Pączki topoli czarnej
Pączki topoli czarnej (Gemmae Populi) są sprzymierzeńcem organizmu w stanach obniżonej odporności. Wspomagają usuwanie toksycznych metabolitów i zbędnych produktów przemiany materii z organizmu, działają moczopędnie, napotnie i odkażająco. Wspierają kondycję stawów i prawidłowe krążenie krwi. Właściwości te przypisuje się zawartym w pączkach flawonoidom oraz związkom salicylowym, które przekształcają się w naszym organizmie w kwas salicylowy, czyli naturalną aspirynę.
Historia wykorzystania pączków topoli sięga czasów średniowiecznych. Medycyna ludowa Polski, Ukrainy i południowej Rosji wykorzystywała je w przypadku gorączki, grypy i przeziębienia, reumatyzmu, bólów różnego pochodzenia i dny moczanowej. Leczono nimi także stany zapalne układu moczowego i skóry oraz dolegliwości ze strony układu oddechowego. Popularna była również maść z pączków topoli na smalcu, którą stosowano na rany, oparzenia i hemoroidy oraz wcierano w bolące mięśnie i stawy.
PĄKI TOPOLI CZARNEJ – DZIAŁANIE
Właściwości prozdrowotne:
- Pączki topoli są szczególnie bogate w salicylany, dzięki którym wspierają naturalne mechanizmy obronne organizmu biorące udział w zwalczaniu infekcji i przeziębienia, wykazują silne działanie odkażające, działają napotnie i wspomagają odtruwanie organizmu.
- Z kolei obecne w pączkach topoli flawonoidy dbają o kondycję naczyń krwionośnych i o prawidłowe krążenie krwi, a także wspierają właściwą odpowiedź przeciwzapalną, zwłaszcza w obrębie stawów i układu moczowego.
[1, 2, 3, 4]
PĄCZKI TOPOLI – ZASTOSOWANIE
- odtruwanie organizmu
- łagodzenie skutków nadmiernego spożycia alkoholu
- wzmacnianie odporności
- wspieranie prawidłowego krążenia
- dla sprawnych stawów
- dla zdrowia układu moczowego
SKŁAD
Pączki liściowe topoli czarnej (Populus nigra) 100%. Surowiec najwyższej jakości!
Pączki topoli bogate są w związki salicylowe (salicyna, populina, salikortyna), flawonoidy, żywice i olejki eteryczne. Obecne są w nich także woski, gumy, garbniki, kwas chryzynowy, mannitol, tłuszcze, kwas galusowy, kawowy, cynamonowy, salicylowy, propionowy, masłowy jabłkowy oraz białka.
TOPOLA CZARNA PĄCZKI – DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA
Pąki topoli czarnej – herbata:
1 łyżkę rozdrobnionych pączków zalać szklanką wrzącej wody lub mleka i odstawić pod przykryciem na 30 minut w przypadku wody i 10 minut w przypadku mleka. Przecedzić. Można dodać miód lub sok malinowy. Spożywać 1-3 razy dziennie.
Przed zalaniem pączków wodą/mlekiem można je skropić mocnym alkoholem i odstawić na kilka minut pod przykryciem. Pomoże to lepiej wyciągnąć związki czynne.
Intrakt:
Proporcje 1:5. Gorący alkohol 60-70%. Macerować minimum 7 dni, codziennie wstrząsnąć. Na koniec przefiltrować. Zażywać 1-4 razy dziennie po 5-10 ml.
Napary i intrakty z pączków topoli można stosować zewnętrznie, aby odkazić lub znieczulić skórę i zmniejszyć obrzęki.
PRZECIWWSKAZANIA
Ciąża i karmienie piersią, nadwrażliwość na aspirynę i czarną topolę.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Topola czarna, zwana także sokorą, jasiokorem i topolą nadwiślańską, to drzewo z rodziny wierzbowatych (Salicaceae). Naturalny obszar jej występowania to Europa Zachodnia, Środkowa, Wschodnia i Południowa (przez Polskę przebiega północna granica zasięgu), Azja Środkowa, Syberia Zachodnia i Afryka Północna. Topola rośnie na wilgotnych glebach w lasach i nad brzegami wód.
Topola czarna jest wysokim, okazałym drzewem, dorastającym do 30 m wysokości. Posiada liczne konary, które tworzą szeroką koronę. Jej pień może osiągnąć nawet 2,5 m średnicy. Pokryty jest naroślami i sękami oraz ciemnoszarą, bruzdowaną korą. Młode gałęzie są koloru jasnożółtego lub szarożółtego. Rosną na nich liście o trójkątnym lub romboidalnym kształcie. Ich powierzchnia jest lśniąca i ciemnozielona, spód jasnozielony i matowy, a brzegi ząbkowane. Liście rozwijają się z dużych, spiczastych pąków, lepkich od żywicy. Kwiaty topoli tworzą zwisające, kotkowate kwiatostany, które zakwitają przed pojawieniem się liści. Kotki męskie mają kolor ciemnoczerwony, a żeńskie zielony. Kwiaty żeńskie przekształcają się w wełniste owocostany, na które składają się nasiona opatrzone białym puchem.
BADANIA LABORATORYJNE
Przykładamy wielką uwagę do jakości oferowanych przez nas produktów. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.
Do produktu Topola czarna pączki dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:
- Certyfikat analizy
- Specyfikację jakościową
W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail.
BIBLIOGRAFIA
1. https://rozanski.li
2. https://www.botanical-online.com
3. https://drzewa.nk4.netmark.pl
4. https://pl.wikipedia.org
5. https://pfaf.org