, Przyprawa

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Anna P., W dniu: 25.06.2019

    Produkt doskonałej jakości, zrobiłam ze stewii nalewkę, ze względu na jej pomocne działanie przy boreliozie. Polecam.

  • Ocena: (5/5)

    Aleksandra Z., W dniu: 17.06.2019

    Zioło bardzo dobrej jakości. Polecam.

  • Ocena: (5/5)

    Mariusz L., W dniu: 26.04.2019

    Wszystko idealnie bardzo dobra jakość. Polecam

  • Ocena: (5/5)

    Ryszard K., W dniu: 01.04.2019

    listki są dobrej jakości, nie pokruszone.

  • Ocena: (5/5)

    Kacper, W dniu: 11.03.2019

    Bardzo dobra jakość i walory surowca! Polecam!

  • Ocena: (5/5)

    Danuta S., W dniu: 27.03.2017

    Ze względu na stwierdzoną boreliozę musiałam zrezygnować z cukru . Dzięki temu odkryłam stewię i to był strzał w "dziesiątkę" .Stewia jest nie tyko doskonale słodka ale pomaga też w rozpuszczaniu osłonek krętków borelii co jest bardzo pomocne przy leczeniu tej choroby .

  • Ocena: (5/5)

    Mateusz O., W dniu: 22.12.2016

    Wydajność jest nieporównywalna z cukrem. Ilość pieniędzy jaką można zaoszczedzić, jest spora. Mam już 2 miesiące stewię i nadal sie nie skonczyla a uzywam dziennie, wystarczy 1/5 łyżeczki co jest odpowiednikiem słodkości jak 2 lub 3 łyżeczki cukru. Całkowicie przerzuciłem się na stewię, porzuciłem cukier i dużo łatwiej jest mi schudnąć. Polecam.

  • Ocena: (5/5)

    Luiza P., W dniu: 01.10.2015

    Stewia świetnie pasuje do yerby mate i owsianki. Dobrze smakuje też z herbatą i ziołami. Świetna, niedroga substancja słodząca, zdrowa dla żołądka i zębów. Używam codziennie, choc do smaku przyzwyczajałam sie trochę :)

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK