Mięta zielona spearmint liść
- Cena za 100g:12,89 zł
:fill(white)/098f8290825b009ee4931983e6c3a923.jpg)
:fill(white)/4b552dc5cc85e0b7cf89371631a9a62a.jpg)
:fill(white)/f25b9cef961e544d545ec48523b7128a.jpg)
:fill(white)/098f8290825b009ee4931983e6c3a923.jpg)
:fill(white)/4b552dc5cc85e0b7cf89371631a9a62a.jpg)
:fill(white)/f25b9cef961e544d545ec48523b7128a.jpg)
Mięta zielona – spearmint
Mięta zielona (Mentha spicata), lub też mięta kłosowa, pochodzi z Egiptu, krajów bałkańskich i śródziemnomorskich. Zawiera mniej mentolu niż mięta pieprzowa, co sprawia, że jej smak jest delikatniejszy i słodszy, a aromat bardziej roślinny.
Mięta znana jest od tysięcy lat i szeroko wykorzystywana w kuchni i w medycynie. Już starożytni Egipcjanie, Grecy i Rzymianie stosowali miętę na bóle brzucha i niestrawność. Nazwa mięty pochodzi z greckiej mitologii od imienia nimfy Minthe, która spodobała się Hadesowi. Hades zamienił ją w ziele, aby uchronić nimfę od gniewu jego żony, Persefony.
Mięta zielona jest obok mięty pieprzowej popularnym składnikiem gum do żucia, past do zębów i płynów do ust, a także kosmetyków i perfum. Produkty z miętą zieloną są łagodniejsze w smaku i zapachu.

MIĘTA ZIELONA – DZIAŁANIE
Właściwości prozdrowotne:
- Każdy gatunek mięty pozytywnie wpływa na pracę przewodu pokarmowego. Zawarte w liściach mięty substancje czynne wspierają działanie wątroby i pobudzają wydzielanie żółci, dzięki czemu ułatwiają trawienie tłuszczy. Składniki mięty działają też relaksująco na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego. Warto sięgnąć po napar z mięty w przypadku bólu brzucha, zgagi, wzdęć i uczucia ciężkości po posiłku.
- Napar z mięty zielonej może zadziałać kojąco w sytuacjach stresowych, a także w przypadku bólu głowy, gardła i mięśni.

SKŁAD
Mięta zielona (Mentha spicata) 100%. Surowiec najwyższej jakości!
Do najważniejszych składników bioaktywnych mięty zielonej należą limonen, dihydrokarwon i cineol. Są to substancje o działaniu antyoksydacyjnym i przeciwgrzybiczym.

MIĘTA ZIELONA – PARZENIE
Mięta zielona – herbata:
1 łyżkę liści zalej szklanką wrzącej wody. Przykryj i odstaw na 10-15 minut. Taki napar pij, kiedy tylko masz ochotę lub gdy potrzebujesz wesprzeć trawienie.
Do naparu możesz dodać imbir i kardamon, dobrze pasuje również trawa cytrynowa i lukrecja. Miętę warto komponować z innymi ziołami, a także z yerba mate i z herbatami liściastymi.
Miętę należy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu z dala od światła i wilgoci.

PRZECIWWSKAZANIA
Nadwrażliwość na roślinę.
Mięta jest bezpieczna dla kobiet w ciąży i karmiących.

CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Mięta pochodzi z rodziny jasnotowatych i tworzy ponad 40 gatunków. Występuje w Europie, Azji i Afryce. Jest byliną, która osiąga od 10 cm do 1 m wysokości. Pod ziemią tworzy kłącze. Kwitnie od czerwca do lipca. Kwiaty mięty są drobne, koloru białego, liliowego lub różowego i zbierają się w kwiatostany na szczytach rośliny. Liście mięty wyrastają z łodygi naprzeciwlegle i mają eliptyczny kształt. Cała roślina intensywnie pachnie.
BADANIA LABORATORYJNE
Przykładamy wielką wagę do jakości oferowanych przez nas produktów, dlatego testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium MagLab.
Poniżej znajduje się certyfikat analizy dla Mięta zielona, sporządzony przez dział jakości naszego MagLabu:

BIBLIOGRAFIA
1. http://www.medicalnewstoday.com
2. http://pl.herbs2000.com
3. http://www.przyprawowy.pl
4. http://ogrodnik-amator.pl