Trawa cytrynowa suszona
Trawa cytrynowa (Cymbopogon citratus) to aromatyczna przyprawa o cytrynowym zapachu i przyjemnym, cytrynowo-imbirowym smaku, który w odróżnieniu od smaku cytryny pozbawiony jest kwaśnej nuty. Trawa cytrynowa, bądź też palczatka cytrynowa, jest popularnym składnikiem w kuchni azjatyckiej, szczególnie tajskiej, a także afrykańskiej, karaibskiej i południowo-amerykańskiej. Część kulinarną stanowi biała bulwa wraz z jasnozieloną łodygą rośliny o długości 12-20 cm. Trawa cytrynowa stanowi również element medycyny tradycyjnej, która wykorzystuje ją w łagodzeniu objawów grypy i przeziębienia, a także w celu poprawy trawienia i uregulowania menstruacji. W wielu krajach ekstrahuje się olejek eteryczny z trawy cytrynowej i wykorzystuje go do produkcji perfum i kosmetyków.
TRAWA CYTRYNOWA SUSZONA – JAK STOSOWAĆ?
Suszona trawa cytrynowa może posłużyć do przygotowania aromatycznego naparu lub do komponowania mieszanek herbacianych i ziołowych. Jej przyjemny, cytrynowy zapach pasuje szczególnie do herbaty zielonej i czarnej, yerba mate, mięty, lawendy, pokrzywy i rumianku. Do naparu z trawą cytrynową warto wrzucić goździk, kawałek świeżego imbiru albo szczyptę cynamonu.
W celach kulinarnych wykorzystuje się zwykle świeżą trawę cytrynową lecz suszona również znajduje tu zastosowanie. Pasuje szczególnie do przyprawiania ryb i owoców morza, nadaje się również do kurczaka i wieprzowiny. Jest świetnym dodatkiem do potraw typu curry, zup, sosów, makaronu ryżowego i rozmaitych potraw ostrych. Doskonale komponuje się z mlekiem kokosowym, chilli, galgantem i różnymi ziołami. Wykorzystując suszoną trawę cytrynową podczas gotowania, warto ją zmielić bądź umieścić susz w torebce herbacianej. Aby wydobyć jak najwięcej aromatu, najlepiej dodawać susz na początku gotowania.
Napar z trawy cytrynowej można wykorzystać do przygotowania aromatycznej, relaksującej kąpieli.
SKŁAD
Suszona trawa cytrynowa (Cymbopogon citratus) 100%. Surowiec najwyższej jakości!
PRZECIWWSKAZANIA
Trawa cytrynowa w ilościach przyprawowych jest bezpieczna dla kobiet w ciąży i karmiących, jednak jej większe ilości oraz olejek eteryczny są w tych okresach niewskazane.
Odstawić w przypadku wystąpienia nadwrażliwości.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Trawa cytrynowa to tropikalna bylina osiągająca wysokość 1,5 m. Podobnie jak wiele innych traw należy do rodziny wiechlinowatych. Żyje przez kilka lat, a zbierana jest co 3-5 miesięcy. Uprawiana jest w południowo-wschodniej Azji, szczególnie w Tajlandii, Indiach i na Sri Lance, a także w Afryce Środkowej, niektórych krajach Ameryki Południowej i w Stanach Zjednoczonych. Tworzy gęste, wysokie kępy złożone z długich, trzcinowatych liści. Rozmnaża się poprzez podział korzenia i kępy oraz za pomocą nasion, które pojawiają się po zapyleniu kłosowatych kwiatostanów.
BADANIA LABORATORYJNE
Jakość oferowanych produktów jest dla nas bardzo ważna. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.
Do produktu Trawa cytrynowa dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:
- Certyfikat analizy
- Specyfikację jakościową
W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail
BIBLIOGRAFIA
1. http://www.przyprawowy.pl
2. http://www.webmd.com
3. https://www.organicfacts.net
4. http://magazyn-kuchnia.pl
5. http://budujesz.info
6. http://www.exportagridept.gov.lk