Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK
  • Trawa cytrynowa
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Trawa cytrynowa
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Trawa cytrynowa
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Cymbopogon citratus

Trawa cytrynowa

  • W magazynie: 111 sztuk
    6,90
    W magazynie: 111 sztuk
    6,90
    W magazynie: 9 sztuk
    14,90
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Trawa cytrynowa (Cymbopogon citratus) to aromatyczna przyprawa o cytrynowym zapachu i przyjemnym, cytrynowo-imbirowym smaku, który w odróżnieniu od smaku cytryny pozbawiony jest kwaśnej nuty. Trawa cytrynowa, bądź też palczatka cytrynowa, jest popularnym składnikiem w kuchni azjatyckiej, szczególnie tajskiej, a także afrykańskiej, karaibskiej i południowo-amerykańskiej. Stanowi również element medycyny tradycyjnej. Część kulinarną stanowi biała bulwa wraz z jasnozieloną łodygą rośliny o długości 12-20 cm. W wielu krajach ekstrahuje się olejek eteryczny z trawy cytrynowej i wykorzystuje go do produkcji perfum i kosmetyków.


DZIAŁANIE

Właściwości prozdrowotne

Trawa cytrynowa bogata jest w związki bioaktywne o właściwościach antyoksydacyjnych i może stanowić element profilaktyki nowotworów.

Składniki trawy cytrynowej wykazują działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne, co wykorzystuje się, aby złagodzić bóle stawów, migreny, bóle menstruacyjne, bóle mięśni i bóle brzucha o różnym pochodzeniu.

Olejek eteryczny trawy cytrynowej zawiera substancje o działaniu odkażającym, przeciwbakteryjnym i przeciwgrzybiczym, dlatego mocny napar z trawy cytrynowej może okazać się pomocny w walce z infekcjami lub zakażeniami jamy ustnej, gardła i przewodu pokarmowego, a także skóry.

Medycyna tradycyjna wykorzystuje trawę cytrynową w łagodzeniu objawów grypy i przeziębienia, a także w celu poprawy trawienia i uregulowania menstruacji.

Więcej na temat właściwości Trawy cytrynowej przeczytasz w naszym kompendium


SKŁAD

Suszona trawa cytrynowa 100%. Surowiec najwyższej jakości.

Jak wykorzystać trawę cytrynową?

Suszona trawa cytrynowa może posłużyć do przygotowania samodzielnego naparu lub do komponowania mieszanek herbacianych i ziołowych. Jej przyjemny, cytrynowy zapach pasuje szczególnie do herbaty zielonej i czarnej, yerba mate, mięty, lawendy, pokrzywy i rumianku. Do naparu z trawą cytrynową warto wrzucić goździk, kawałek świeżego imbiru albo szczyptę cynamonu.

W celach kulinarnych wykorzystuje się zwykle świeżą trawę cytrynową lecz suszona również znajduje tu zastosowanie. Pasuje szczególnie do przyprawiania ryb i owoców morza, nadaje się również do kurczaka i wieprzowiny. Jest świetnym dodatkiem do potraw typu curry, zup, sosów, makaronu ryżowego i rozmaitych potraw ostrych. Doskonale komponuje się z mlekiem kokosowym, chilli, galgantem i różnymi ziołami. Wykorzystując suszoną trawę cytrynową podczas gotowania warto ją zmielić bądź umieścić susz w torebce herbacianej. Aby wydobyć jak najwięcej aromatu, najlepiej dodawać susz na początku gotowania.

Napar z trawy cytrynowej można wykorzystać do przygotowania aromatycznej, relaksującej kąpieli.


PRZECIWWSKAZANIA

Kobiety w ciąży powinny unikać trawy cytrynowej, gdyż może ona pobudzić krwawienie menstruacyjne i spowodować poronienie.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY

Trawa cytrynowa to tropikalna bylina osiągająca wysokość 1,5 m. Podobnie jak wiele innych traw należy do rodziny wiechlinowatych. Żyje przez kilka lat, a zbierana jest co 3-5 miesięcy. Uprawiana jest w południowo-wschodniej Azji, szczególnie w Tajlandii, Indiach i na Sri Lance, a także w Afryce Środkowej, niektórych krajach Ameryki Południowej i w Stanach Zjednoczonych. Tworzy gęste, wysokie kępy złożone z długich, trzcinowatych liści. Rozmnaża się poprzez podział korzenia i kępy oraz za pomocą nasion, które pojawiają się po zapyleniu kłosowatych kwiatostanów.


BIBLIOGRAFIA

1. http://www.przyprawowy.pl
2. http://www.webmd.com
3. https://www.organicfacts.net
4. http://magazyn-kuchnia.pl
5. http://budujesz.info
6. http://www.exportagridept.gov.lk

***

Część rośliny: ziele
Sposób zbioru: Z upraw konwencjonalnych
Tradycyjna medycyna: Ayurveda
Kraj pochodzenia: Indie
Smak: przyjemny
Choroba: Przeziębienie, Grypa, Ból gardła, Migreny
Zastosowanie: Bóle , Nastrój, Przyprawa
Ostrzeżenia: Nie stosować w ciąży

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Marta, W dniu: 17.01.2018

    dodaję do wszystkich swoich ziołowych herbatek, całkiem fajny smak. kupiłam ją z myślą o bolesnych miesiączkach - faktycznie po miesiącu regularnego stosowanie troszkę mniej bolało. mam nadzieje że za miesiąc efekt będzie jeszcze lepszy

  • Ocena: (5/5)

    Łukasz W., W dniu: 14.12.2015

    Cudownie pachnie i smakuje jako herbatka.

  • Ocena: (5/5)

    adam t., W dniu: 02.12.2015

    Podstawowa pozycja jako dodatek do herbaty. Niesamowicie wydajne i rewelacyjnie laczy sie z wszelkimi herbatkami . Smak i aromat na 5+