Opinie klientów
-
Ocena: (5/5)
Zofia B., W dniu: 26.09.2019
Szałwia dobra, aromatyczna, polecam :)
Szałwia grecka (Salvia fruticosa) występuje naturalnie nad Morzem Śródziemnym i jest częścią kultury oraz medycyny tradycyjnej tamtejszych krajów. Grecy nazywają ją faskomilo, a przygotowaną z niej herbatę faskomiglia.
Szałwia grecka posiada zachwycający, niezwykle bogaty, ziemisto-ziołowy aromat, który ze względu na pokrewieństwo roślin, przypomina nieco aromat szałwii białej. Jednak gdy dokładnie porównamy oba zapachy, dostrzeżemy między nimi sporą różnicę. Zapach szałwii greckiej jest bardziej ciepły i miękki, trochę jak ognisko w letnią noc. Szałwia biała pachnie natomiast bardziej ostro, wyraziście i zdecydowanie.
Grecy od lat darzą tę roślinę wielkim szacunkiem. Cenią ją za jej wspaniały aromat, właściwości prozdrowotne, a także piękny wygląd. Używają jej w kuchni jako przyprawę do mięs i chętnie sadzą ją w ogrodach. Podczas kwitnienia szczyty łodyg szałwii obsypane są gęsto kwiatami wargowymi o blado-fioletowej barwie, które swoim zapachem wabią pszczoły.
W medycynie ludowej krajów śródziemnomorskich szałwia grecka wykorzystywana była w formie naparów, które wypijano w przypadku bólu i zapalenia gardła, gorączki, przeziębienia oraz bólu brzucha spowodowanego niestrawnością i wzdęciami. Wysoko ceniły ją kobiety za łagodzące działanie na bóle menstruacyjne i związane z menstruacją wahania nastroju.
Szałwia grecka miała dawniej istotne znaczenie symboliczne. Kojarzona była z mądrością i długowiecznością. Starożytni Grecy i Rzymianie traktowali ją jako roślinę świętą i tylko nielicznym wolno było zbierać jej ziele. Szałwia ta znalazła też swoje miejsce w rytuałach muzułmańskich. W Izraelu i Palestynie, gdzie rośnie najobficiej, szałwia grecka do dziś pełni rolę kadzidła przy najważniejszych ceremoniach, takich jak narodziny czy śluby.
Właściwości prozdrowotne:
[1, 2]
Szałwia grecka (Salvia fruticosa) 100%. Surowiec najwyższej jakości!
Herbata szałwiowa:
Szczyptę liści szałwii zalej w kubku wrzątkiem, przykryj i pozostaw do naciągnięcia na 5-7 minut, po czym przecedź. Nie pozwól, aby szałwia parzyła się zbyt długo, gdyż napar stanie się bardzo gorzki.
Herbata szałwiowa doskonale smakuje solo, ale dodatek odrobiny naturalnego miodu świetnie podkreśla jej „ziemistość”.
Jeśli lubisz mieszanki ziołowe, spróbuj zaparzyć szałwię razem z miętą, lubczykiem lub z płatkami kwiatów słonecznika.
Kadzidło:
Wystarczy podpalić wysuszony listek szałwii, zdmuchnąć płomień i pozwolić, aby listek tlił się, uwalniając piękny aromat.
Ciąża, karmienie piersią, nadwrażliwość na roślinę.
Szałwia grecka (Salvia fruticosa) to wieloletnia bylina lub krzew z rodziny jasnotowatych (Lamiaceae). Pochodzi z regionu Morza Śródziemnego. Szczególnie obficie występuje w Izraelu i Palestynie, gdzie rośnie na suchych i słonecznych stokach górskich. Dorasta do 1 m wysokości i cała pokryta jest srebrzysto-białym meszkiem. Jej liście mają jajowaty kształt i karbowane brzegi, są miękkie i przyjemne w dotyku. Kwiaty typowo wargowe, blado-fioletowe, tworzą grona na szczytach łodyg. Są miododajne.
1. https://pfaf.org
2. http://www.naturalmedicinalherbs.net
3. https://www.webmd.com
4. https://en.wikipedia.org
***
Część rośliny: | liść |
---|---|
Kraj pochodzenia: | Grecja |
Zdrowie: | PMS, Trawienie |
Zastosowanie: | przyprawa |
Ostrzeżenia: | nie stosować w ciąży |
Krótki opis produktu: | Można palić ją tak samo jak szałwię białą (pachnie bosko!), parzyć jako herbatkę na trawienie i stosować jako przyprawę. |
Nazwa łacińska: | Salvia fruticosa |
Ocena: (5/5)
Szałwia dobra, aromatyczna, polecam :)