Tymianek pospolity (Thymus vulgaris), albo macierzanka tymianek, jest niezwykle cenionym ziołem w kuchni europejskiej i Bliskiego Wschodu, jako że dodaje głębi smaku absolutnie każdej potrawie. Stosuje się go już od czasów starożytnych w celach kulinarnych i medycznych. Greckie słowo thymon, od którego pochodzi nazwa tymianku, oznacza „do odkażania”, tak więc zioło to znajdowało dawniej zastosowanie w leczeniu chorób spowodowanych infekcjami bakteryjnymi i wirusowymi.
Tradycyjne zastosowanie tymianku w medycynie było jednak znacznie szersze. W miarę upływu lat ceniono go coraz bardziej i przypisywano mu niesamowite właściwości, takie jak łagodzenie objawów padaczki i leczenie nieśmiałości.
Właściwości prozdrowotne:
Składniki zawarte w tymianku wspomagają niszczenie bakterii, wirusów, grzybów i pasożytów. Korzystnie wpływają na funkcjonowanie górnych dróg oddechowych i wspierają naturalne mechanizmy obronne organizmu w przypadku bólu gardła, kaszlu i chrypki. Ponadto pozytywnie wpływają na układ trawienny.
Tymianek – ziele suszone (Thymus vulgaris) 100%. Surowiec najwyższej jakości!
Ziele tymianku zawiera olejki eteryczne, na które składa się unikalna kompozycja bioaktywnych substancji. Należą do nich karwakrol, tymol, cymol, linalol i borneol. Obok olejków w tymianku obecne są również taniny, flawonoidy, saponiny i kwasy triterpenowe.
Kulinarnie:
Tymianek posiada bogaty, ciepły i niezwykle przyjemny aromat. Zioło to ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni, szczególnie śródziemnomorskiej i bliskowschodniej. Zarówno jego liście, jak i gałązki dodaje się do zup, sałatek, sosów, gotowanych warzyw i do wszelkiego rodzaju mięs, ryb i drobiu. Można go również dodać do masła, oliwy, majonezu i musztardy, a także wykorzystać przy wypieku chleba. Będzie pasować do potraw z soczewicy i fasoli, a nawet do zwykłych gotowanych ziemniaków i ryżu. Doskonale komponuje się z bazylią i innymi ziołami, czosnkiem i cytryną.
Tymianek jako herbata:
Suszony tymianek może też posłużyć do przygotowania aromatycznej, rozgrzewającej herbaty ziołowej. Wystarczy zalać trochę suszu wrzątkiem i odstawić do naciągnięcia na kilka minut.
Przechowywanie:
Tymianek należy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, z dala od światła i wilgoci. Prawidłowo przechowywany zachowa swój aromat nawet na 2 lata, dlatego można go śmiało kupić w większym opakowaniu.
Tymianek to zioło przyprawowe z rodziny Lamiaceae. Osiąga wysokość 20-30 cm. Jest krzewinką o sztywnych, pionowych łodygach porastających małymi, wąskimi liśćmi koloru szaro-zielonego. Na ich szczytach od maja do września wyrastają drobne, różowo-białe kwiaty.
Tymianek uprawiany jest w wielu regionach świata. Pochodzi z obszarów śródziemnomorskich, a obecnie spotkać można go dziko rosnącego w cieplejszych krajach Europy, w zachodniej Azji i w północnej Afryce.
Przykładamy wielką uwagę do jakości oferowanych przez nas produktów. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.
Do produktu Tymianek ziele dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:
W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail
1. http://www.przyprawowy.pl
2. Thymus vulgaris essential oil: chemical composition and antimicrobial activity. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
3. Review on Thymus vulgaris Traditional Uses and Pharmacological Properties. https://www.omicsgroup.org
Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.
Telefon
+48 533 633 306
Email
sklep@magicznyogrod.pl
Nasz zespół obsługi klienta jest do Państwa dyspozycji w dni robocze w godzinach:
od 7:00 do 16:00
Obserwuj nas